Cetățenii au putut afla, la sfârșitul anului trecut, informații prețioase despre proiectul Strategiei de Dezvoltare Locală a comunei Afumați pentru perioada 2022-2027. Documentul care a fost supus dezbaterii publice a afumățenilor, atât persoane fizice, cât și juridice, include atât o evaluare a localității, prin prisma domeniilor de activitate, cât mai ales recomandări legate de modul în care o serie de proiecte de interes public vor fi implementate prin diferite forme de finanțare, respectiv de la bugetul local sau din fonduri externe, precum cele europene.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 634

Primarul Gabriel Dumănică a considerat necesară prezentarea proiectelor implementate sau în curs de implementare în comună, dar și a acelor proiecte pe care administrația locală își propune să le dezvolte în următorii ani. ”Avem multe lucruri implementate, numai că nu sunt puse în valoare și legate cu alte proiecte, ca să ajungem la un nivel de expunere, precum în cazul altor localități din țară, care sunt date exemplu. La 1 iulie 2022, datele statistice arătau faptul că avem circa 8.300 de locuitori cu domiciliu stabil în comună, cetățeni interesați ca dezvoltarea acesteia să se realizeze pentru toate domeniile vieții unei comunități moderne, adică educație, sănătate, infrastructură rutieră, cultură, divertisment, relaxare, viață sportivă, viață spirituală”, a spus edilul. Conform strategiei, comuna Afumați este un pol de atracție local, reprezentativ atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere comercial și cu activități de petrecere a timpului liber, culturale și istorice. Cu alte cuvinte, cetățenii comunei Afumați își doresc un peisaj plin de viață, atractiv din punct de vedere vizual, în care locuitorii să genereze profit și să se bucure de activități culturale și de divertisment, dar și de servicii la standarde înalte.

Primarul Gabriel Dumănică a evidențiat faptul că o strategie de dezvoltare este foarte importantă pentru orice localitate din România, pentru că este o condiționare în ceea ce privește accesarea fondurilor europene. ”Primăria și CL s-au înscris în multe proiecte cu fonduri guvernamentale, fonduri județene ale CJI și fonduri europene din PNRR, POIM etc. Ne bucurăm că ne-am înscris la aceste proiecte, care nu sunt finanțate din bugetul local, cu toate că până acum, majoritatea investițiilor s-a făcut astfel. Probabil că, în următorii ani se va schimba raportul surselor de finanțare și este posibil ca investițiile să depășească bugetul comunei, care a fost puțin peste 400 de miliarde de lei vechi, în 2021. Urmează să accesăm circa 1.000 de miliarde de lei vechi. Aș da exemplul contractului de finanțare semnat de curând, în ceea ce privește extinderea apei și canalizării în întreaga comună, pe străzile unde nu avem în acest  moment astfel de rețele. Tocmai de aceea, prin această strategie, la care muncim de ceva vreme, împreună cu consultantul Violeta Vijulie, angajat de primărie în acest sens, alături de personalul primăriei, am avut deja întâlniri pe teme educație cu cadrele didactice, cu societățile comerciale de pe raza comunei, dar și cu echipa coordonatoare, care lucrează astfel încât strategia să fie cât mai reală. Încercăm să ne dăm seama cam ce se va întâmpla în următorii 3-7 ani a spus primarul, explicând că, pentru următorii 2-3 ani, este prevăzută implementarea a circa 60 de proiecte, axate pe infrastructură, extinderi  de apă, canalizare, gaze, asfaltarea a încă 20 de străzi, adică finalizarea asfaltării în comună. ”Pentru mine ca primar, toată comuna este importantă. Nu facem lucruri doar într-un cartier. Vom dezvolta localitatea în toate domeniile”, a spus Gabriel Dumănică.

Spațiile verzi, o prioritate

Acesta a exemplificat obiectivele avute în vedere de strategie men­ționând investițiile în spațiile verzi. Edilul a precizat că fiecare zonă a comunei va avea un spațiu verde. Astfel, alături de cele 11 spații verzi ale comunei, ce includ școli și grădinița, se vor mai adăuga încă patru zone de relaxare, în următorii ani. Un prim proiect prevede extinderea parcului de pe strada Mihai Bravu, unde primăria, cu aprobarea CL, a achiziționat aproape 800 mp, în plus față de cei 1.800 mp. Pentru parcul de la Moară, a fost identificată o suprafață de 3.000 mp, urmând ca la primăvară să înceapă lucrările. Parcul de la Canton, de la zidul istoric, va avea peste 1.600 mp, iar pentru Ograda Ștefănești, în tarlaua 23, s-a făcut un PUZ, pentru 7.500 mp. ”Terenul este deja intravilan, dar ne-am dorit să facem acolo și o sală de sport, în capătul str. Motrului, intersecție cu Belșugului. Sala va ocupa 1.500 mp, cu 180 de locuri pe scaune, fiind înscriși pentru proiect la Compania Națională de Investiți”, a spus primarul.

Cea mai importantă dezvoltare verde, de agrement, este, de departe, la stadion, unde primăria și CL au în proprietate 5 hectare. Zona de agrement va dispune de alei, băncuțe, sistem de iluminat, foișoare, zonă de fitness, un teren sintetic multifuncțional, și pentru alte sporturi, nu doar fotbal. Există 600 m vecinătate cu Pădurea Afumați, cum nu are nicio comună ilfoveană.

În acest context, edilul a menționat că își dorește și dezvoltarea altor sporturi, alături de fotbal, precum karate, dans modern, tenis de câmp, șah sau culturism, kempo, triatlon. În strategia de dezvoltare se dorește atragerea a cât mai mulți sportivi la CS Afumați. ”Prin fotbal ne-am făcut cunoscuți, dar diversitatea sporturilor e importantă”, a spus primarul, subliniind și importanța realizării celor patru săli de sport ale comunei, la Școala Mare, la stadion, la tarlaua 23 din Ograda Ștefănești și în zona Deal.

Educația și sănătatea, susținere permanentă

La capitolul educație, primarul a precizat că sprijinul administrației va continua, calitatea învățământului din comună fiind și în prezent una foarte bună. Edilul a menționat că investițiile se vor face permanent, în funcție de sursele de finanțare, un exemplu fiind Școala Mare, care va avea extinderi pe verticală, cu etajări. ”Pentru Școala Mare, gândim un proiect cu subsol, parter, două etaje, pentru a cuprinde cât mai mulți copii în învățământul de dimineață. Curtea școlii a ajuns de la 1,5 ha, la 2,8 ha, cu șanse să depășim 3 ha. Va fi probabil cea mai mare curte a unei școli din Ilfov, unde ne-am propus să facem o bibliotecă cu sală de festivități.

La capitolul sănătate, primarul a spus că primăria a investit în reabilitarea și modernizarea dispensarului de pe Șos. Ștefănești, DJ 100, unde funcționează trei cabinete ale medicilor de familie și un cabinet de stomatologie și are în vedere că susțină și mai departe acest domeniu, pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate, existând și intenția amenajării unui centru de permanență în comună.

Și medicina veterinară reprezintă o prioritate, având deja în vedere sterilizarea câinilor fără stăpâni de pe domeniul public și a pisicilor. Edilul a spus că activitatea aceasta va fi una permanentă, până la eradicarea problemei animalelor fără stăpân.

Evenimente, apreciate și de succes

La capitolul evenimente, admi­nistrația acor­dă o atenție specială, deoarece cetățenii își doresc o viață culturală, educativă, spirituală, sportivă, socială foarte bogată. ”Fiecare cetățean să participe acolo unde dorește și unde se simte bine. De aceea, avem în cursul unui an foarte multe evenimente. Anul acesta am adăugat și Ziua Recoltei, eveniment pe care îl vom menține și anul viitor, pentru că a avut un real succes. Cele mai importante sunt Zilele Comunei și Ziua de 1 iunie. La zilele comunei, vin foarte mulți oameni și din afara comunei, care au apreciat organizarea și artiștii, astfel că avem toate motivele să continuăm”, a spus edilul.

Fonduri europene, șansa investițiilor importante

Finanțarea din fonduri europene și-a dovedit eficiența și este de un real sprijin pentru dezvoltarea comunei. De ­aceea, strategia de dezvoltare acordă o atenție specială acestui capitol. Din totalul investițiilor, circa 13 proiecte sunt prevăzute cu fonduri europene.

Proiectul de creșterea eficienței energetice, prin înlocuirea lămpilor cu sodiu cu lămpi cu LED economice, în valoare de 10 miliarde lei vechi, este deja la final. ”Așteptăm să vedem reducerea consumului și a facturii la energie electrică”, a spus primarul.

Alte proiecte importante posibile datorită fondurilor europene sunt sensul giratoriu la Moară, aflat în procedura finală pentru licitație și care va permite fluidizarea traficului și mai multă siguranță, la care se adaugă centura parțială a comunei, de aproape 4,5 km, care va porni din zona Ocean Fish de pe DN2, se va duce spre Găneasa, va ajunge la granița dintre Afumați și Găneasa, pe la livadă, ieșind în zona restaurantului Doi Tăurași. ”Sunt propuneri și ca radialul care vine din Pantelimon, Dobroești, Găneasa, satul Moara Domnească, să se unească cu centura Afumațiului”, a precizat edilul, care a menționat și proiectul de extindere a rețelei de apă-canalizare, care beneficiază deja de finanțare și va începe în scurt timp.

”Avem și un proiect de creșă cu care ne-am înscris și la PNRR și la CNI, pentru că ne dorim o creșă cu 40 de locuri. Un alt proiect cu bani europeni vizează amplasarea  a 4 stații de încărcare pentru vehicule electrice din comună, cu 8 posturi de încărcare”, a spus primarul.

Primarul a mai enumerat Sistemul integrat Smart & Green Mobility pentru informarea călătorilor în stațiile de transport public, în timp real, cât și modernizarea și extinderea sistemului de semaforizare inteligentă. ”Suntem printre localitățile care benefiază de două semafoare. Sunt puține localități care au semafoare și vor fi superinteligente, având proprietatea de a se regla singure”, a precizat Gabriel Dumănică. Edilul a menționat și colaborarea cu CJI prin care s-a făcut preluare în administrarea acestuia a unor sectoare de drum din administrarea CL Afumați, pentru executarea lucrarilor de reabilitare si modernizare pe străzile: Murelor, Alunului, Intrarea Petrachioaia, Aurel Vlaicu, Garoafelor,  Intrarea Pinului nr. 4  La acestea se adaugă a 7-a stradă: Șos. Moara Domnească, predată printr-o hotărâre anterioară, beneficiind deja de primele reparații.

În Programul Național de Dezvoltare Locală ”Anghel Saligny”, sunt înscrise pentru finanțare nouă proiecte în valoare de 38 mld lei vechi, între care alimentarea cu apă a bazei sportive.

Așadar, foarte mulți bani pe care comuna nu i-ar fi putut accesa doar din bugetul local.

La capitolul asfaltare, în Afumați mai trebuie efectuate lucrări pe 20 de străzi, inclusiv trotuare și podețe de acces.

Un alt proiect are în vedere aspectele culturale, respectiv realizarea unui material intitulat ”Atracții în Afumați”, care să evidențieze istoria localității, pornind de la atestarea documentară din 1510. Se lucrează și la un al doilea film documentar despre istoria comunei. ”Avem o istorie bogată și facem, prin ea, diferența”, a spus edilul, evidențiind și participarea pentru  a șasea oară la Târgul de turism din 2023.

În privința siguraței cetățenilor, strategia are în vedere extinderea sistemului de monitorizare video, a serviciului de ridicare a mașinilor abandonate, cât și amenajarea unui adăpost pentru victimele violențelor domestice.

Nici partea spirituală nu a fost uitată în strategia comunei, care are o biserică monument istoric categoria A,  pe Șos. Ște­fănești, cu hramul Adormirea Maiciii Domnului, prinsă în patrimoniul național cultural al României, clădire care necesită urgent lucrări ample de reabilitare, consolidare și restaurare a picturilor.  Primarul spune că Primăria și CL investesc în mod egal în ambele parohii ale comunei, în biserică și în amenajarea cimitirelor, inclusiv a capelelor și clopotnițelor.

Digitalizarea reprezintă la rândul său o prioritate, iar plata taxelor și a impozitelor se poate face online, la fel certificatele fiscale pot fi emise și online, primăria ­propunându-și să digitalizeze cât mai multe activități.

În strategia de dezvoltare este acordată atenție și asistenței sociale, puternic susținută de primărie, astfel că cetățenii localității cu probleme de sănătate, la majorat, la nașterea copilului, împlinirea a 50 de ani de căsătorie sau în cazul unui deces în familie, beneficiază de diferite ajutoare de la bugetul local, a căror valoare a fost majorată cu 50%, de la 1 ianuarie. ”Avem și o componentă importantă de sponsorizări de la societăți de pe raza comunei”, a spus primarul.

În privința infrastructurii rutiere, primarul și-a exprimat încrederea că în următorii trei ani traficul va fi mult îmbunătățit datorită lucrărilor de amenajare a autostrăzii A0. În nordul Capitalei sunt patru tronsoane, dintre care două trec prin Afumați. Tronsonul 2 pornește din spate de la Ocean Fish, trece peste Boltaș, pod peste Ștefănești DJ, urmează o intersecție mare la Ștefănești spre Dascălu și ajunge la A3 București – Ploiești, apoi continuă până la Tunari, Dimieni, Otopeni și ajunge o porțiune în comuna Corbeanca, la DN1. Tronsonul 3 se duce în zona Brănești și a fost atribuit recent unei firme chinezești. ”Am solicitat și realizarea, sub pod, a unui sens giratoriu la Ocean Fish, care să îi ajute pe cetățenii din zona Deal să întoarcă. Centura Afumațiului merge pe granița între Afumați și Găneasa, fiind șanse să vină radialul și la noi. Sunt, așadar, proiecte cu finanțare și trebuie realizate până în 2027. Deci, se întâmplă multe lucruri bune în comună, cum nu s-a întâmplat niciodată”, a spus primarul.

Strategia va ține cont și de managementul deșeurilor, având în vedere că până în 2030 trebuie atins 100% grad de reciclare și trebuie indusă în mentalul colectiv educația de colectare pentru atingerea țintelor de reciclare.

Consultantul Violeta Vijulie a punctat la rândul său importanța elaborării strategiei, menționând că în acest scop au avut loc întâlniri cu cadre didactice, dar și cu elevi, fiind important de văzut ce are de spus tânăra generație care reprezintă viitorul. Și întâlnirea cu oamenii de afaceri care asigură o mare parte din veniturile comunei, prin taxe și impozite, și-a dovedit eficiența. ”Strategia de dezvoltare urmează să stabilească ce comună doriți să aveți în următorii ani”, a spus consultantul, menționând că elaborarea strategiei se bazează inclusiv pe completarea de către cetățeni a unui chestionar care, alături de analiză și partea tehnică, să ofere cât mai multe informații menite să contureze nevoile comunității.