Ministerul Agriculturii anunță că a alocat suma de 72.075.000 lei pentru plata, în 2019, a unui ajutor de stat acordat în sectorul creșterii animalelor. Proiectul de hotărâre de Guvern este publicat pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii.

Potrivit proiectului de act normativ, suma alocată ajutorului de stat pentru anul 2019 este de maximum 72.075.000 lei, din care 34.525.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 37.550.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2019.

Proiectul de hotărâre de Guvern modifică HG 1179/2014 prin care se acordă ajutor de stat pentru acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice și a costurilor aferente testelor pentru determinarea calității genetice a animalelor.

Modificările aduse HG 1179

La articolul 8, după alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alin.(6), (7) și (8), cu următorul cuprins:

(6) În cazul în care până în luna septembrie, inclusiv, a fiecărui an, numărul animalelor pe beneficiar se reduce cu mai mult de 10% față de numărul de animale înscris în lista atașată cererii inițiale, solicitantul ajutorului de stat depune o cerere rectificativă, împreună cu cererea de plată aferentă trimestrului 3 sau, după caz, aferentă lunii septembrie.

(7) Cererile rectificative sunt însoțite de listele prevăzute la art. 8, alin. (3), lit. c) și alin. (4) lit. c), revizuite cu numărul de animale existent la data de 30 septembrie a anului pentru care s-a solicitat ajutorul de stat, fără a depăși numărul de capete din listele care au însoțit cererea inițială.

(8) După înregistrarea cererilor rectificative la centrele județene ale APIA, se aplică procedurile prevăzute la art. 9.”

La articolul 9, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) În 10 zile lucrătoare de la termenul-limită de depunere a cererilor iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat, prevăzut la art. 8 alin. (1), centrele judeţene ale APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, verifică, determină sumele şi centralizează cererile şi transmit la APIA situaţiile centralizatoare cu sumele solicitate pentru efectuarea serviciilor de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei şi pentru efectuarea serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, al căror model este prevăzut în anexele nr. 3a şi 3b.”

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.441