Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a demarat autorizarea la plată a sumelor cuvenite sub formă de rentă viageră agricolă aferentă anului 2020, termenul final de plată fiind 30 noiembrie 2021, a anunţat vinerea trecută, instituţia.

Astfel, din suma totală autorizată de 24,84 milioane lei alocată unui număr total de 17.989 rentieri/beneficiari, vineri, 28 mai, APIA a efectuat plata în valoare de 11,35 milioane lei, pentru un număr de 7.756 rentieri/beneficiari.

APIA precizează că rentierii plătiţi vineri au solicitat plata prin cont bancar, obţinând viza carnetelor de rentier în perioada 1 martie – 30 aprilie 2021.

„Menţionăm că viza anuală a carnetelor de rentier pentru anul 2020 poate fi obţinută pe baza informaţiilor transmise de către rentieri, prin mijloace electronice, poştă/curier, telefonic, urmare a restricţiilor impuse/condiţiilor specifice din acest an, cauzate de pandemia COVID- 19”, se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, în perioada următoare vor fi autorizaţi la plată şi ceilalţi rentieri care vor solicita vizarea carnetului până la 30 august 2021, conform legislaţiei specifice.

„Moştenitorii care solicită plata rentei viagere agricole cuvenită rentierului pentru anul 2020, vor fi autorizaţi doar dacă depun documente justificative până la data de 15 octombrie 2021, în condiţiile legislaţiei specifice. Termenul final de plată pentru anul 2020 este de 30 noiembrie 2021”, potrivit reprezentanţilor APIA.

Totodată, în cazul în care sumele virate de APIA către rentieri sunt returnate în contul agenţiei din diverse motive, APIA poate relua plata acestora în termen de 3 ani de la data-limită anuală de plată (30 noiembrie al fiecăruia an), inclusiv în caz de deces al rentierului, către moştenitorii legali ai acestora având la bază documentele justificative aferente.

Bani europeni pentru crescătorii de animale

Până la această dată, Comisia Europeană a virat în contul României suma de 1,740 miliarde de euro reprezentând decontarea subvențiilor din agricultură achitate fermierilor și crescătorilor de animale. Anunțul a fost făcut de directorul general al APIA, Adrian Pintea.

„Suma totală pe care APIA a autorizat-o la plată începând cu data de 16 octombrie 2020 și până-n data de 24 mai 2021 este de 2 miliarde 860 de milioane de euro. Dar, pe lângă faptul că aceste sume au fost autorizate și efectiv plătite, categoric aici mă refer la suma totală pe care noi am plătit-o din toate cele trei fonduri pe care APIA le gestionează, ­FEGA,  care este în stricta curte a agenției, avem și măsurile delegate de către colegii noștri de la AFIR și, bineînțeles, bugetul național. Până în momentul de față, Comisia Europeană a rambursat României un miliard 740 de milioane de euro și suntem în plin proces de decontare a declarațiilor de cheltuieli”, a declarat șeful APIA, la Conferința Meat Milk.

Articol apărut în ediţia print a Jurnalul de Ilfov, nr.551