Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a lansat, joi, un atac dur la adresa partenerului din USL, premierul Victor Ponta, pe subiectul Roşia Montană, acuzându-l că nu şi-a asumat responsabilitatea pe proiectul iniţiat de Guvern, că a fentat discuţia legată de exproprieri şi face un joc „parşivel“.

Antonescu a spus, miercuri seară, că premierul Victor Ponta a făcut o „pledoarie“ pentru proiectul Roşia Montană.

În ceea ce priveşte declaraţiile premierului care a afirmat că i-a promis soţiei că va vota împotrivă, dar că proiectul este în interes naţional, liderul PNL a spus: „Eu nu pot să comentez aşa ceva (…), relaţia mea cu Victor Ponta s-a bazat întotdeauna pe onestitate, pe transparenţă, pe asumarea unui mod diferit de Traian Băsescu şi camarila lui de a face politică. Ori, din punctul meu de vedere, acest mod de a face politică asumat împreună înseamnă opţiuni cinstite, la vedere, cu argumente cinstite“.

El a menţionat că în acest caz speră că este vorba despre „un accident şi că lucrurile vor reveni la normal“.

Liderul PNL a afirmat că premierul Victor Ponta a „fentat“ discuţia despre exproprierile de la Roşia Montană, unde criticile au fost legate de cedarea de către statul român a drepturilor de expropriere către o companie privată.

„Este chiar inacceptabil ca o companie privată să vină să facă exproprieri în România. Nu, exproprieri le face statul român, indiferent ce acord de asociere are cu alţii (…) Faptul că dreptul expropriere era concesionat, ca să spunem aşa, unor privaţi, iar premierul, aseară, ne-a vorbit despre dreptul de expropriere în general, ceea ce e o altă chestiune“, a subliniat Antonescu.

Totodată, el a fost întrebat cum vede rezolvarea subiectului legat de proiectul Roşia Montană.

Liderul PNL a răspuns că fie Guvernul face o nouă discuţie şi îşi dă acordul de mediu şi se retrage proiectul din Parlament, fie continuă discuţia în Parlament, unde, la un moment dat, „premierul va trebui să-şi facă pledoaria“.

Preşedintele PNL a declarat că, în opinia sa, premierul Victor Ponta „vrea tare“ proiectul de la Roşia Montană, dar „nu-și asumă răspunderea“, ci o pasează Parlamentului.

Antonescu a spus că, din intervenţia de miercuri seară a premierului, el a înţeles că Victor Ponta este „absolut convins“ că proiectul de la Roşia Montană este bun, corect şi aduce beneficii.

USL, ședință de urgență

În urma declarațiilor lui Crin Antonescu liderii USL au covocat o întrunire de urgență, la cabinetul președintelui Senatului. La discuţii au mai participat Daniel Chiţoiu, Radu Stroe, Dan Radu Rușanu și Liviu Dragnea.

Ponta a precizat, la sosire, că întâlnirea are loc după ce a primit un telefon în cursul serii de miercuri de la Antonescu.

Întrebat de jurnaliști ce vor discuta, Ponta a răspuns ironic: „O să discutăm despre ce doriţi dumneavoastră“. Ponta a spus că este nevoie de normalitate în decizii atât de importante cum este cea privind Roșia Montană. „Nu m-aţi auzit în trei ani de zile criticându-l pe domnul Antonescu”, a spus Ponta, menţionând că el a intervenit atunci când un social-democrat, Olguţa Vasilescu, l-a criticat public pe liderul liberal. El a dat asigurări că va menţine o relaţie de respect și normalitate cu toate forţele politice. „O politică serioasă nu se face prin polemici publice”, a mai spus Ponta.