Termenul de „agricultură ecologică” a fost atribuit României de Uniunea Europeană pentru a desemna un sistem de a produce hrană curată, potrivită cu metabolis-mul uman și în deplină concordanță cu conservarea mediului. Scopul acestui tip de agricultură este obținerea de produse agricole și alimentare cât mai naturale și au-tentice. Termenul românesc este similar cu denumirile de „agricultură organică” sau „agricultură biologică”, utilizate de alte state membre ale Uniunii.
Am putea spune că agricultura ecologică presupune întoarcerea la metode tradiționale, utilizate de sute sau mii de ani, când goana după producții record și produse arătoase, dar fără gust, „îndopate„ cu tot soiul de pesticide, fertilizatori, amelioratori, stimulatori și regulatori de creștere, hormoni sau antibiotice, nu începuse. Alimen-tele ecologice trebuie să fie în proporție de 95% naturale, să nu conțină organisme modificate genetic, sau derivate ale acestora, aditivi, substanţe complementare şi substanţe chimice de sinteză. Aceste produse sunt atent controlate și etichetate conform Regulamentului CE nr. 834/2007. În România, pentru etichetare se folosește atât sigla „ae”, pentru produsele românești, cât și logoul „frunza europeană”, al Uniunii. Agricultura ecologică s-a dezvoltat mult în ultimii ani în România, atât în dome-niul vegetal cât și în cel zootehnic. Acest domeniu a cunoscut o triplare a numărului celor implicați, care numără în prezent 10.000 de agricultori certificați, față de 3800 în 2011. Se prevede ca la finele lui 2013 numărul acestora să se dubleze ca urmare a creșterii subvenţiilor în acest domeniu. Majoritatea acestor operatori o repre-zintă fermierii mici, de subzistență, care deţin suprafeţe de teren de 3 până la 20 hectare sau agricultori cu 3-5 vaci, 50-100 de oi sau cu 10 stupi. Cu toate acestea, piața internă a cunoscut o creștere de 20%, deși consumul de produse ecologice reprezintă doar 1% din totalul alimentelor.
Totodată, s-au extins suprafeţele din agricultura ecologică care, în 2011, au cunoscut o creştere de aproximativ 17 ori faţă de anul 2000 şi cu 13,3% comparativ cu 2010, reprezentând 2,25% din suprafaţa totală agricolă a României. Este evident, așadar, că agricultura ecologică devine un domeniu din ce în ce mai atractiv și mai rentabil pentru agricultorii români. Asociația Bio România arată că în doi ani de zile exporturile românești de produse ecologice s-a dublat, ajungând în 2011 la peste 200 de milioane de euro. Totodată, pentru anul acesta sunt alocate pentru subvenții din fondurile UE 4 milioane de euro, fermierii urmând să beneficieze de sume cuprinse între 153 și 400 de euro/ha. Marian Cioceanu, reprezentant Bio România, consideră că soluţiile ieşirii din criza economică şi pentru o dezvoltare durabilă a României pe termen mediu şi lung sunt reprezentate de agricultura ecologică, prin transformarea fermelor de subzistenţă în microferme ecologice, ecoturism şi agroturismul ecologic, “cele mai eficiente, rapide şi sigure strategii de dezvoltare a României”.