Regiunea București/Ilfov are la momentul actual peste 3.000 de persoane cu deficiențe de auz. Biserica vine în întâmpinarea nevoilor spirituale, educative și sociale ale acestor oameni. Pentru ei, Arhiepiscopia Bucureștilor va ridica un centru social. Deja au început demersurile pentru construirea așezământului destinat persoanelor cu deficiențe de auz și de vorbire din Municipiul București și din împrejurimi.
Potrivit site-ului Basilica.ro, centrul anunțat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor va fi prevăzut cu un spaţiu liturgic adecvat condiţiilor speciale desfășurării cultului pentru cei cu deficienţe de auz, la care se adaugă o sală pentru organizarea de activități culturale. De asemenea, centrul are în vedere şi nevoile stringente ale tinerilor cu deficiențe de auz. În prezent, în Capitală există patru școli care oferă educație la 490 de copii hipoacuzici, iar organizarea unui after school va fi de un real folos, în condițiile în care în ultimii cinci ani niciun tânăr hipoacuzic din București sau Ilfov nu a promovat examenul de bacalaureat.
Prima slujbă pentru hipoacuzici, săvârșită la Mănăstirea Radu Vodă
Comunitatea surzilor din București a fost înființată în anul 1999, slujbele în limbaj mimico-gestual fiind oficiate într-o sală din cadrul Mănăstirii Radu Vodă. Șase ani mai târziu, comunitatea hipoacuzică din Capitală a participat la cultul divin public în Biserica „Sfântul Elefterie”- Vechi. În cadrul Patriarhiei Române funcționează mai multe centre dedicate persoanelor cu deficiențe de auz și vedere. Ocrotitorul persoanelor hipoacuzice este Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, cinstit în Biserica Ortodoxă în data de 12 februarie. El a devenit patronul persoanelor cu deficienţe de auz în urma faptului că la Sinodul II Ecumenic a mărturisit credinţa în Sfânta Treime prin intermediul semnelor. Când a vrut să vorbească despre Taina Preasfintei Treimi, un diacon adept al arianismului i-a acoperit gura cu mâna. Atunci, Sfântul Meletie a închipuit unitatea în ființa divină a celor trei persoane ale Sfintei Treimi împreunând cele trei degete de la mână: degetul mare, arătătorul şi degetul mijlociu. Același gest este utilizat astăzi de persoanele cu deficiențe de auz, în limbajul mimico-gestual, pentru a face referire la Sfânta Treime, informează Basilica.ro.