Stăteam pe bordura albă din apropierea statuii lui Radu de la Afumaţi și mă gândeam dacă lui, domnitorului,  i-ar plăcea ce-a făcut primarul Gabriel Dumănică pentru comună. O să râdeţi, dar statul pe bordură ajută să structurezi în gând, pe loc, tot ce povestește un primar ca acela al comunei Afumaţi despre realizările sale.

Demersul săptămânalului Jurnalul de Ilfov de a face împreună cu primarii o analiză a realizărilor de  la alegerile din 2012 a ajuns și la Afumaţi în această săptămână. Primarul Gabriel Dumănică a avut amabilitatea să deruleze firul proiectelor încheiate, în desfășurare și de viitor.

Credit de la bancă doar pentru lucrări de infrastructură

Desigur, primarul Gabriel Dumănică nu este la primul mandat în urma alegerilor din 2012, dar câștigarea alegerilor de către coaliţia din care face parte l-au motivat să continue demersurile începute în 2011 pentru a accesa un credit de 275 miliarde lei de la BCR. Apoi, prin licitaţii publice au fost desemnate câștigătoare firmele care să se ocupe de lucrări. Era necesar creditul? Da, pentru că executate numai din bugetul local, lucrările s-ar fi întins pe 10-15 ani iar afumăţenii nu puteau fi ţinuţi atâta vreme în condiţii precare cu străzi pline de noroaie și fără utilităţi, îmi explică Gabriel Dumănică. 

Infrastructura  – urgenţa zero

Primarul Gabriel Dumănică spune că, datorită banilor de la bancă alături de sumele din bugetul local, fiind contribuția primăriei la proiect, din 2012 s-a extins reţeaua de apă în zona Deal cu 400 de racorduri până la limita de proprietate. Aceasta înseamnă că în 400 de gospodării apa nu va mai fi un lux și, așa cum consideră primarul, nu mai este posibil ca în secolul XXI oamenii să nu mai aibă acces la nevoi simple.

Extinderea reţelei de canalizare

Erau doar 5 km în comuna Afumaţi realizaţi prin SAPARD pentru care s-au folosit 3.000.000 lei fonduri europene. Cei 5 km au fost realizaţi în 2010 iar 2013 va aduce un plus de 30 de km noi. Dar, nu în ultimul rând și o mare economie în bugetele fiecărei familii. Motivul? Diferenţa de cost între vidanjarea foselor și achitarea facturii de apă și canalizare cu consecinţe în valoare de câteva milioane economie în bugetul afumăţenilor. 

36 de străzi asfaltate

Am și asistat la asfaltarea unor străzi la Afumaţi și este o plăcere să ne putem plimba pe străzi ca în palmă. Ajungem pe strada Leordeni și Gabriel Dumănică ne spune că lucrările de asfaltare au fost gata în 2013. Odată cu finalizarea canalizării zonei și a șanţurilor colectoare s-a eliminat pericolul inundaţiilor cauzate de ploi. Aici, ca și pe strada Borsec, ori de câte ori veneau perioadele cu precipitaţii abundente, curţile, casele și anexele a peste 40 de gospodării se umpleau de apă. A fost un necaz vechi al locuitorilor comunei. Acum, acest pericol a fost eliminat, soluţiile topografice moderne fiind proiectate, realizate și extinse astfel încât necazurile oamenilor – nu numai din această zonă – să nu se mai repete, iar agoniseala lor să fie protejată, pusă la adapost. Ajungem la intersecţia străzilor Mărășești și Bistriţei, de asemenea tot în zona inundabilă a comunei. La intersecţia acestora, se lucrează intens la execuția racordurilor de canalizare, până la limita de proprietate. Și primarul Gabriel Dumănică spune, pentru a nu știu câta oară, că este nevoie ca totul să funcţioneze corect, iar oamenii să nu mai sufere ca până acum –  mai ales în perioadele lunilor ploioase – din cauza lipsei soluţiilor gospodărești pentru sistematizarea localităţii lor, sau a unor lucrări făcute numai pe jumătate, din nepricepere ori grabă. Din păcate, bugetele locale  din anii 2012 și 2013 nu pot asigura finalizarea integrală a reabilitarii tuturor străzilor comunei urmînd ca pentru anii 2014 și 2015 să fie terminată întreaga localitate.  

«Seara este o lumină feerică»

Așa caracterizează primarul Dumănică rezultatul extinderii reţelei de iluminat public pe DN2 în dreptul bisericii Sf. Dumitru. Este lumină acum pe ambele sensuri de circulaţie iar asfaltarea trotuarului și finalizarea gardului bisericii sunt alte realizări ale primăriei. Nici nu este nevoie de a motiva de ce trebuia ca în Afumaţi să fie mai multă lumină, dar mi-o explică edilul: a scăzut infracţionalitatea. E un pas către civilizaţie, având în vedere că, în 2008, în Afumaţi exista o lampă la 3 stâlpi…

RATB rămâne în Afumaţi și în 2013

Pentru comuna Afumaţi, transportul afumăţenilor către și de la locul de muncă a fost mereu o prioritate pentru primarul Gabriel Dumănică, alături de școală și iluminatul public. Contractul cu RATB s-a dovedit a fi o alegere bună a primăriei, iar în ultima perioadă au crescut și încasările la abonamentele cumpărate de afumăţeni. Primarul Gabriel Dumănică este de părere că asigurarea unor condiţii decente de transport nu este decât un semn de respect faţă de cetăţeni.

Viitorul are planurile lui deja făcute

Îmi dau seama stând în faţa lui Gabriel Dumănică de faptul că îi este greu să se lenevească, odată ce s-a prins în avalanșa schimbărilor. Ambiţia și chibzuinţa îl vor ajuta la forarea a încă 2 puţuri de mare adâncime, unul pe Șoseaua Petrăchioaia și altul la stadion având ca rezultat pomparea apei potabile în zona Deal și asigurarea unei presiuni constante în rețea pe toată durata zilei. Tot în 2013, primarul și-a propus finalizarea staţiei de repompare la canalizare pe strada Fagului, din zona Moară. Urmează reabilitarea acoperișului bisericii vechi cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Și, nu în ultimul rând, asfaltarea străzii Sf. Dumitru, pe care este amplasată biserica nouă având același nume.

Clubul de fotbal, o mândrie pentru Afumați

Nu în ultimul rând, comuna a devenit mult mai cunoscută și datorită echipei de fotbal CS Afumaţi care, a avut rezultate excepționale în ultimii patru ani: campioni județeni ediția 2009-2010; locul II în Liga a III-a, ediția 2011-2012, golgeterul Ligii a 

III-a pe țară a fost  Alin Zaharia, vârful de atac al CS Afumați, fiind considerat cel mai bun jucător din anul 2012 de revista Ilfov Sport, iar Vasile Neagu, cel mai bun antrenor declarat de aceeași revistă. 

Colaborarea foarte bună a primăriei cu  școala din Afumați și cu Inspectoratul Școlar Ilfov a dus prin punerea la dispoziție a spațiului de la stadion și asigurarea logisticii necesare, la organizarea mai multor evenimente școlare pe materii de studiu și culturale cum ar fi Ziua Bibliotecarului și Ziua Cărții.

Am lăsat cu bună intenţie la final cuvântul „echipă”. Gabriel Dumănică recunoaște că îi este de mare ajutor echipa de consilieri locali alături de care lucrează, se sfătuiește și alcătuiește planuri pentru transformarea radicală a localităţii. Niciun primar nu poate reuși dacă nu-i are alături pe consilieri, indiferent de opţiunea lor politică. 

În fapt, succesul de la Afumați îl constituie parteneriatul dintre biserică-școală-cetățeni-primărie, parteneriat care a transformat radical comuna după numai patru ani de mandat 2008-2012 și va continua în cel de-al doilea mandat 2012-2016.

Hrană pentru suflet

Doar că, activitatea primarului și a echipei sale de consilieri și angajați nu înseamnă doar apă, canal și asfalt. Și dacă până în 2008 evenimentele lipseau cu desăvârșire din viaţa afumăţenilor obligaţi să meargă la București pentru a-și hrăni și sufletele, situaţia s-a schimbat radical de când Gabriel Dumănică a fost ales primar. 8 Martie, Ziua Școlii, 9 Mai, 1 Iunie, Ziua Eroilor, hramurile celor două biserici, zilele comunei  și 1 Decembrie fac parte din ocaziile afumăţenilor de a se întâlni și bucura unii cu alţii la ei în comuna cu aspect de mic orășel.  Iar mie mi-a părut rău că nu am asistat la Focurile din Afumaţi, obicei vechi reînviat de Lăsata Secului, cunoscut sub denumirea de Olelie.