Lucrări hidrotehnice la Domnești

Vești bune pentru locuitorii din Domnești care au case sau proprietăți de-a lungul malurilor râului Ciorogârla! Administrația Națională „Apele Române” desfășoară, în prezent, lucrări de regularizare a râului Ciorogârla, care vor duce la evitarea, în viitor, a inundațiilor pe o distanță de 7 kilometri de pe teritoriul comunei.

Despre aceste lucrări am aflat de la primarul comunei, Adrian Ghiță și vicele Costel Ștefan. Ei ne-au spus că, de-a lungul timpului, au existat un număr mare de sesizări din partea cetățenilor care locuiesc în apropierea râului Ciorogârla, în care se plângeau de faptul că gospodăriile lor sunt deseori inundate de apele care se revarsă în urma ploilor abundente.

 

Demersurile primăriei au dat roade

Administrația locală a luat în serios aceste sesizări și a hotărât să rezolve problema. „Noi am făcut nenumărate demersuri, am trimis adrese către Apele Române, Ministerul Mediului și Guvern în care am solicitat să se intervină pentru a stopa această situație. Iată că am fost înțeleși și, de circa trei săptămâni, au demarat lucrările de decolmatare și de lărgire a albiei râului, urmate, din câte știm noi, și de amenajarea unor diguri”, ne-a spus primarul Adrian Ghiță. „Ce se întâmplă acum este, de fapt, o continuare a proiectului de regularizare a acestui râu, care se oprise în zona comunei Ciorogârla. La nivelul malurilor, lățimea râului va avea 46 de metri, iar la nivelul apei – 30 de metri. De asemenea, digurile vor avea o înălțime de 4 metri. Malurile vor fi taluzate, iar coturile cursului de apă vor fi pietruite, pentru a evita erodarea malurilor. Vom avea probleme, însă, cu faptul că unele proprietăți se întind până la malul râului, pentru că nimeni nu a ținut cont de zona de protecție de 10-15 m. Dacă au anexe în această zonă, vor trebui să și le mute, n-avem ce face. Noi am trimis adrese cetățenilor să elibereze această zonă, dacă sunt construcții anexe pe ea, pentru a da cale liberă lucrărilor. După finalizarea lucrărilor, vom reîmpăduri zona, pentru a reface vegetația care acum a trebuit să fie îndepărtată, pentru a permite desfășurarea acestor lucrări”, a adăugat și viceprimarul Costel Ștefan.

El ne-a condus în locul în care lucrările erau în toi, în zona satului Ciutaci. Aici, trei excavatoare „rodeau” din malurile râului, pentru a lărgi albia acestuia. Deja, mai în amonte, puteai să-ți dai seama cam cum va arăta noua albie a Ciorogârlei, după finalizarea lucrărilor. „Sunt mai multe străzi care vor beneficia de această regularizare a Ciorogârlei, cum ar fi strada Salciei, Ciocârliei, Occidentului, George Coșbuc, o parte din strada Ciutaci, Valea Prahovei, strada Rozmarin și intrarea Șipotul Apelor”, ne-a precizat Costel Ștefan.

O investiție de 2 milioane de lei

Pentru a afla mai multe date privitoare la amploarea acestui proiect, ne-am adresat Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea (ABAAV), care răspunde de aceste lucrări. Directorul Tatiana Diaconu ne-a informat că lucrările aflate în curs de execuție pe râul Ciorogârla, în zona Domnești, fac parte din obiectivul  de  investiții denumit „Regularizare  râu  Ciorogârla  aval  Nodul  Hidrotehnic  Brezoaiele – județul  Giur­giu”, iar beneficiarii sunt Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (ordonator principal de  credite), Administrația Na­țională „Apele  Române” și Administratia Bazinală de Apă Argeș – Vedea. Proiectul are în vedere reprofilarea  albiei râului  pe lungimea de  25 km, con­solidări  de  mal   pe lungimea de 19,185 km, praguri și căderi  pentru  stabilizarea  talvegului – 23  bucăți. Pentru realizarea acestui obiectiv, în  anul  2016, a fost alocată suma de  2.000.000 lei. „Lucrările  au  reînceput  la  finele  lunii  septembrie și, în  funcție  de  condițiile  meteo, considerăm că pot fi finalizate până la jumătatea lunii decembrie 2016. Pe teritoriul comunei Domnești, se va realiza  recalibrarea  albiei  pentru  tranzitarea  debitelor  de  viitură  din  zona  podului  de  cale  ferată,  în  aval,  pe  o  lungime  de  aproximativ  7 km, până  la  ieșirea  din  localitate. Va fi realizată astfel, deschiderea  completă  a  albiei  în  vederea  execuției  ulterioare  a  lucrărilor  de  apărare  de  mal  conform  celor  prevăzute  în  documentația  tehnică și în  funcție  de  alocațiile  aferente  anului  2017”, ne-a spus directorul Tatiana Diaconu.

 

Un râu mic, dar foarte util

Râul Ciorogârla este un afluent al Sabarului, un alt curs de apă cu o lungime de 174 de kilometri, care străbate comuna Domnești. El se varsă în Sabar, în zona cartierului Aluniș din orașul Măgurele. Ciorogârla preia și debitele de viitură de pe râul Dâmbovița, la Brezoaele, în scopul apărării Capitalei de inundații.