Pe data de 9 iunie 2024, ilfovenii vin la urne pentru a-și exercita dreptul la vot pentru alegerea reprezentanților din România în Parlamentul European și pentru alegerea autorităților administrației publice locale – pentru următorul mandat de 4 ani. În cazul ”alegerilor locale”, ilfovenii vor decide, prin vot, cine va fi președintele Consiliului Județean, membrii acestuia – consilierii județeni, primarii celor 40 de localități ilfovene, respectiv membrii consiliilor locale. La nivel județean sunt constituite 290 de secții de votare și, potrivit Biroului Electoral Central (BEC), sunt așteptate la urne, pe 9 iunie, 415.747 persoane cu domiciliul în județul Ilfov, cel mai mare număr de alegători ilfoveni comunicat, la centralizarea din 17 aprilie 2024, fiind înregistrat în orașul Popești-Leordeni (38.558 persoane), urmat de orașul Voluntari (cu 38.530 persoane) și comuna Chiajna (cu 31.140 de persoane cu drept de vot).
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 705
Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Ilfov s-au înscris în cursa electorală 5 candidați. Astfel, Alianța Electorală PSD-PNL mizează în continuare pe actualul președinte al CJ Ilfov – Hubert Petru Ștefan Thuma și propune pe lista de consilieri județeni (care va cuprinde, după constituirea autorității, 34 de consilieri județeni) 43 de persoane. Alianța Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei îl dorește președinte al CJI pe Dancă Ionel, iar pe lista consilierilor județeni nominalizează, de asemenea, 43 de persoane, iar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) îl vrea ca președinte al CJ Ilfov pe Mihalcea Sergiu și propune o listă de consilieri județeni compusă din 36 de persoane. Partidul S.O.S. România l-a propus pentru funcția de președinte al CJ Ilfov pe Bobei Victor-Horia, iar Partidul România Mare l-a propus pe Tănăsescu Claudiu pentru funcția de președinte CJI. Partidul Verde are o listă de 6 propuneri pentru consilieri județeni, iar Partidul Pro România, o listă de 5 consilieri județeni. Alte două formațiuni politice care au făcut propuneri de consilieri județeni sunt Partidul România Socialistă (4 persoane) și Partidul Umanist Social Liberal (3 persoane).
Fotoliile de primari ai celor opt orașe din Ilfov este dorit de 48 de candidați
Lista candidaților la funcția de primar în unul dintre cele opt orașe ilfovene cuprinde 48 de persoane. În medie, s-au înscris în cursa de primar de oraș ilfovean câte patru persoane (în toate cele opt orașe candidează și actualii edili), iar cei mai mulți candidați ”râvnesc” la conducerea orașului Voluntari – 12.
Astfel, la Bragadiru au intrat în cursă 7 candidați la funcția de primar, la Buftea – 4 candidați, la Chitila și Măgurele – tot 4 candidați, pentru Primăria Otopeni se ”luptă” 7 candidați, la Pantelimon sunt 4 candidați înscriși, la Popești-Leordeni – 6 candidați, iar orașul Voluntari deține, așa cum precizam anterior, recordul, cu 12 candidați pentru funcția de primar.
133 pentru comune
În cazul celor 32 de comune ilfovene, pe buletinele de vot alegătorii vor regăsi două alianțe, aproape 20 de partide politice și 8 independenți care își doresc să câștige funcția de primar sau un loc în consiliile locale.
Potrivit listei centralizate a candidaților înscriși în cursa electorală pentru ocuparea fotoliului de primar în cele 32 de comune ilfovene, Alianța Electorală PSD-PNL ”aruncă în luptă” 10 candidați (8 de la PNL – la 1 Decembrie, Cernica, Copăceni, Cornetu, Domnești, Dragomirești-Vale, Grădiștea, Nuci și 2 din PSD – la Dărăști-Ilfov și Dobroești), în timp ce din partea PNL (fără alianță) s-au înscris în competiție actualii primari din Afumați, Brănești, Chiajna, Ciolpani, Clinceni, Găneasa, Glina, Gruiu, Jilava, Moara Vlăsiei, Petrăchioaia, Snagov și Vidra. Iar PNL are candidați la funcția de primar și pentru comunele – Balotești, Berceni, Ciorogârla, Dascălu, Mogoșoaia, Periș și Ștefăneștii de Jos.
Și PSD are candidați fără ”alianță” – la Balotești, pe actualul edil, la Berceni, de asemenea, pe primarul în funcție în acest mandat, la Brănești, la Chiajna, Ciolpani, Ciorogârla, Clinceni, Corbeanca, Dascălu, Găneasa, Glina, Jilava, Mogoșoaia, Periș, Petrăchioaia, Snagov, Ștefăneștii de Jos, Vidra și în Tunari, actualul edil.
În comunele Dragomirești-Vale și Moara Vlăsiei, actualii primari își doresc încă un mandat și nu au contracandidați. Chiajna și Periș sunt comunele cu cel mai mare număr de candidați la funcția de primar, respectiv 8.
Alegerile pentru PE, 33 de reprezentanți ai României
La alegerile din 9 iunie 2024 vor fi aleși cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European (PE). Mandatul europarlamentarilor este de 5 ani.
Alegătorii români care nu se află în țară pe 9 iunie 2024, pot vota pentru europarlamentare și în străinătate, dacă au vârsta de 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, nu au drepturile electorale interzise prin hotărâre judecătorească definitivă și nu s-a înscris în listele electorale ale unui stat membru UE, altul decât România.