Care sunt acestea?
O alimentație săracă în săruri induce deficiențe în structurile țesuturilor, în funcționarea corectă a proceselor metabolice, dar și o mineralizare insuficientă, care determină apariția stărilor de oboseală, tremurul pleoapelor, putere de concentrare scăzută, iar în cazul celor mici, dezvoltarea insuficientă a oaselor și a vederii.
Dr. imunolog Tania Bejan, specialist Ropharma
Acidul și nivelul alcalin sunt măsurate pe o scală a pH-ului, astfel că o creștere a acidității determină scăderea pH-ului și instalarea acidozei, în timp ce o creștere a alcalinității face ca nivelul pH-ului să crească și deci, să apară alcaloza. În general, nivelul pH-ului sanguin trebuie să aibă valori între 7,35 și 7,45, ușor alcalin. Cel mai la îndemână mod de a menține acest nivel constant este adoptarea alimentației alcaline. Aceasta ajută pH-ul sângelui să se mențină în limitele normale fără prea mult efort. 60-80% din dietă trebuie să fie constituită din alimente ce conțin elemente alcaline și 20-40% din alimente ce conțin elemente acide. Aciditatea excesivă duce la îmbolnăvirea organelor rinichilor, plămânilor, pielii, ficatului și intestinelor.
Așa vă mențineți pH-ul echilibrat!
Dacă doriți să rămâneți curând însărcinată, orientați-vă alimentația spre una de tip alcalin, bogată în alimente proaspete și sănătoase, în proporție de 80%, deoarece o astfel de dietă poate determina adesea scăderea nivelului de infertilitate. Mărul, portocala, banana consumate dimineața pe stomacul gol, au efect alcalin însă, consumate seara vor produce senzația de “arsură la stomac”. Mai mult decât atât, mâncate corect, aceste fructe aduc beneficii unice sistemului imunitar, cresc producția de imunoglobuline care protejează împotriva virusurilor. Trebuie evitat consumul alimentelor procesate precum: pâine, paste, cereale, cafea, zahăr, produsele în conservă, deoarece contribuie la inducerea stării de hiperaciditate. Astfel, alimentele integrale și neprocesate aduc cele mai multe beneficii pentru menținerea unui pH echilibrat al sângelui. Problema alimentației și atenția pe care aceasta o necesită are o importanță cu atât mai mare în cazul femeilor însărcinate.
Alimentele care prelungesc viața
Alcaline
Legume – ridichi, dovleac, cartofi noi, salată verde, pătrunjel, usturoi, vinete, fasole, conopidă, linte, soia, știr, busuioc, coriandru, andive, varză, mazăre, chilli, asparagus etc.,
Fructe – avocado, lămâia, nuca de cocos proaspătă, grapefruit-ul,
Cereale – mei, orez brun,
Semințe – migdale, semințe de in, de susan, de floarea soarelui, cocos etc.,
Ulei – de in, de avocado, de cocos ș.a.m.d.,
Germeni – de soia, de ridiche, de broccoli, de Quinoa,
Verdeață – mlădițe de grâu, de orz, ovăz, pir târâtor, coada calului,
Pâine – pâine cu germeni, lipie cu drojdie,
Ceaiuri – negru, verde.
Și cele acide
Carne – vițel, porc, pește, vânat, midii, cârnați, slănină etc.,
Lactate – unt, brânză, lapte, zer, frișcă, brânză de soia,
Ouă,
Îndulcitori – zaharină, zaharoză, sucraloză, miere, sirop de arțar, roșcove, sirop de fructoză,
Băuturi – energizante, cafea, ceai negru, pasteurizate, cacao ș.am.d.,
Sosuri – maioneză, muștar, ketchup.