În comuna Afumați sunt în desfășurare numeroase proiecte menite să îmbunătățească infrastructura și să creeze noi spații verzi pentru locuitori. Aceste inițiative reflectă angajamentul autorităților locale de a transforma comuna într-un loc mai plăcut și mai funcțional pentru toți cetățenii.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 704

Ca de fiecare dată, când ajungi la Primăria Afumați, vei descoperi că primarul Gabriel Dumănică este mereu în acțiune și nu are timp de pierdut. El este conectat la treburile administrației permanent pentru că scopul său este acela de a se asigura că proiectele demarate în interesul comunei sunt implementate rapid și eficient. Iar proiectele sunt numeroase și complexe.

Un proiect important, în desfășurare, este asfaltarea parțială a Str. Parcului, situată la intersecția Str. Motrului cu Str. Belșugului. Acest proiect include și împrejmuirea unui teren de 7.500 mp, unde se va construi un parc generos, conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat. Parcul va avea o suprafață verde de aproximativ 4.000 mp, o sală de sport și facilități de asistență socială. Parcul va dispune de alei pentru plimbare, băncuțe, complex de joacă dedicat celor mici (amenajat cu leagăne, topogan, balansoar cu 4 locuri și figurine pe arc, carusel și alte echipamente interactive), instalație automatizată de udat cu aspersoare, instalație de iluminat, foișor, foarte multă vegetație, arbori și plante. Primarul Gabriel Dumănică a inițiat acest proiect consultându-se cu cetățenii din zonă, care și-au dorit să nu mai fie nevoiți să se deplaseze cu copiii la celelalte locuri de joacă/parcuri existente. Astfel, promisiunea făcută de edil, ca în fiecare zonă a comunei să existe un parc, va fi rezolvată în mare parte.

Să nu uităm nici că cea mai mare zonă de agrement și relaxare va fi realizată la Baza Sportivă de la Pădurea Afumați, cu o suprafață de cca 6 hectare.

Edilul ne-a vorbit și despre sala de sport de la stadion, cu o suprafață de aproximativ 600 mp, care se află într-o fază avansată de construcție. Structura metalică a fost deja montată, astfel că proiectul va fi finalizat anul acesta. Sala va avea vestiare, tribune și va fi multifuncțională, găzduind diverse activități sportive.

Alimentarea cu apă, asigurată tot timpul anului

Un alt proiect semnificativ, aflat în faza finală, este construcția unui puț forat de mare adâncime – 230 metri, la baza sportivă Pădurea Afumați. Acesta va asigura o sursă de apă necesară pentru activitățile desfășurate în cadrul bazei sportive. Este cel de-al 7-lea puț forat de mare adâncime și este situat pe Șos. Petrăchioaia. Acesta se adaugă celorlalte 6 puțuri aflate în stare de funcționare și are ca scop asigurarea debitului necesar alimentării continue cu apă potabilă în zilele caniculare. Totodată, cu fonduri europene alocate prin POIM se va extinde rețeaua de apă și canalizare în toată zona Deal, zona Piua, DN 2, Doraly, zona Centură și se vor construi încă cel puțin 4 puțuri noi, toate în zona Pădurii Afumați unde apa este de o calitate foarte bună.

Primarul Gabriel Dumănică a menționat și începerea lucrărilor de asfaltare pe străzile Doamna Stanca și Fagului, lucrări care au scopul evident de a facilita accesul și mobilitatea locuitorilor. Potrivit primarului, pe zona Moară, cu excepția unui segment de drum de 200 m pe Str. Pinului (care este prinsă în programul național de investiții “Anghel Saligny” și pentru care s-au făcut demersuri finale pentru asfaltare) toate străzile aflate în domeniul public dispun de utilități cu racorduri gratuite până la limita de proprietate și asfalt.

În acest context, am aflat că lucrarea de introducere a canalizării pe Strada Intr. Tufanului a fost finalizată, iar sistemul de monitorizare video al comunei este în faza finală de reglare, urmând să devină funcțional în scurt timp. Proiectul a presupus amplasarea de camere video performante în cele mai importante zone ale comunei: intrări, ieșiri, drumuri comunale, intersecțiile principale și zonele periferice, în vederea creșterii gradului de siguranță pentru cetățeni. Sistemul va fi gestionat de Serviciul Public Poliție Locală Afumați.

Educația, prioritară

În privința învăță­mântului, un succes remarcabil este finalizarea proiectului de atragere a fondurilor europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste fonduri, în valoare de peste 800.000 lei, au fost folosite pentru dotarea școlilor și grădinițelor din Afumați cu aparatură electronică, table interactive, mobilier și echipamente pentru laboratoare.

Tot în privința edu­cației, gardul interior de la Școala Mare a fost desființat pentru a face loc unui nou gard care va cuprinde întreaga curte extinsă a școlii, ajungând de la 1,5 la 3 hectare. Noul gard va fi amplasat la o distanță de 21 de metri față de cel vechi.

Stație de autobuz în centrul comunei

O altă lucrare aproape de finalizare este construcția unei stații de autobuz în centrul comunei, lângă primărie. Stația, care include grupuri sanitare separate pentru femei și bărbați, este realizată în proporție de 90%.

Extinderea iluminatului public stradal este în desfășurare între societatea Ocean Fish și Semafor Doraly (Banca Transilvania). Se montează aproximativ 45 de lămpi noi și peste 20 de stâlpi metalici cu lămpi economice și canalizație subterană pentru cabluri. ”Este o lucrare solicitată de conducătorii auto”, ne-a precizat edilul.

Relaxare și distracție, importante pentru toate vârstele

Vorbind despre proiectele ce au ca scop creșterea numărului spațiilor de relaxare destinate cetățenilor comunei, primarul Gabriel Dumănică, ne-a spus despre construcția parcului de 3.000 mp de la Moară, intersectat de străzile Caisului, Pinului și prelungirea Salcâmului, finalizată în proporție de 70%. Parcul va dispune de alei pentru plimbare, băncuțe, complex de joacă dedicat celor mici (amenajat cu leagane, tobogan, balansoar cu 4 locuri și figurine pe arc, carusel și alte echipamente interactive), instalație automatizată de udat cu aspersoare, instalație de iluminat, foișor, foarte multă vegetație, arbori și plante.

De asemenea, edilul a menționat faptul că trei spații verzi au fost modernizate: Parcul ICIL de lângă grădinița cu program prelungit, parcul de pe strada Ion Slavici și parcul din centrul comunei, lângă monument. Important de știut este și faptul că autoritățile au achiziționat bănci, coșuri de gunoi și toalete ecologice pentru parcuri și au instalat limitatoare de viteză.

Parteneriat între primărie și biserică

Ca de fiecare dată, zona spirituală este tratată cu atenție sporită de administrația din Afumați, astfel că edilul ne-a spus că s-a finalizat împrejmuirea cimitirului Parohiei Afumați II din zona Moară și este în desfășurare lucrarea de împrejmuire a cimitirului Parohiei Afumați I de pe Strada Școlii. La amble cimitire au fost finalizate lucrările de realizare a aleilor secundare, pomii au fost îngrijiți și văruiți, iluminatul aleilor a fost îmbunătățit, lămpile montate fiind economice cu led. De altfel, ambele parohii, în ultimii ani au fost sprijinite de nenumărate ori de Primăria Afumați, prin implicarea directă a primaurului, fiind realizat un parteneriat puternic între primărie prin primar și bisericile din Afumati, prin preotii slujitori.

Nu în ultimul rând, pe plan cultural, edilul a menționat distribuirea cărții despre Afumați, fiecărei gospodării, împreună cu un card care conține un film documentar despre localitate, cu scop de prezentare și promovare a comunei.

Toate aceste proiecte reflectă eforturile constante ale administrației locale de a îmbunătăți infrastructura și calitatea vieții în comuna Afumați, prin aceste investiții constante urmărindu-se dezvoltarea unei comunități moderne și sustenabile, care să răspundă nevoilor locuitorilor săi. ”În ultimii ani, am muncit foarte mult, alaturi de consilierii PNL si personalul din primărie, să obținem finanțare, peste 40 de milioane de euro fonduri europene, pentru o serie impresionantă de proiecte care vizează modernizarea infrastructurii, îmbunătățirea serviciilor publice și promovarea sustenabilității. Avem în lucru peste 60 de proiecte cu finanțare din fonduri europene, guvernamentale, județene, dar și din bugetul local al comunei, care se vor finaliza în următorii 2 ani și care vor transforma radical comuna noastră”, a transmis primarul Gabriel Dumănică.