Singurul concurs de anduranță ecvestră din România, realizat exclusiv în pădure
Iubitorii echitației și-au dat întâlnire la prima ediție a Cupei Romsilva Cavalliada, pentru un weekend plin de competiții de anduranță ecvestră, demonstrații cu obstacole și relaxare, care s-au desfășurat în Pădurea Cernica, din orașul Pantelimon.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 661, ediția print
Echipa Cavalliada, în parteneriat cu Hergheliile Romsilva, Primăria orașului Pantelimon, Consiliul Județean Ilfov și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a organizat prima ediție a singurului concurs de anduranță ecvestră din România, desfășurat exclusiv în pădure.
Chiar dacă vremea ploioasă a dat peste cap, vineri, planurile primelor probe și demonstrații cu cai, organizatorii s-au mobilizat impecabil, iar evenimentul s-a desfășurat în cele mai bune condiții, pe un teren aflat la intersecția străzilor Șos. Cernica cu George Țărnea, cu muzică, mâncare delicioasă în food court și băuturi calde și reci, pentru toate gusturile, cât și cu un loc de joacă distractiv pentru cei mai mici vizitatori.
Participanții au avut de parcurs un traseu bine amenajat în Pădurea Cernica, probele de concurs fiind atât cele tradiționale, specifice unui concurs de anduranță, unde jurații au avut de apreciat iscusința călăreților și abilitatea de a controla caii, cât și unele inedite, în care s-au punctat originalitatea și stilul călăreților.
Competiții, dar și lifestyle
Cupa Romsilva Cavalliada – Etapa zonală CEN, ediția I – Pantelimon a fost și un eveniment de lifestyle, cu intrare liberă, care a propus multe activități de relaxare în natură. ”Spectatorii s-au putut bucura de probe ecvestre realizate după standardele internaționale, manifestarea însemnând în primul rând un concurs de anduranță ecvestră”, ne-a precizat Silvia Amariței, reprezentantă a organizatorilor. Aceasta a precizat că în program au fost incluse și multe alte activități. Arena de anduranță ecvestră, adică Pădurea Cernica, a însemnat locul unde cei mai buni competitori s-au întrecut în concursul cunoscut și sub denumirea de ”maratonul cailor”, pe un traseu special amenajat, cu probe de 40 km, 60 km sau 80 km. I s-a adăugat arena Working Equitations, care a fost locul unde publicul a avut parte de demonstrații de dresaj al cailor, tehnici de lucru cu caii, demonstrații de atelaje și sărituri peste obstacole. Arena Equigames a fost special organizată pentru jocuri specifice și probe de tir cu arcul călare, parade cu caii de rasă ai Jandarmeriei Române și Romsilva și multe alte surprize. Evenimentul prilejuit de Cupa Cavalliada a însemnat astfel un spațiu perfect de reuniune pentru toată familia, prieteni și pasionați ai echitației, un sport nobil care merită toată admirația.
Iubitorii cailor au putut admira cele mai populare rase din hergheliile Romsilva. Astfel, armăsari de rasa Lipițană, Shagya arab, Pursânge arab și Cal de sport românesc de la Hergheliile Sâmbăta de Jos, Rădăuți, Mangalia și Jegălia au fost prezentați publicului spectator în două momente expoziționale ale evenimentului Cavalliada Romsilva 2023.
Jandarmeria Română a prezentat publicului spectator al evenimentului Cavalliada – Romsilva 2023 un elegant și maiestuos escadron de jandarmi călare utilizând cai de rasă Nonius, născuți și crescuți de Herghelia Izvin, din administrarea RNP – Romsilva DCEAC RA.
Romsilva a anunțat cu mândrie că a câștigat cea mai dificilă probă a Cupei Romsilva – Cavalliada Anduranță Ecvestră. Sportivul Constantin Mihai Hîj și armăsarul Gazal XXI-10, 7 ani, născut în nucleul de rasă Shagya arab în Herghelia Rădăuți, din administrarea RNP – Romsilva DCEAC RA, au câștigat locul I în proba de 80 km.
În cadrul competiției, caii cei mai rezistenți au parcurs un traseu de 80 de kilometri în pădurea Cernica, traseele oficiale fiind organizate pentru 40, 60 și 80 de kilometri, în bucle de câte 20 sau 30 km. Traseele lungi, fiind foarte dure, au impus reguli foarte stricte, dar și măsuri de siguranță sporite, atât pentru cai, cât și pentru călăreți. După 30 km, regulamenul prevedea ca toți caii din competiție să vină la controlul medical, iar dacă în 15 minute, pulsul nu ajungea sub valoarea de 64 de bătăi pe minut, atunci calul trebuia restras din cursă. Specialiștii ne-au spus că după astfel de probe de anduranță, un cal vine cu un puls de peste 100 de bătăi pe minut. Caii folosiți pentru anduranță sunt mult diferiți față de cei de pe hipodorm. Rasele Shagya, Arab și Pur sânge arab pot alerga și 12 ore pentru a rezista pe distanțele uriașe specifice competițiilor de anduranță, ceea ce înseamnă de fapt un maraton, atât pentru sportiv, cât și pentru cal, în timpul căruia nu se folosesc cravașe sau pinteni, ținându-se cont de rezistența calului.
Un sport pentru ”superpasionați”
Primăria orașului Pantelimon și Consiliul Județean Ilfov au contribuit activ la realizarea acestui eveniment unic în România, pentru cei pasionați de echitație, dar și pentru iubitorii de natură care vor să cunoască mai multe despre acest sport nobil al minții, al trupului și al sufletului, care îmbină perfect grația cailor cu priceperea călărețului. ”Orașul nostru a fost gazda unui eveniment extraordinar, dedicat tuturor locuitorilor, de la mic la mare, familiilor și mai ales, iubitorilor de cai!”, ne-a spus primarul Marian Ivan. ”În primul rând mulțumim celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, începând de la curățarea pistelor, la amplasarea corturilor, a scenei, a tot ceea ce a însemnat infrastructură. Au fost câteva zeci de voluntari, între care numeroși angajați ai Primăriei orașului Pantelimon, care au muncit pentru acest eveniment. Le mulțumim pentru implicare, răbdare, pentru că au muncit, și pe ploaie, și pe vânt, și pe vreme bună. Furtuna a pus totul la pământ, dar am refăcut. Mulțumim apoi participanților, pentru că au venit și au suportat căldura, au făcut din pasiune ceea ce au făcut. Ca să faci acest sport trebuie să fii superpasionat. Nu este ca mersul pe bicicletă. Ne bucurăm că a ieșit bine această primă ediție și de aceea sperăm să facem mai multe. Avem printre noi mai mulți pasionați de călărie, iubitori de cai, avem și noi în localitate crescători de cai și probabil de aici a rezultat dorința de a organiza un astfel de eveniment”, ne-a mai declarat primarul orașului Pantelimon.
”Felicit organizatorii Cupei Cavalliada care marchează câteva premiere importante: singurul traseu de anduranță ecvestră din România realizat exclusiv în pădure, zero taxe pentru concurenți, organizare la standarde internaționale. Evenimentul este un exemplu ideal de valorificare a potențialului recreativ, cultural și istoric al pădurilor urbane care au mai mult decât valoare peisagistică și beneficii precum: purificarea aerului, tampon de sunet sau absorbția prafului și a căldurii. E important să ne focusăm și pe aspectul educativ, pe ideea că pădurea poate fi un spațiu în care oricine, dar în special tinerii, pot învăța care este rolul și care sunt beneficiile pădurilor. Salut prezența și implicarea Hergheliilor Romsilva în organizarea acestui eveniment ecvestru unic în Europa și sper că este doar începutul unei colaborări care ne oferă tuturor șansa de a descoperi lumea minunată a unui sport nobil cu efecte miraculoase asupra organismului în general”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.