CS Baloteşti. Susţinere şi recompense pentru tinerii săi sportivi
Ce e sportul? Cumva, e numai o confruntare? Deschisă cu tine, ori cu alţii? Atâta tot? Nici vorbă. Învăţăturile lui sunt o reţetă morală, de educaţie. E ea temeinică? Bineînţeles. Fiindcă că e aplicată minţii şi trupului. Eficientă? Fireşte. Deoarece – integrată sistemului de învăţământ – condiţionează prezenţa şcolară la clasă, la studiu, a micilor sportivi. De ce e necesară? Pentru că fiecare copil are nevoie să judece precum un campion. Şi trebuie deprins cum să o facă. Pe lângă carte, normele competiţiei sportive îi construiesc tăria caracterului. Îl stimulează şi îi dezvăluie aptitudinile, talentul.
Azi, i-a venit rândul comunităţii din Baloteşti să o cunoaşteţi şi în alt fel. Multe din eforturile şi chibzuielile edililor ei pentru modernizare, le-am prezentat în ziarul noastru. Iar când ei au decis să sprijine concret şi constant sportul şcolar se cheamă că îşi împlinesc cu succes menirea socială a dezvoltării educative. Despre asta va fi vorba acum.
E vorba despre grija şi atenţia pentru creşterea performanţelor în educaţie, ale generaţiilor tinere. Va fi nu atât o lecţie de la catedră, ci una morală şi, mai ales, de viaţă. Aşa cum poate fi ea rostuită mai bine, pentru copiii de acum.
Un dialog semnificativ
Nu cu mult zile în urmă, l-am întâlnit pe Liviu Gulie. Se ocupă de sport din 1996. Din 2009 – an în care a luat fiinţă clubul – e preşedintele CS Balotești. În urmă cu un an, deci în mandatul lui, echipa de fotbal CS Baloteşti a confirmat un succes important: a promovat în Liga a II-a, a campionatului naţional. Acum, ea ocupă locul VIII, din seria I. Culorile echipamentului sub care evoluează sunt roşu-albastru.
Sprijin atent şi susţinere materială
De la preşedintele clubului am aflat performanţele echipelor de copii şi tineret. Ele sunt o ţintă majoră – dar nu exclusivă – în strategiile de asistenţă şi susţinere materială, promovate de către primarul Cristian Ştefan Pretorian şi Consiliul Local. Nu numai în ce priveşte achiziţiile echipamentor şi materialelor sportive de calitate, ci şi – între altele – cele de organizare anuală a taberelor de cantonament, pentru copiii loturilor sportive componente.
Iar bunele rezultate obţinute de ei, în confruntările importante la care au participat, oferă o imagine pozitivă despre responsablilitate, seriozitate şi ambiţia celor implicaţi.
Performanţe. De la fotbalul rege, la karate
Preşedintele CS Baloteşti a vorbit şi despre alcătuirea structurii pe care o conduce. Ea cuprinde secţii separate de discipline sportive pentru elevi, pe compartimente diferite de vârste. Pe lângă echipele mari, „A” şi „B”, fotbalul pentru copii funcţionează cu trei grupe. De exemplu, anul trecut, grupa 2003 a micilor fotbalişti s-a urcat pe locul I, din opt echipe participante, la „Cupa 1 Iunie”, disputată la Corbeanca.
Tot aici, fetele secţiei de handbal au obţinut locul III. Iar echipa de băieţi – juniori V a acestui sport a câştigat un meritoriu loc cinci pe ţară, din 16 echipe participante, la campionatul de la Turda.
La şah sunt înscrişi 8 copii. Anul trecut, la competiţia naţională de la Călimăneşti, doi jucători s‑au clasat pe locurile IV (grupa de vârstă 8-10 ani) şi locul V (12-14 ani).
Secţia de karate cuprinde 30 de elevi. La grupa celor de 10 ani, CS Baloteşti are deja un campion naţional.
Tirul sportiv e reprezentat de sportivi adulţi, care au câştigat locurile II şi III la campionatele naţionale, din martie a acestui an.
105 copii sportivi – răsfăţaţii staţiunii Buşteni
Toţi, au plecat la Buşteni, în minunata staţiune turistică de la poalele Caraimanului. Liviu Gulie afirmă: “Copiii au fost împărţiţi în trei grupuri, fiecare a câte 35 sportivi, de la toate secţiile noastre sportive. Între 17 şi 26 august, fiecare dintre ele au petrecut câte trei zile de vacanţă binemeritată, la “Complexul turistic Mona”. E un loc cu totul special, cu terenuri de handbal şi baschet puse la dispoziţia exclusivă a celor cazaţi acolo. În plus, excursiile în peisajul montan fermecător al Bucegilor au adăugat momente speciale, pentru recreere şi odihnă. De neuitat”, încheie el.
Totul, plătit din banii primăriei
Trebuie spus că – an de an, ca şi acum – cantonamentele de vară puse la dispoziţia copiilor sportivi ai CS Baloteşti au fost achitate, în totalitate, din bugetul local. Transportul, hrana, cu un meniu zilnic conceput special pentru ei şi cazarea în aceste tabere, între toate celelalte eforturi materiale, demonstrează semnificaţia unei griji atente, ca recompensă şi stimulent ale performanţelor. Dar şi aplicarea armonioasă a unui sistem educativ, dens şi eficient pe termen lung. Datorat campionilor pentru viaţă.
Vom vorbi, într-o apariţie viitoare, şi despre baza materială a şcolilor din Baloteşti. Iar când noua sală de sport – aflată încă în lucru – va fi gata, odată cu începerea anului şcolar, vom fi acolo.