Numărul focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul României se apropie de 1000, acestea fiind active în 246 de localităţi din 13 judeţe, conform datelor anunţate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„La această dată, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 246 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 998 de focare – din 1.168 de focare PPA existente în UE – (dintre care 15 în exploataţii comerciale) şi 90 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 348.691 de porci afectaţi de boală”, se arată în comunicatul Autorităţii Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, de săptămâna trecută.

Cele mai multe focare, în județul Tulcea

Pe de altă parte, au fost stinse până la această dată 5 focare în judeţul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a cărnii, respectiv abatorul, societăţii Carniprod, din judeţul Tulcea, şi-a reluat activitatea în data de 14 august 2018. Reprezentanţii autorităţii susţin că nu au mai fost înregistrate noi focare de boală în judeţele Satu-Mare, din data de 31 august 2018 şi Bihor, din 8 august 2018.

Cele mai multe focare sunt, în continuare, în judeţul Tulcea – 564, din care cinci focare la exploataţii comerciale, un focar la o exploataţie de tip A şi 52 de cazuri la mistreţi, în judeţul Ialomiţa – 123 de focare în gospodăriile populaţiei şi şase cazuri la mistreţi, în Brăila – 86 de focare (opt la exploataţii comerciale), judeţul Constanţa – 81 de focare în gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi şi în judeţul Călăraşi – 70 de focare (un focar la o exploataţie comercială şi 10 cazuri la mistreţi).

Despăgubiri de peste 70 de milioane de lei

Potrivit sursei citate, până la această dată au fost despăgubiţi 6.625 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 71.806.990 de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

„Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, spun reprezentanţii ANSVSA.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.424