Îndemn „oferit” de autorul latin Publilius Syrus cuplului Ţicău-Mantale:

„Să nu faci din paguba altuia, bucuria ta!”

Cazul Tâncăbești 

TVR 1, VideoNews.ro, TVR 2, Aventuri la Pescuit, ZiuaNews.ro, ProTV, Mediafax, În cârlig.ro, România liberă, Gândul.Info, Pescar-Sportiv.ro, Antena 1, BadPolitics.ro, Ziarul Naţional, Pescuitul pentru toţi, Fapt Divers.ro, Antena 3, Ziare.ro, Cuget Liber, Super Pescar, OTV, Stiri-azi.ro, Pescuit şi Vânătoare TV, Jurnalul de Ilfov, Realitatea TV, Presa Online.com, România TV, Cotidianul.ro, Infopescar.TV, Ziare.com, DeCeNews.ro, Ziarul de Iaşi, Cancan, 7 Est, Agenţia de Investigaţii Media, HotNews…

? ? ? ? ?, destule

Şi-au pierdut minţile? Toţi şi toate? Aberează? S-au vorbit? Complot? 

Majoritatea mijloacelor me­dia de mai sus – şi câte or mai fi – a trecut prin volbura subiectului Lacurilor Tâncăbeşti. Dar şi al vieţii soţilor Daniel Ţicău şi Mioara Mantale. Cu tot ce-au făcut şi desfăcut ei, de-a lungul timpului. Profesional şi ca trai cotidian. Separat sau împreună. Apoi, au bifat amestecul lor în cazul Tâncăbeşti, cu o proprietate ce încalcă zona de protecţie a lacurilor. 

Oarbă, dar trebuie să vadă ce face

Jurnalişti de toate categoriile au întrebat: e moral, e legal? Certificatele noi de proprietate au inclus acte  măsluite, „perfecţionate”? Birocraţii care au înlesnit astea sunt nepregătiţi, proşti sau corupţi? Sunt legile confuze? E un abuz al puterii unor funcţionari ai statului – Ţicău şi Mantale ? Sau (şi) specula unor afacerişti şarlatani (Jean Valvis)? 

Justiţia va decide în ce fel au dobândit ei proprietăţile de pe malurile lacurilor, legal sau nu. De ce ea? Pentru că toate soluţiile de bună înţelegere au eşuat.

Latră şi ei. Nimeni nu-i perfect

Presa de toate genurile a anunţat, a acuzat, a constatat, a apărat. În fel şi chip. La distanţe de zile, luni, ani, a dezbătut pe toate muchiile ce se întâmplă cu Lacurile Tâncăbești, cu viaţa şi deciziile personajelor implicate. 

Iar majoritatea articolelor, comentariilor, a opinat că au avut loc abuzuri. Că s-au întâmplat lucruri ilegale, adică acte falsificate, „corectate”, în acord cu „rechinii imobiliari”. Apoi, unele înscrisuri oficiale chiar au dispărut. Nu mai sunt şi gata. 

76 de minute, de vorbă cu Daniel Ţicău

S-a întâmplat în urmă cu câteva zile. La amiază, a sunat telefonul, în urma unui mesaj pe care i l-am trimis Mioarei Mantale. O rugam să răspundă cumva acestui apel jurnalistic, pentru precizări. Tot prin SMS mi-a transmis că de subiectul Tâncăbeşti se ocupă soţul ei, Daniel Ţicău. 

Într-o convorbire telefonică lungă, de 1 oră şi 16 minute cu acesta, răspunsurile mele la subiect constituie esenţa a tot ce aţi citit până acum. Cu unele detalii în plus sau minus. Dar care nu modifică ideile principale.

Ţicău nu dă înapoi. Ce zice?

De partea cealaltă, afirmaţiile procurorului român, detaşat de statul nostru la Consiliul Europei, au fost: 

E convins că şi-a dobândit legal proprietatea; e un cumpărător de bună credinţă; este coproprietar al celor 1 000 de mp, în parte egală cu soţia sa, Mioara Mantale; zona de protecţie a lacului e pe proprietatea lor şi au toate aprobările legale; e un cunoscător profesionist al legilor; nu renunţă la drepturile lor; reclamaţi în justiţie de către fraţii Parfene, sunt convinşi că vor avea câştig de cauză; e indignat de reacţiile nepoliticoase ale unor pescari de la Tâncăbeşti şi ale unor postări pe internet, la adresa soţiei sale; ce dacă presa are opinii contrare? Probabil că nu a aprofundat subiectul; proprietatea lor este suverană şi superioară dreptului de concesiune a lacurilor, al fraţilor Parfene; preferă un dialog în scris, pe e-mail, decât cel direct, față în faţă.

Cine e şi pe unde a fost Daniel Ţicău?

Mărturisesc, nu ştiam prea multe despre procurorul Ţicău. Iată, foarte pe scurt, relatări din presa vremii, într-un portret profesional, bineînţeles necuprinzător, din pricina spaţiului tipografic limitat. Nu-i nimic, vom reveni cu detalii. Deocamdată: 

La sfârşitul lui 2005, Ilie Botoş, şeful de atunci al Parchetului General îl numeşte pe Daniel Ţicău la conducerea DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism). L-a adus la Bucureşti, din funcţia de prim-procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

În primăvara lui 2006, „Exclusiv RL”, titrează: «Magistratul obscen. Daniel Ţicău, şeful DIICOT – procurorul „Kaput”». În material se notează că: „Totul a început cu un banal litigiu privitor la un teren din satul Ortoaia, comuna Dorna Arini, judeţul Suceava. Beligeranţi, un om de afaceri din Iaşi, pe nume Silviu Lesner, doi cetăţeni din satul Ortoaia, de lângă Vatra Dornei şi Daniel Ţicău, procurorul-sef al DIICOT”… 

Un an mai târziu, NewsPad anunţa că «Ţicău este audiat ca martor în dosarul „Omar Hayssam”, în dosarul „Răpirea din Irak”. În momentul eliberării lui Omar Hayssam, la conducerea DIICOT era chiar Daniel Ţicău, practic, şef direct al lui Ciprian Nastasiu, cel care a obţinut eliberarea din arest a sirianului. (…) Ţicău a declarat: “eu nu am ştiut că procurorul Nastasiu urma să solicite instanţei eliberarea lui Omar Hayssam din arest. Am aflat acest lucru ulterior, după eliberare”».

În vara lui 2009 Ţicău s-a căsătorit cu Mioara Mantale. 

Pe la mijlocul lui 2011, din poziţia de consilier al procurorului general Laura Codruța Kovesi este numit la Consiliul Europei, în cadrul Diviziei pentru Combaterea Criminalităţii Economice (Moneyval), înfiinţată în 1997, cu scopul protejării statelor europene cu sisteme eficiente de combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului. Din datele de până acum Daniel Ţicău se află pe acelaşi post.

Mioara Mantale, tot Consul la Strasbourg

Mioara Mantale ocupă şi în prezent poziţia de Consul General al României, în Franţa. Zvonul rechemării sale în ţară nu s-a adeverit. 

Ea figurează la post, aşa cum anunţă pagina oficială a Consulatului, pe internet. 

Surse din Ministerul Afacerilor Externe au confirmat acest lucru, pentru ziarul nostru. 

(va urma)