Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a declanşat investigaţii la două companii din sectorul energiei electrice, în urma unei sesizări făcută de OPCOM, care a atenţionat autoritatea privind practici de tranzacţionare suspecte ce pot duce la posibile manipulări ale preţului, după ce pe bursa de energie s-au înregistrat preţuri record.

O astfel de investigaţie ar putea dura peste o lună de zile.

Preţul energiei electrice a atins pe piaţa spot, Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) administrată de OPCOM, valoarea de 650 lei/MWh, de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La rândul său, directorul de comunicare al ANRE, Marius Vladu, a declarat că, potrivit regulamentelor, numele companiilor asupra cărora a fost deschisă investigaţia vor fi făcute publice la finalul anchetei, odată cu concluziile acesteia.

„ANRE a declanşat două investigaţii la două companii din domeniul energiei electrice pentru care au fost făcute sesizările respective. Autoritatea a primit două sesizări privind tranzacţii suspecte încheiate pe bursa OPCOM. Este vorba de piaţa spot, care nu afectează consumatorii casnici reglementaţi de ANRE”, a precizat Vladu.

Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a declarat că preţurile record la energia electrică de pe piaţa spot a bursei OPCOM se vor vedea în factura finale plătite de consumatori şi a acuzat „lipsa de coerenţă” a fostului guvern în realizarea stocurilor de energie.

”Este un preţ spot, este clar că am trecut printr-un moment de criză. De altfel, începutul mandatului a fost suprapus pe a petrece aproximativ două săptămâni în Dispeceratul Energetic Naţional şi poate a fost modul cel mai bun de a cupla cu specialiştii din acest domeniu. Impactul în economie, din păcate, totdeauna se regăseşte în factura finală către consumator”, a spus Petrescu.

De asemenea, directorul executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu, a declarat că impactul preţului ridicat al energiei din acest moment de pe Piaza pentru Ziua Următoare (PZU) administrată de OPCOM va fi redus pentru facturile populaţiei, pentru că ANRE ajustează şi stabileşte preţul reglementat la fiecare şase luni.