Câteva sute de persoane au trecut vineri, 26 octombrie, pe la standurile companiilor prezente la Bursa Locurilor de Muncă, organizată la Sala de Sport din Otopeni, la inițiativa biroului parlamentar al deputatului Daniel Gheorghe. Evenimentul, aflat la cea de a cincea ediție, a fost destinat în mod special cetățenilor județului Ilfov, dar orice persoană dornică să se angajeze, venită și din alte județe sau din București, avea șansa de a găsi o ofertă captivantă de muncă.
Articol apărut în Jurnalul de ilfov, ediția print, nr. 426
Cei care au vrut să se angajeze sau au fost în căutarea unui loc de muncă mai bun au venit la Otopeni, la Târgul Destinat Locurilor de Muncă, în intervalul 11.00 – 18.00, la eveniment fiind prezente peste 40 de firme de top din județul Ilfov. Bursa locurilor de muncă a fost dedicată tuturor cetățenilor, indiferent de vârstă, calificare și experiență profesională.
Chiar dacă numărul angajatorilor nu pare unul mare, ei au oferit sute de locuri de muncă în cadrul companiilor, în domenii foarte variate. Persoanele interesate în căutarea unui loc de muncă puteau găsi posturi atât pentru studii superioare, cât și posturi pentru studii medii, pentru muncitori calificaţi sau muncitori necalificaţi.
Angajatorii recunosc că nu le este ușor să găsească angajați cu experiență, dar companiile sunt dispuse să-i formeze pe oameni chiar la locul de muncă. Totuși, nu doar găsirea angajaților este problema cea mai arzătoare a angajatorilor, ci și fidelizarea acestora. Deși companiile se întrec în oferte de muncă și le propun candidaților diverse beneficii, cum ar fi salarii motivante, transportul gratuit până la serviciu și înapoi sau masa de prânz și chiar o gustare de dimineață, există o fluctuație foarte mare a personalului.
”Să îi ținem aproape pe oameni și mediul privat”
Deputatul Daniel Gheorghe, organizatorul bursei locurilor de muncă prin biroul parlamentar, ne-a declarat că în județul Ilfov sunt foarte multe societăți comerciale din domenii industriale și din arii profesionale total diferite, care au nevoie de forță de muncă.
”Cred că ar fi mult mai bine ca noi toți să înțelegem faptul că trebuie să îi ținem aproape pe oameni și mediul privat. Această legătură între angajat și angajator trebuie să fie una mult mai ușor de mijlocit. Personal, sunt îngrijorat de faptul că dacă înainte ne confruntam cu șomajul, iar în urmă cu patru – cinci ani erau mulți oameni care căutau locuri de muncă, acum, direcția s-a inversat. Vedem cum, de fapt, companiile și societățile comerciale au intrat într-un fel de criză a forței de muncă, un lucru accentuat și de o migrație a forței de muncă tot mai accentuată. Toată lumea vrea să plece în Anglia. Nu știu cum îi mai oprim. Pe unii i-am mai oprit chiar și eu personal, dar cred că oamenii trebuie să rămână în țară”, a declarat parlamentarul. Acesta a explicat că salariile în România, exceptând câteva domenii și zone defavorizate ale țării, sunt decente. În București și în Ilfov, dinamica dezvoltării economice este una dintre cele mai accelerate la nivelul euroregiunilor care compun Uniunea Europeană.
Oferta de locuri de muncă, tot mai mare în Ilfov
”Nivelul de trai din București și Ilfov presupune o cerință tot mai mare de forță de muncă atât în mediu, calificat, cât și necalificat. Vreau să le mulțumesc tuturor reprezentanților mediului privat, tuturor antreprenorilor și celor care lucrează în acest domeniu al recrutării forței de muncă pentru societăți comerciale și companii românești și străine, prezenți la acest târg al locurilor de muncă care este destinat cetățenilor din județul Ilfov, dar pot veni persoane interesate de peste tot, și din București, Ialomița, Dâmbovița, de oriunde. Noi suntem deschiși către toată lumea și considerăm că este esențial să nu mai lăsăm ca oamenii să rămână fie în afara circuitului social, fie să îi lăsăm să plece din țară, când pot lucra aici, se pot angaja în mediu privat românesc, fără probleme și pot fi plătiți bine sau chiar foarte bine, în anumite domenii. Cred că România are datoria să facă toate eforturile necesare ca să își păstreze oamenii acasă. Nu cred că importul de forță de muncă din Asia, Africa sau țări aflate la mii de kilometri distanță de noi sau din spații culturale total diferite de al nostru poate reprezenta o soluție pe termen mediu și lung. Cred că nu trebuie să mai tolerăm această plecare a românilor din țară. Trebuie să depunem toate eforturile posibile să îi păstrăm acasă, inclusiv prin creșterea salariilor, campanii de recrutare a forței de muncă și sprijinirea tinerilor care de multe ori pleacă din țară nu neapărat pentru că aici nu au din ce să trăiască sau pentru că pur și simplu s-au săturat de România, ceea ce este fals, ci pentru că nimeni nu i-a întrebat niciodată dacă vor să lucreze într-un anumit domeniu, dacă își caută un loc de muncă, dacă acea calificare pe care ei au obținut-o în urma studiilor poate rezulta într-o angajare benefică pentru ei și pentru cei din jurul lor”, a mai spus deputatul.
Parlamentarul a subliniat că a avut o foarte bună receptivitate din partea mediului privat, fapt dovedit și de numărul mare de companii care au venit la târg, probabil cel mai mare număr de angajatori prezenți de la organizarea acestui eveniment aflat la cea de a cincea ediție. ”Aproape 40 de societăți comerciale au fost reprezentate la târgul locurilor de muncă, în special societăți din nordul Ilfovului, din Otopeni și din localitățile din jurul nostru, care fac parte din circumscripția mea parlamentară. Vorbim aici de sute de potențiale locuri de muncă, de la specializări exclusiviste, în domenii de înaltă tehnologie, până în zona de angajări care nu necesită o calificare anume”, a precizat Daniel Gheorghe.
Angajatorii, mai puțin pretențioși
Pe de altă parte, am aflat că angajatorii au început să devină mai puțin pretențioși, în a-și găsi angajați. ”Sunt adevărate rețele de sifonare a oamenilor apți de muncă. În foarte multe societăți sunt muncitori calificați care, din păcate, nu mai stau aici, în ciuda faptului că le sunt crescute salariile. Vorbim în domenii de natură manufacturieră sau bazal tehnică de oameni care au salariile de peste 5.000 de lei, dar care apoi tot pleacă în Germania, Anglia, Italia sau Spania”, a spus deputatul. El a precizat că acest fenomen trebuie contracarat pentru că această plecare masivă a forței de muncă este generată și de un fel de criză de încredere și de cultivare a unei mentalități foarte greșite, cum că nu se poate face nimic, nimeni nu te ajută, toți sunt la fel, toți vor să te fure și să te păcălească. ”Ceea ce este total fals și trebuie ca această mentalitate să dispară. De aceea, de aici orice om care ar veni să se angajeze, indiferent de pregătire și de instruire, chiar are ce să își aleagă. Sunt multe companii, domenii absolut diverse, avem pentru toate calificările, pentru toate pregătirile și pentru fiecare om care chiar își dorește să lucreze în România”, a conchis deputatul Daniel Gheorghe.