Miercuri, 15 august creştinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului. În toate bisericile din ţară ce poartă acest hram, soboruri de preoţi oficiază slujbe speciale, săr-bătoarea fiind cea mai importantă din cele închinate Născătoarei de Dumnezeu. Jurnalul de Ilfov îţi spune care este importanţa acestei sărbători creştine pentru credin-cioşi şi ce slujbe susţin preoţii în biserici cu acest prilej.
Deşi este învăluită în tristeţe, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului ne face părtaşi bucuriei pascale, fiind considerată de teologi Paştele verii. Pe 15 august, creştinii sărbătoresc, atât moartea şi îngroparea cât şi învierea şi înălţarea la cer a Născătoarei de Dumnezeu. Dintre sfinţii bisericii ortodoxe, Maica Domnului este singura a că-rei înmormântare se face după o rânduială liturgică de punere în mormânt asemănătoare cu cea a Mântuitorului Iisus Hristos. Despre această sărbătoare, cea mai cu-noscută din timpul verii se cunosc informaţii din tradiţia Bisericii Creştin Ortodoxe, nu din Evanghelii. Se ştie că Maria a fost anunţată de un înger că va părăsi această lume şi va trece la cele veşnice şi şi-a dat duhul după ce şi-a cerut iertare de la toţi. Se mai cunoaşte şi faptul că în acele clipe, Domnul Însuşi s-a coborât din ceruri şi a primit în mâinile Lui sufletul cel sfânt al Fecioarei. Moartea Mariei culminând cu o serie de minuni. Orbii au început să vadă, ologii s-au vindecat iar surzii au auzit.
Trupul Fecioarei, ridicat la cer după trei zile
La fel ca Mântuitorul nostru Iisus Hristos, trupul Sfintei Fecioare a stat trei zile în mormânt după care a fost ridicat în lăcaşurile cereşti de Fiul ei, Iisus. Minunea a fost descoperită de Apostoli în momentul în care au mers la mormânt dorind să cinstească trupul Maicii. Atunci au găsit mormântul gol. În biserici, Vecernia oficiată de slujitorii lăcaşului de cult „aminteşte” de Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor. Sau cel puţin acesta este sentimental pe care îl retrăieşti dacă mergi şi asişti la slujbă. Preoţii cântă Prohodul şi Binecuvântările Maicii Domnului după modelul Binecuvântărilor Învierii ce se cântă în Sâmbăta Mare. Tot ei scot Epitaful Maicii Domnului şi îl poartă împrejurul bisericii. În mod firesc, celebrarea acestei zile de mare importanţă este continuată cu Utrenia praznicului.
Bucuria pascală
Marea zi a Adormirii Maicii Domnului adevereşte şi întăreşte credinţa tuturor credincioşilor creştini în învierea ce va să vină.
Aşadar, în dimineaţa zilei de 15 august mergi la biserică, asistă la slujbele speciale şi roagă te pentru tine şi familia ta, pentru odihna celor plecaţi dintre noi, pentru pacea şi binele ţării în care te-ai născut şi ai crescut. Amintim câteva dintre lăcaşele decult care poartă hramul acesta pe 15 august:
● Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului – Str. Televiziunii nr. 13, sector 6, Bucureşti
● Biserica Sf. Dimitrie – Str. Principală nr. 296, comuna Vidra, judeţul Ilfov
● Mânăstirea Ţigăneşti – Comuna Ciolpani, judeţul Ilfov.
Acatistul Adormirii Maicii Domnului
Îngerul întâi stătător, din cer a fost trimis, să spună Născătoarei de Dumnezeu, mutarea ei la cer, fără de grijă şi mai înainte să vestească venirea la ea a Fiului lui Dumnezeu. Şi luminat strălucind înaintea ei stând, a zis aşa:
Bucură-te, preavesela Maică a Împăratului;
Bucură-te, Maica lui Dumnezeu, împărăteasa cerului şi a pământului;
Bucură-te, preamărită, că vine cu slavă la tine Fiul lui Dumnezeu să te ia la cer;
Bucură-te, ceea ce eşti preamărită, prin vestirea ducerii tale către Fiul tău şi Dumnezeu;
Bucură-te, cea aleasă de Dumnezeu din toate neamurile;
Bucură-te, sfânta încăpere a Cuvântului lui Dumnezeu;
Bucură-te, plinirea vestirii profeţilor;
Bucură-te, preacinstita cunună a apostolilor;
Bucură-te, podoaba şi stăpânirea ocârmuitorilor;
Bucură-te, înfrumuseţarea arhiereilor şi podoaba preoţilor;
Bucură-te, povăţuitoarea monahiilor, celor înţelepţite de Dumnezeu, către Împaraţia cea de sus;
Bucură-te, ceea ce deschizi uşile raiului neamului creştinesc, celor care pururea te fericesc pe tine;
Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru Adormirea ta, nu ne laşi pe noi!
Program liturgic special oficiat cu prilejul marii sărbători
Mănăstirea Țigănești din comuna Ciolpani