Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale susține producătorii români și serviciile autentice, atestate la nivel național și european, prin intermediul CPAC – Catalogul Produselor și Activităților Certificate, aplicație unică în România, creată pentru telefonia mobilă.

La momentul lansării aplicației CPAC, în 2018, aceasta includea 230 de producători și 753 de produse listate. Până în prezent numărul lor a crescut considerabil și acum sunt înscriși în CPAC 957 de producători și 2.883 de produse. Cea mai mare creștere o reprezintă produsul montan, de la 36 în anul 2018, la 1.906 în acest moment. De asemenea, au înregistrat creșteri și produsele tradiționale (de la 592 la 656), produsele viticole atestate, cât și restul produselor atestate la nivelul Ministerului Agriculturii. 

Aplicația CPAC include modulul privind produsele atestate la nivel național (produse radiționale, mon­tane, cu rețetă consacrată), la nivel european (produse cu denumire de origine protejată – DOP sau cu indicație geografică protejată – IGP) și modulul privind pensiunile agroturistice (pensiuni turistice, pensiuni agroturistice, puncte de informare turistică, centre de recreere).

Experții IT din cadrul AFIR, care au creat aplicația, lucrează în acest moment la dezvoltarea CPAC. Astfel, în cursul acestui an, într-o primă etapă de dezvoltare, aplicația va fi completată cu modulul privind prezentarea meșteșugarilor care au beneficiat de finanțare nerambursabilă prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cu modulul privind prezentarea târgurilor și a evenimentelor locale (conform informațiilor comunicate de Consiliile județene), dar și cu o nouă interfață care să permită parcurgerea cât mai facilă a tuturor informațiilor disponibile.

Aplicația poate fi descărcată din Google Play sau App Store

Aplicația CPAC poate fi utilizată de toți cei interesați atât în sistemul de operare Android (descărcare din Google Play – CPAC: https://bit.ly/3ghKU6x), cât și în IOS (descărcare din App Store – CPAC Romania: https://apple.co/3ug5H2J). n aplicație regăsiți toți producătorii certificați la nivelul MADR și toate produsele alimentare românești atestate european și național, fiind o transpunere grafică și facilă a Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT) al Ministerului Agriculturii. De asemenea, aplicația include beneficiarii PNDR care au primit finanțare nerambursabilă prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru agroturism și activități turistice în mediul rural. 

Totodată, prin intermediul CPAC, utilizatorii pot verifica autenticitatea produselor și consulta detaliile referitoare la producător și la rețetele utilizate, cu ajutorul funcției de scanare a codurilor QR aplicate de producători în punctele de desfacere a produselor omologate.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.586