Voluntarii campaniei “Sănătate pentru Sate” au lucrat la foc continuu în ultimele două weekend-uri. Sâmbătă, pe 12 martie, medicii, asistenții și oameni de bine de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, din București, au monitorizat și starea de sănătate a localnicilor din comuna Vidra.

În condițiile în care în cele mai multe localități din mediul rural nu există clinici și specialiști în domenii medicale diversificate, campania “Sănătate pentru Sate” a devenit cam singurul mijloc de salvare a vieții bolnavilor cu posibilități modeste, din județul Ilfov. În ziua de 12 martie, norocoșii care și-au făcut ample investigații medicale fără să scoată un leu din buzunare și fără să fie nevoiți să bată drum lung până la cel mai apropiat spital au fost localnicii din Vidra. Specialiști în cardiologie, stomatologie, medicină de familie, psihiatrie (pentru adulți și pentru copii), diabet și boli de nutriție, pediatrie și recuperare medicală i-au supus controalelor preventive. Consultațiile au avut loc la Liceul Teoretic “Alexandru Rosetti”, din comună.

Rezultatele investigațiilor medicale la care au fost supuși localnicii din satul Vidra, al comunei cu același nume, confirmă necesitatea programului în rândul populației de la sat. Numai în primele două ore au fost consultați peste 50 de localnici, majoritatea vârstnici și copii. “Am văzut pacienți cu diverse probleme de sănătate. Cei mai mulți, însă, au tensiunea arterială mare, chiar foarte mare și dureri abdominale, cauzate de tulburări ale veziculei biliare, dereglări hepatice. Au fost până și copii care s-au plâns de dureri în zona abdomenului. Cel mai grav caz a fost reprezentat de o doamnă în vârstă, cu hipertensiune arterială (tensiune 220 mmHg) care mai are și diabet și probleme neurologice, asociate. Pacienta avea tratament recomandat de medic, dar nu-l lua zilnic. Dacă nu venea astăzi aici, să-i facem investigațiile de rigoare, risca să sufere un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Din fericire, acum am reușit să o salvăm. I s-a făcut o electrocardiogramă, un consult cardiologic și i s-a prescris un tratament adecvat. La nevoie, va beneficia și de controale suplimentare de specialitate, într-un spital”, ne-a spus Cristina Costache, profesor instruire clinică, voluntar în cadrul campaniei “Sănătate pentru Sate”.

 

“E un lucru excepțional să aducem oamenii nedeplasabili la specialiști”

Printre cei care s-au lăsat pe mâinile specialiștilor, ca să-i monitorizeze starea de sănătate, s-a aflat și primarul interimar al comunei Vidra, Liviu Biliboc. Și nu a venit singur, ci împreună cu soția sa. De altfel, edilul comunei este un mare susținător al programelor care ajută la îmbunătățirea calității vieții consătenilor săi. “Este pentru prima dată când se desfășoară un asemenea program, în comuna noastră. Suntem onorați și primim cadrele medicale și voluntarii cu mare bucurie. La noi, în vatra satului, au rămas mai mult vârstnici, așa că este un lucru excepțional că putem aduce oamenii nedeplasabili la controale medicale de specialitate. Sprijinim acest proiect pentru că reprezintă o necesitate maximă. Cu siguranță, va mai fi o etapă de investigații medicale gratuite, la Vidra”, ne-a explicat primarul interimar al comunei Vidra, Liviu Biliboc.

 

“Vocațiile preotului și ale medicului se întâlnesc în slujirea aproapelui”

“Campania se desfășoară prin colaborarea Patriarhiei Române cu Ministerul Sănătății. Biserica a sprijinit, alături de autoritățile locale, organizarea acestei acțiuni prin colaborarea cu profesorii și învățătorii din școli și prin promovarea, prin toate mijloacele de comunicare posibile. Le-am trimis oamenilor mesaje pe telefoane, am făcut chiar și o promovare pe pagina de Facebook a Parohiei, am pus afișe informative în școli și în locurile publice frecventate de săteni. Am colaborat direct cu inițiatorii campaniei, cu medicii și voluntarii. Aceasta este o acțiune umanitară, înainte de toate, întrucât vocațiile preotului cu ale medicului se întâlnesc, îndeosebi în slujirea aproapelui, cu atât mai mult când această acțiune socială este făcută în mod voluntar, fără a aștepta decât răsplata de la Dumnezeu. Preotul, într-o parohie, nu este doar un mijlocitor între Dumnezeu și oameni și implicit cel care aduce echilibrul sufletesc, ci poate fi și un mijlocitor între medici și oameni. Preotul este cel care cunoaște atât suferințele trupești și sufletești, cât și bucuriile credincioșilor din parohia pe care o păstorește. Astfel, prin acțiunea aceasta umanitară, realizată prin conlucrarea preotului cu a medicilor, se arată că Dumnezeu lucrează în ambele slujiri, prin mâna preotului, când aduce liniștea sufletească și prin mâna medicului, care tratează bolnavul. Campania este benefică întrucât previne și îndrumă pacienții pe calea însănătoșirii trupești”, ne-a spus preotul Cristian Preda, parohul Bisericii “Sf. Mare Mucenic Dimitrie”, din Vidra.

 

Ajutooor! Specialiștii au nevoie de mai multe echipamente medicale

“Cazurile speciale rămân în evidența noastră. La nevoie, le recomandăm un specialist care să le efectueze investigații suplimentare și le explicăm ce au de făcut în continuare. Sunt cazuri speciale care necesită mai multe controale. Neajunsurile financiare și lipsa medicilor din mediul rural fac ca numărul sătenilor care trebuie investigați medical, să crească permanent.  Însă, pentru dezvoltarea campaniei, și noi, la rândul nostru, avem nevoie de ajutor. Ne mai trebuie o serie de echipamente medicale care să ne permită să le oferim oamenilor servicii de înaltă calitate. La campania din ultimele două săptămâni, ne-am bucurat de sprijinul S.C. CTE Trailers S.R.L. și Automotive Investment Corporation S.R.L., care au asigurat apă și alimente pentru toți voluntarii. Cele două companii au oferit și tensiometre digitale. De asemenea, printr-un protocol cu Patriarhia Română, Carrefour a donat sute de pachete cu produse de igienă personală pentru oamenii consultați. Peste 150 de pachete au fost înmânate, după controale, pacienților din Ciorogârla și tot atâtea, celor din Vidra”, ne-a spus Dan Prună, voluntar la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

 

Donează și salvează o viață! 

Oricine poate oferi un mic ajutor pentru susținerea programului. Și tu poți salva o viață! Donează oricât de puțin și vei contribui la extinderea campaniei umanitare! Pentru a afla cât mai multe despre acest program umanitar destinat categoriilor sociale defavorizate, despre importanța extinderii lui în toate satele din Ilfov și din țară și despre modul în care poți ajuta voluntarii, sună la 0733.455.283 și discută direct cu Dan Prună, voluntar la Paraclisul Mântuirii Neamului.