Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit până în prezent 95% dintre fermierii români, iar cei 5% care mai sunt de plătit se află în proceduri de control şi verificare, a declarat, sâmbăta trecută, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. El a menţionat că suma rambursată deja de Comisia Europeană este de 800 de milioane de euro.
„APIA a plătit 95% dintre fermierii români. Sunt plătiţi aproape 700.000 de de fermieri. Bineînţeles, mai sunt 5% care se află în proceduri de control, de verificare, de către instituţia din subordinea APIA teritorial. Este normal să fie verificate aceste documente pentru că sunt bani de la Uniunea Europeană, iar o parte sunt de la bugetul statului. Trebuie să ne asumăm aceste lucruri şi sigur vor fi deblocate şi aceste sume”, a precizat Barbu, la finalul discuţiilor cu fermierii care protestează în stradă şi care s-au plâns că subvenţiile acordate prin APIA nu au ajuns la destinaţie.
Şeful MADR a mai spus că în conturile BNR se află deja 800 de milioane de euro, sumă rambursată de către Comisia Europeană, aferentă plăţilor efectuate de APIA, în sumă de 1,6 miliarde de euro.
„APIA a autorizat la plată aproape 1,6 miliarde de euro şi în momentul de faţă, pe plăţile pe care le-am făcut până pe 28 decembrie, Comisia Europeană ne-a rambursat deja suma de aproximativ 800 de milioane de euro, care se află în conturile BNR”, a adăugat Barbu.
Consiliul Concurenței trebuie să avizeze unele acte normative
El a susţinut, în privinţa unor acte normative cerute de fermierii protestatari, că unele sunt trimise către Consiliul Concurenţei pentru avizare, în aşa fel încât în prima şedinţă de Guvern să fie aprobate.
„Sunt şi acte normative care sunt trimise către Consiliul Concurenţei pentru a fi aprobate. Practic, ordonanţa privind amânarea la plata ratelor. Partea de echivalare a categoriei de permis B cu TR1 este aprobată de către Ministerul Agriculturii şi este trimisă către Ministerul de Interne (…), deci toate revendicările. Ministerul Agriculturii şi le-a asumat, acum decizia este a fermierilor, dacă vor mai continua protestul. Din punct de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis”, a punctat ministrul Agriculturii.
Totodată, MADR a publicat săptămâna trecută, în transparenţă decizională, un proiect de OUG pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 în care sunt cuprinse şi normele procedurale prin care debitorii pot solicita şi beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, în cazul în care fermierii au credite de rambursat.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.685