MADR sprijină crescătorii de albine afectați de vremea nefavorabilă

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat că MADR pregătește un ajutor financiar în limita a patru milioane de euro pentru apicultorii care au înregistrat pierderi din cauza vremii nefavorabile din acest an. Un alt posibil ajutor financiar ar putea privi sectorul cărnii de porc și cel pentru achiziția de material genetic pentru reproducția la ovine și caprine.

Sprijinul va fi acordat după rectificarea bugetară, anunțată pentru finele lunii iulie, începutul lunii august. „Încercăm să‑i ajutăm pe apicultori în acest an și în principiu vom putea acorda un ajutor financiar de 15 lei pe stup. Încă analizăm, dar cred că vom putea aloca în jur de 4 milioane de euro pentru sector. Din datele transmise de apicultori, au fost afectate în acest an de condițiile meteo nefavorabile între 1,2 și 1,4 milioane de familii de albine”, a precizat Irimescu.

 Ploile au compromis producția de miere

 

Vremea nefavorabilă din primăvară a ținut albinele în stupuri. Apicultorii au fost obligați să hrănească albinele care nu au putut să iasă la recoltat, în perioada când acestea trebuiau să culeagă la rapiță și salcâm. Cele mai afectate zone au fost vestul, centrul și sudul țării. Potrivit celor mai recente date culese de ACA din teritoriu, producția de miere din acest an nu va depăși 7.000 de tone, în condițiile în care 80-90% din familiile de albine au avut de suferit în urma condițiilor meteo nefavorabile. „Cred că anul acesta producția de miere va fi undeva la 30-35% dintr-o producție normală, adică în jur de 6.000 — 7.000 tone estimăm noi. Avem 80-90% din familiile de albine afectate și de aceea noi am cerut Ministerului Agriculturii un ajutor de minimis de 50 de lei pe stup. Nici la floarea soarelui nu am mai recuperat, pentru că apicultorii nu s-au mai deplasat în pastoral, fie că nu au mai avut albine, fie familiile au fost slăbite. Nici exportul de miere nu a mers anul acesta, pentru s-a blocat de tot piața europeană. Au adus anul trecut miere din China, Argentina și există stocuri chiar și în Germania, unde exportăm noi cea mai mare cantitate”, a explicat Ioan Fetea, președintele ACA. România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 de milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, iar peste 60% dintre aceștia sunt membri ai Asociației, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.