Simona Gherman și Tiberiu Dolniceanu, invitați speciali la o demonstrație de scrimă la Buftea
Miercuri, 18 octombrie, orașul Buftea a fost „asediat” pentru câteva ore de cei 18 mici mușchetari de la Clubul CSTA, care au susținut o demonstrație de sabie în sala de sport a Liceului Tehnologic „Dumitru Dumitrescu”. Evenimentul a beneficiat de prezența multiplilor campioni Tiberiu Dolniceanu – vicecampion olimpic la sabie la Jocurile Olimpice de la Londra și Simona Gherman – cea care, împreună cu echipa feminină de spadă, a adus singura medalie de aur pentru România la Jocurile Olimpice de la Rio.
Scopul evenimentului, susținut de Federația Română de Scrimă și Primăria Buftea, a fost acela de a promova scrima, în special, dar și sportul, în general, în rândul copiilor din Buftea. Astfel, cei peste 500 de copii prezenți la eveniment au putut urmări câteva asalturi ale micilor scrimeri din orașul Buftea.
Ioana Preduțoiu a pus Buftea pe harta scrimei românești
În urmă cu doi ani, Ioana Preduțoiu, fostă sabreră de performanță, a decis să se mute la Buftea pentru a-i iniția pe copiii de aici în tainele scrimei. Acum, Ioana are deja în grijă 18 copii (7 băieți și 11 fete, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani ), dintre care 2 vicecampioni naționali – Daniel Dulgheru și Crina Ninu. „În prezent, ne antrenăm în sala de sport a Școlii nr.2 din Buftea și pentru acest lucru trebuie să îi mulțumim domnului primar Gheorghe Pistol care ne susține în tot ceea ce facem”, declară Ioana Preduțoiu.
Antrenamentele au loc de trei ori pe săptămână în fiecare seară de luni, miercuri și vineri, între orele 19.00 și 21.00, iar sâmbăta Ioana și copii merg la București pentru a trage asalturi cu copii care se antrenează la cluburi precum Dinamo sau Steaua. În plus, atunci când are timp și când sala de sport a Școlii nr.2 din Buftea este disponibilă, Ioana face antrenamente individuale cu micii scrimeri, lucrul individual fiind foarte important în acest sport.
Maria Bianca Năstase (11 ani) este una dintre primele eleve ale Ioanei. Astăzi, împreună cu Bianca, a deschis demonstrația de sabie din Buftea. „La acest sport m-a atras inițial felul în care sunt îmbrăcați sportivii, săbiile, măștile și ideea de luptă. Am fost de curiozitate la sala Ioanei, însă mi-a plăcut atât de mult încât nu aș mai renunța niciodată la scrimă. Oricât aș fi de obosită, abia aștept să vin la antrenamente”, spune Maria, elevă a școlii nr.1 din Buftea. Mare admiratoare a spadasinei Ana-Maria Brânză, Maria a obținut locul al treilea la un concurs internațional organizat la Slobozia. „Deși eu aveam doar 10 ani, am reușit să câștig în fața unor copii de 12-13 ani. Cupa pe care am obținut-o la acel concurs este la expoziția școlii”, povestește, plină de mândrie, Maria.
Campionii susțin viitorii campioni
Chiar dacă nu au fost pe planșă, Simona Gherman și Tiberiu Dolniceanu au fost trup și suflet alături de micii sabreri din Buftea: i-au ajutat să își aranjeze echipamentul, le-au dat sfaturi și i-au încurajat să continue pentru a deveni campionii viitorului.
„Suntem foarte bucuroși să fim astăzi aici și vreau să le urez micilor mușchetari baftă multă de acum înainte și performanțele lor să le depășească cu mult pe cele realizate de noi. Sperăm că după această demonstrație și o parte dintre copii prezenți în sală vor dori să practice acest sport minunat”, a declarat Simona Gherman.
Vicecampionul olimpic din 2012, Tiberiu Dolniceanu, s-a apucat de scrimă la vârsta de 7 ani și jumătate, fiind atras către acest sport de ideea luptei cu un adversar, dar și de dorința de a fi mereu învingător. „Mă bucur să văd atâția copii la această demonstrație și sper ca ei să se ducă și la sală, la Ioana, pentru a se iniția în acest sport. Pe lângă alte multiple avantaje ale practicării unui sport, cel mai important beneficiu este acela că sportul înseamnă sănătate”, a spus sabrerul la finalul demonstrației.
Scrima dezvoltă:
calitați motrice: viteză, forță, rezistență, îndemânare, mobilitate
un fizic armonios
disciplina
puterea de concentrare
capacitatea de a lua decizii rapide
răbdarea și voința