Controlează-ţi sănătatea, periodic!

În fiecare an, un sfert de milion de femei din lumea întreagă primesc terifiantul diagnostic – cancer ovarian. În România, sunt raportate, anual, 1.850 cazuri noi, acest tip de neoplazie fiind al cincilea în rândul cancerelor la femei. Multe dintre ele pierd lupta cu boala. 

Anual, aproximativ 1.850 de românce sunt diagnosticate cu cancer ovarian, acesta fiind al cincilea în rândul cancerelor la femei. Din păcate, majoritatea pacientelor se sting în primii ani de la descoperirea cumplitei maladii, fiindcă depistează boala mult prea târziu. Specialiștii avertizează că neoplasmul are o rată de supraviețuire, după primii 5 ani de la diagnosticare, de doar 45%. În timp ce, rata de supraviețuire după 5 ani a pacientelor cu neoplasm mamar este de 89%. Având în vedere complicațiile extrem de grave ale neoplasmului, care cresc numărul deceselor, cu prilejul Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, din data de 8 mai, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România s-a alăturat ac­țiunilor care au avut loc în întreaga lume. Medicii și pacienții, deopotrivă, au atras atenția asupra riscului cancerului ovarian, neoplasmul cu cea mai mică rată de supraviețuire în rândul femeilor.

“Odată diagosticată, o pacientă cu cancer ovarian trebuie să aibă acces la tratamentul de care are nevoie, însă, din păcate, medicamentele noi apărute pentru această boală, în utlimii ani, nu vor fi incluse în prima fază de actualizare a listei de medicamente gratuite și compensate. Astfel, sunt mii de paciente care nu se pot proteja de unul dintre cele mai mutilante cancere pentru o femeie”, a atenționat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).   

“Deoarece simptoma­tologia poate fi înșelă­toare, este mai bine să mer­­gem la medic. Dacă afec­țiunea este diagnosticată în primele stadii, când tumoarea este localizată în ovare, 90% din femei au șanse de supraviețuire mai mult de cinci ani”, a explicat dr. Iustina Fusu, vicepreședintele Ligii Române de Cancer.

Semne că ai putea avea cancer ovarian

 ai dureri abdominale sau pelvine; 

 tranzitul intestinal ți s-a modificat – te constipi sau ai diaree; 

 ai sângerări vaginale neo­biș­nuite; 

 ești obosită; 

 slăbești brusc; 

 prezinți modificări urinare;

 acuzi dureri în timpul contactului sexual.

Alte predispoziții

Majoritatea ca­­zurilor de cancer ovarian apar după vârsta de 55 de ani, la femeile care au intrat la menopauză. Riscul de apariție a bolii crește dacă doi sau mai mulți membri ai familiei fie din partea tatălui, fie din partea mamei au avut neoplasm mamar, ovarian, colorectal, de col uterin sau mutațiile genetice BRCA 1 sau BRCA 2 (gene care ajută la refacerea celuleor). De asemenea, femeile care nu au copii, care au avut primul ciclu menstrual la o vârstă fragedă, cele care au intrat la menopauză târziu și cele care nu au luat niciodată contraceptive pot dezvolta cancer ovarian.