“Beneficiarii şi partenerii din proiectele POSDRU sunt aproape în faliment”, susţine Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
Frumosu a făcut aceste afirmaţii într un comunicat de presă. Opiniile liderului sindical sunt categorice în ceea ce priveşte actuala situaţie din domeniul Dezvoltării Resurselor Umane: “De mai bine de jumătate de an, implicarea guvernului este numai la stadiul de promisiuni şi păcăleli. Din cauza întârzierii plăţilor, nu mai există bani de salarii şi dări la stat. Deşi statul trebuie să ramburseze banii, ANAF, după aplicarea penalităţilor şi dobânzilor la penalităţi, îi ameninţă, pe o parte dintre cei ce deru-lează proiecte, cu sechestrul pe bunuri. Instituţiile de control şi verificare trag de timp, întârziind intenţionat rambursările”. Conform datelor oferite de Dragoş Frumosu, în prezent sunt în derulare aproape 2.500 de proiecte europene, în care sunt implicate peste 10.000 de organizaţii româneşti şi internaţionale, cu un total de 70.000-80.000 de angajaţi.
Atitudinea autorităţilor produce mari dificultăţi organizaţiilor care implementează proiectele, riscând să le pună în situaţii extrem de dificile, susţine reprezentantul industriei alimentare. Marile probleme din domeniu se reflectă, în primul rând, prin neplata la timp a salariilor angajaţilor, a furnizorilor şi a contribuţiilor la bugetul de stat.
Acest lucru ar putea duce companiile spre faliment, mai precizează Frumosu: “Mai nou, întârzierile exagerate ale plăţilor, lipsa fondurilor proprii şi neputinţa guver-nanţilor de a găsi o soluţie care să deblocheze sistemul, au condus la o acţiune de neimaginat a instituţiei statului denumită ANAF. Aceasta blochează conturile, pune penalităţi şi dobânzi, iar, mai nou, în unele situaţii, ameninţă cu sechestrul bunurilor. Deci, statul trebuie să ne dea bani, pentru ca noi să plătim, dar el este incapabil să rezolve această problemă, şi tot statul, prin instituţiile sale, ne penalizează“.
În acest context, reprezentanţii industriei solicită ajutorul organismelor de la Bruxelles.
Asociaţia propune mai multe măsuri pentru soluţionarea acestei situaţii, printre care se numără reluarea de urgenţă a plăţilor către beneficiari, emiterea unui act normativ pentru anularea dobânzilor şi penalităţilor impuse de ANAF celor implicaţi în implementarea proiectelor POSDRU, eliminarea practicii de modificare unilate-rală a contractelor, reducerea birocraţiei în procesul de monitorizare, precum şi încheierea unor acorduri cu câteva bănci, astfel ca beneficiarul să poată accesa o linie de credit, numai pentru derularea proiectelor pe fonduri europene, cu dobândă preferenţială.