Administratorul public al comunei a fost demis și semnalează că cele mai importante investiții pentru comunitate sunt sistate din diverse motive de actualul edil

Activitatea administrativă în comuna Ștefăneștii de Jos este paralizată de o lună, odată cu revenirea lui Ionel Robert Ștefan în funcția de primar, deși acesta este edilul care a fost reținut, în iunie 2021, sub acuzația de viol, în cazul unei fete de 12 ani, și în prezent este judecat într-un dosar de trafic de minori la Tribunalul București. Chiar dacă Ionel Robert Ștefan a fost trimis în judecată de DIICOT pentru acuzații de viol, loviri și alte violențe, precum și pentru influențarea declarațiilor, el a reușit să obțină permisiunea de a reveni la conducerea Primăriei Ștefăneștii de Jos, deoarece a convins instanța să îl plaseze sub control judiciar schimbându-i încadrarea, din arest la domiciliu.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 694, ediția print

Angajații Primăriei Ște­fă­neștii de Jos semnalează că de când a revenit în funcție, edilul a îngreunat practic activitatea în instituție, blocând toate proiectele de investiții și dând semne că este hotărât să-i înlăture pe toți cei care îl deranjează. Și a început cu demiterea administratorului public Vahe Hovakimyan. După ce instanța a decis să-l plaseze sub control judiciar, schimbând încadrarea din arest la domiciliu, pe motiv că nu mai dispune de mijloace de subzistență, edilul din Ștefăneștii de Jos a reînceput munca la Primărie, cu modificări semnificative în conduita sa administrativă.

La decizia primarului Ionel Robert Ștefan, administratorul public Vahe Hovakimyan a primit pe 6 martie preaviz, moment în care acesta a considerat că este timpul ca opinia publică să afle situația din Primăria Ștefăneștii de Jos, menționând că demiterea sa și istoricul relației sale cu primarul pot demonstra că încă de la preluarea primului mandat, în 2016, Ionel Robert Ștefan nu a acționat în interesul comunității, ci a urmărit permanent scopuri, fie personale, fie ale unor grupuri de interese.

Potrivit lui Vahe Hovakimyan, primarul s-a străduit permanent să țină la distanță sau să elimine persoanele incomode din administrația locală, în loc să se concentreze pe servirea comunității.

”Deși acuzațiile aduse lui Ionel Robert Ștefan sunt deosebit de grave, principiul prezumției de nevinovăție ne amintește că fiecare individ este considerat nevinovat până când este dovedită vinovăția sa în fața legii. Am considerat întotdeauna că ar trebui să permitem sistemului judiciar să își urmeze cursul și să ofere rezolvarea cazului Ionel Robert Ștefan, dar am observat că acest edil pare că își dorește cu orice preț să saboteze comuna și să o priveze de investițiile vitale de care are nevoie”, a declarat administratorul public. Acesta semnalează că revenirea la muncă a lui Ionel Robert Ștefan, pe 19 februarie 2024, a avut repercusiuni semnificative asupra funcționării Primăriei, procesul administrativ fiind puternic afectat.

Un edil cu multe acuzații

Reamintim că Ionel Robert Ștefan a fost reținut în februarie 2022, de procurorii DIICOT, alături de alte 4 persoane, pentru trafic de minori, viol, loviri și alte violențe. Primarul fusese reținut sub acuzația de act sexual cu o minoră, în 2021, însă un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea a decis să fie cercetat în libertate. Ancheta a fost preluată apoi de DIICOT. Ionel Robert Ştefan este acuzat că împreună cu alți indivizi au traficat și exploatat sexual în mod constant o copilă în vârstă de 12 ani. Aceste fapte s-ar fi petrecut între 2017 și 2018, iar fata a dat naștere unui copil, la sfârșitul anului 2018, tatăl fiind unul dintre inculpații din acest dosar.

Potrivit DIICOT, în vederea îngreunării anchetei penale și împiedicării tragerii la răspundere penală a autorilor, suspecții au întreprins demersuri constând în influențarea declarațiilor persoanei vătămate în fața organelor judiciare prin oferirea de foloase patrimoniale și exercitarea de amenințări asupra familiei minorei. Doi dintre suspecți au exercitat în mod repetat acte de violență asupra martorului denunțător (ce au necesitat 3-4 zile, res­pectiv 11-12 zile de îngrijiri medicale) în scopul împiedicării sesizării organelor judiciare.

Luna trecută, Ionel Robert Ștefan a reușit să scape de arestul la domiciliu, trecând în control judiciar, pe motiv că trebuie să muncească pentru a-și asigura subzistența. A revenit la serviciu pe 19 februarie, cu prerogativele intacte și cu capacitatea de a lua decizii fără nicio restricție. Una dintre primele decizii a fost ­să-i retragă administratorului public Vahe Hovakimyan dreptul de semnătură, acesta fiind și al doilea ordonator de credite, iar ulterior l-a demis.

Vahe Hovakimyan reamintește că ar trebui să se țină cont de faptul că în anii de anchetă, primarul a trecut de la susținerea că dosarul este ”unul politic” la cea potrivit căreia n-ar avea discernământ pentru a fi judecat pentru faptele sale. Edilul ar fi susținut că urmează ”un tratament agresiv” cu antipsihotice, că nu se poate exprima coerent și că n-are „reprezentarea situației juridice în care se găsește”. ”Atitudinea primarului stârnește controverse pentru că, dacă el a susținut că în momentul presupusei comiteri a faptei, s-ar fi aflat sub tratament cu antipsihotice pune sub semnul întrebării capacitatea sa de a îndeplini responsabilitățile unei funcții publice de conducere, precum cea de primar”, a spus Vahe, atrăgând atenția că Ionel Robert Ștefan este și protagonistul unui incident în secția de votare la alegerile locale din septembrie 2020, când, potrivit presei naționale, apărea într-o fotografie stând cu mâinile în șold și fără mască la gură, iar lângă el era un bărbat întins pe jos, pe care l-ar fi apucat de gât și l-ar fi lovit în secția de votare.

De la reîntoarcerea la Primărie, în locul primarului interimar Mircea Gheorghiță, Ionel Robert Ștefan a adoptat o politică de blocare a activităților și proiectelor, fără a furniza explicații sau argumente. Ca urmare, aproape 20 de investiții aflate în derulare în comuna Ștefăneștii de Jos, în diverse stadii de implementare, sunt în pericol. Acestea se traduc în lucrări pentru modernizarea străzilor, construirea de noi spații de învățământ sau de recreere, extinderea iluminatului public și a rețelei de alimentare cu apă și canalizare.

”Nu este o chestiune de orgoliu, faptul că semnalez demiterea mea, ci consider că este important ca opinia publică să afle că din punct de vedere administrativ, afectează activitatea Primăriei și vine împreună cu blocarea tuturor proiectelor de investiții esențiale pentru comunitate”, a concluzionat Vahe Hovakimyan.

O relație profesională încordată, încă de la început

Administratorul public ne-a povestit că a fost recrutat în această funcție pentru comuna Ștefăneștii de Jos la începutul anului 2019 chiar de către primarul Ionel Robert Ștefan, care a apreciat competențele sale și l-a considerat potrivit pentru poziție. Relația inițială cu viceprimarul Mircea Gheorghiță nu era foarte apropiată, dar s-a consolidat pe măsură ce au colaborat în proiectele de dezvoltare a comunei. Pandemia din 2020 l-a determinat să lucreze mai intens cu viceprimarul, gestionând aspectele administrative în timpul unei perioade dificile. Au devenit conștienți că invidia a crescut în comunitate, existând persoane care alimentau suspiciuni legate de gestionarea fondurilor publice, pe fondul mentalității locale care privilegiază rezidenții în detrimentul străinilor, administratorul nefiind un membru al comunității. Cu toate presiunile, au continuat să se concentreze pe proiecte – pentru a produce schimbări pozitive în comună. ”În vara anului 2020, am susținut politica PNL pentru realegerea primarului Ionel Robert Ștefan, dar imediat după alegeri, am fost concediat fără justificare clară, funcția fiind preluată de fiul acestuia în 2021. Proiectele începute anterior au conti­nuat, dar fără a se iniția altele. În 2022, cu Ionel Robert Ștefan arestat, Mircea Gheorghiță a devenit primar interimar, iar eu ­l-am susținut în calitate de consilier personal. În ciuda presiunilor și încercărilor de influențare din partea unei familii influente în comunitate, mai exact familia Anghel, am continuat să luptăm pentru proiectele inițiate și dezvoltate de noi”, ne-a spus Vahe Hovakimyan.

”Este important ca cetățenii să fie conștienți de eforturile depuse pen­tru dezvoltarea co­mu­nității și să se opună informațiilor false și de­nigratoare care pot afecta negativ progresul și reputația persoanelor implicate. Am trecut peste numeroase situații incomode, am dat la o parte orgoliile sau senzația firească de dezamăgire”, ne-a spus Vahe Hovakimyan, ­amintindu-și de o altercație cu Ionel Robert Ștefan, care s-a desfășurat la un restaurant local, în vara anului 2021, când se afla la masă în compania finului primarului. El povestește că primarul l-a agresat fără niciun motiv, dar nu a ripostat, conștient fiind că ar fi putut fi acuzat de acțiuni violente. În schimb, s-a prezentat la Institutul de Medicină Legală și a depus o plângere penală împotriva primarului. ”În ciuda celor întâmplate, am retras plângerea, ulterior, la rugămintea familiei primarului, pentru că după ce a fost arestat am considerat că nu e cazul să îi îngreunez situația și așa dificilă creată de acuzațiile de viol. Pare că nu a contat”, spune Vahe Hovakimyan. El își mai amintește și că în timpul mandatului interimar al primarului Mircea Gheorghiță și după ce a revenit în funcția de administrator public, după plecarea fiului lui Ionel Robert Ștefan, membrii familiei Anghel au încercat să influențeze deciziile primarului interimar și să îi îndepărteze. ”S-a încercat chiar inițierea unei proceduri de demitere, dar au eșuat. În schimb, au inițiat o campanie de denigrare pe rețelele de socializare împotriva primarului interimar și a administratorului, prin pagini false și informații neadevărate, pentru a ­manipula opinia publică și a-i face pe cetățeni să creadă că noi nu am făcut nimic sau, mai mult, am acționat în interes propriu. În tot acest timp, am muncit în interesul comunei și ne-am preocupat mai puțin de laudă”, ne-a spus Vahe Hovakimyan, atrăgând aten­ția că Ștefăneștii de Jos nu a beneficiat de fonduri europene până în 2022, când primarul interimar și Vahe Hovakimyan au obținut finanțare prin PNRR pentru un proiect de modernizare a rețelei de apă și canalizare.

”Orice persoană care are suspiciuni legate de activitatea noastră este invitată să vină la Primărie pentru clarificări”, spune Vahe Hovakimyan.

Informații false și abuzuri vs adevăr

”Doresc să tragem un semnal de alarmă și să contracarăm informațiile false. Să știe cetățenii că de la întoarcerea fostului primar, activitatea administrației din Ștefăneștii de Jos este stopată, iar munca noastră este denigrată prin postări false pe rețelele de socializare. În schimb, nu se respectă plățile conform contractelor și se pun diverse piedici. Din 2018, de când lucrez pentru comunitate, realitatea este că, în fapt, primarul Ionel Robert Ștefan nu a avut niciodată o activitate administrative eficientă, din momentul alegerii sale în 2016. Până în 2018, nu a făcut nimic. În 2019 și 2020, eu și viceprimarul Mircea Gheorghiță am inițiat și am dezvoltat proiecte importante. După ce a fost reales, tot nu a făcut nimic, iar în 2022, a plecat din Primărie. Eu și Mircea Gheorghiță am inițiat, dezvoltat și supervizat aceste proiecte. Rezultatele sunt vizibile cu dificultate, deoarece în administrație, proiectele necesită timp pentru a deveni realitate. Trebuie parcurse multe etape, ce includ faze de inițiere, de achiziție, de implementare și de execuție. Rezultatele nu devin vizibile peste noapte, ci în luni și chiar ani. Așadar, cetățenii trebuie să fie conștienți de faptul că parcursul general al proiectelor durează de regulă între 1,5 și 2 ani. Pentru cei rău intenționați, care au interesul de a pune stăpânire pe Primărie, pentru a utiliza serviciile acesteia în interesul propriu, în special cei din mafia imobiliară, este vital să propage informații false și denigratoare. Dețin informații că mai multe persoane între care cetățenii Aurel Anghel, Aura Anghel și grupul lor, încearcă să ofere o versiune distorsionată a realității, pentru a denigra munca mea și a viceprimarului Mircea Gheorghiță, acesta din urmă fiind de altfel și candidatul PNL la funcția de primar în comună, în vreme ce Ionel Robert Ștefan nu mai are nicio legătură cu partidul”, a spus Vahe Hovakimyan.

Fără surse de subzistență, dar a angajat în nume personal o firmă de avocatură

Acesta a ținut să semnaleze și faptul că Ionel Robert Ștefan a angajat firma de avocați Cuculis & Asociații pentru a-l reprezenta, demers personal, fără autoritate în cadrul Primăriei. Cu toate acestea, primarul s-a folosit de un avocat al casei de avocatură pentru a obține în mod ilegal documente personale ale lui Vahe Hovakimyan și a le folosi în scopul demiterii sale. ”Este ciudat și faptul că, după revenirea sa la Primărie, Ionel Robert Ștefan a fost văzut la un restaurant local, la masă cu avocatul Cuculis, dar și cu acele persoane cunoscute pentru afacerile lor din zona de influență imobiliară, respectiv familia Anghel. Este cu atât mai suspect cu cât Robert Ștefan a afirmat că a fost nevoit să se angajeze, beneficiind de control judiciar din cauza lipsei de mijloace financiare, dar a angajat totuși o casă de avocatură pentru a-i reprezenta drepturile. Așadar, cine îi plătește facturile? Între timp, pe 26 februarie, un avocat al casei Cuculis a cerut angajaților Primăriei documentele mele profesionale, prin intimidare, o acțiune care nu este conformă cu legea. Avocatul desemnat de Cuculis a recunoscut în Consiliul Local că a avut acces la dosarul meu profesional, motiv pentru care am făcut o sesizare la responsabilul pe GDPR pentru a deschide un incident de securitate pentru divulgarea secretului profesional. În aceeași perioadă, primarul a hărțuit, împreună cu avocata Corina Pandrea, care nu este angajată a Primăriei, mai mulți angajați, cerându-le diferite documente referitoare la achiziții. Iată, așadar, nereguli care trebuie cunoscute de cetățenii care poate cred că întoarcerea lui Ionel Robert Ștefan la Primărie este dovada nevinovăției sale, neștiind că, de fapt, acesta este în plin proces la Tribunalul București cu acuzații extrem de grave”, spune Vahe Hovakimyan.

Administratorul public spune că își dorește ca cetățenii să fie conștienți că există proiecte importante în desfășurare, iar aceste eforturi sunt esențiale pentru îmbunătățirea calității vieții. ”Odată ce necesitățile de bază sunt satisfăcute, putem trece la alte proiecte importante, inclusiv în domeniul educației și al recreerii. Este regretabil că primarul anterior nu a reușit să facă progrese semnificative în timpul mandatului său. Echipa noastră a preluat responsabilitatea de a finaliza proiectele existente și de a iniția altele, pentru beneficiul comunității, dar trebuie ca cetățenii să ne ofere șansa să ne concentrăm pe progresele și pe eforturile noastre comune de a îmbunătăți calitatea vieții în comunitatea noastră”, a concluzionat Vahe Hovakimyan.