Afacerile cu pască vor bate recordul în această perioadă a Sărbătorilor Pascale deoarece patiserii români vor pune pe piață peste 5 milioane de bucăți, mult peste nivelul din 2016, iar pentru cozonacii tradiționali românești estimările patronatului de profil arată o creștere cu 5% în acest an, până la 7,5 milioane de bucăți.

„Față de perioada similară a anului 2016 se simte o creștere, dar nu la nivelul atins în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru că acesta s-a extins pe parcursul a două săptămâni, dar este o situație îmbucurătoare nu numai pentru cozonacul tradițional românesc, ci și pentru pască, unde noi, industria de morărit și panificație, ne-am propus să atingem cifră de 5 milioane de bucăți în perioada Sărbătorilor Pascale, ceea ce este un record. Am luat legătura cu principalul nostru producător și numai acesta vrea să pună pe piață două milioane de bucăți de pască cu diverse umpluturi, de la ciocolată, la pricomigdale, dar și cu altele surpriză, însă pasca tradițională, cu brânză și stafide, va fi cea principală”, a declarat pentru Agerpres.ro președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase ROMPAN, Aurel Popescu.

Acesta a precizat că producția de cozonac din această perioadă reprezintă cantitatea totală produsă de patiseri în 4-5 luni normale și, cu toate că este un efort din partea industriei, „este îmbucurător că au prins foarte bine și sunt pe gustul consumatorului local”.

Sezonul de iarnă din 2016 a fost cel mai bun din ultimii 10 ani pentru producătorii de cozonaci din România, cu o producție record de 9 milioane de bucăți, vânzările acestor produse rotunjind cifra de afaceri anuală a acestor firme peste nivelul de 1,5 miliarde de lei.

În ceea ce privește exportul de cozonaci, patiserii români estimează o creștere față de perioada Pascală din 2016, de la 750.000 de bucăți la circa 800.000, iar țările principale de export sunt Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Canada sau SUA.

„În schimb, exportul de pască va fi ceva mai mic decât la cozonaci, de numai 150.000 — 200.000 de bucăți, deoarece produsul are un termen de valabilitate mai redus și nu poate merge prea departe. Pasca ajunge în general în țările Uniunii Europene în această perioadă”, a subliniat șeful ROMPAN.

Prețurile acestor produse de panificație sunt similare cu cele din anii trecuți și sunt, de asemenea, pentru toate buzunarele. Ele încep de la numai 4 lei pentru un cozonac simplu și de un gramaj mai mic, dar pot ajunge și până la 40 — 50 de lei pe kilogram, în funcție de gramaj și umplutură.

Patiserii români afirmă că nu se tem de concurența cozonacilor din afară, deoarece importurile reprezintă doar 5% din consum.