Vernisajul expoziției cu cele mai bune lucrări ale Anualei de arhitectură OM (Oltenia – Muntenia) – 2021, unul dintre cele mai importante evenimente legate de domeniul arhitecturii, din România, a fost găzduit, sâmbătă, de Centrul Cultural Buftea.
Evenimentul a reprezentat un prilej extraordinar pentru a putea admira cele mai valoroase lucrări ale arhitecților din cele 10 județe din sudul țării, care compun filialele Muntenia Vest, Prahova, Argeș și Oltenia. Expoziția a fost deschisă duminică, în incinta Centrului Cultural Buftea, iar de luni, până vineri, 15 octombrie 2022 (inclusiv), de la ora 09:00 până la ora 18:00, expoziția este deschisă în Piațeta din fața Primăriei Buftea.
În cadrul Anualei de arhitectură OM (Oltenia – Muntenia) – 2021, au participat circa 100 de arhitecți, dintre care 15 arhitecți au fost premiați pentru proiectele lor. Vernisajul a fost deschis sâmbătă de arh. Paul Dobre, membru în Consiliul Național al Ordinului Arhitecților din România (OAR). Viceprimarul orașului Buftea, Alexandru Vaida, în calitate de reprezentat al susținătorului principal al evenimentului, Primăria Buftea, a evidențiat importanța arhitecturii, din antichitate și până în prezent. ”Și în zilele noastre, acolo unde avem arhitecți, trebuie să avem o colaborare între autoritatea locală, politico-economică și acești oameni care au transmis tradiția construcțiilor de mii de ani”, a spus viceprimarul.
În căutarea identității
Președintele OAR Muntenia Vest, filiala parteneră din care face parte și județul Ilfov, arh. Emil Stănescu a subliniat că rolul principal al concursurilor de arhitectură este să se delimiteze creația arhitecturală de pseudo-arhitectură, de fenomenul kitsch. ”Amploarea acestor anuale de arhitectură servește ideii de a face o selecție de lucrări cât mai valoroase așa încât toți cei care le văd să aibă un moment de judecată, de apreciere și de preluare a lucrărilor valoroase care sunt acolo, în așa fel să delimităm ce este arhitectură de ceea ce nu este arhitectură. Sunt lucruri care se fac totalmente anapoda și trebuie să stopăm asta. Avem mijloace restrânse, dar trebuie să le folosim și în tema acestei anuale”, a spus arhitectul. El a semnalat că tema concursului este ”Arhitectura în căutarea identității”. De ce? Pentru că avalanșa de construcții de toate felurile ar trebui să fie la un moment dat analizată, pentru a discerne lucrurile bune de cele rele. ”Cadrul construit ne definește identitatea. A lăsa lucrurile să curgă cum o fi înseamnă că ne facem rău nouă și generațiilor viitoare. Trebuie să construim orașe pentru oameni și a găsi identitatea orașului Buftea este o sarcină pentru noi, pentru identitatea zilelor noastre”, a spus arh. Emil Stănescu. Evenimentul a fost completat de un moment muzical susținut de elevi ai Clubului de Muzică Buftea, coordonați de profesorii de muzică Sorin și Marioara Marcu.