Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică protocoalele de tratament pentru cele 21 de medicamente aflate de multă vreme pe lista de compensate și gratuite.

Până la jumătatea lunii noiembrie, protocoalele trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial, urmând ca pacienții incluși în programele de sănătate, să-şi primească noile tratamente în cel mai scurt timp. Potrivit Ministerului Sănătăţii, se asigură astfel, accesul la terapie pentru un număr mai mare de pacienţi cu boli din sfera: oncologie (pentru neoplasm renal, neoplasm colorectal, neoplasm pulmonar, neoplasm ovarian, leucemii, mielom multiplu), neurologie (pentru scleroză multiplă), cardiologie (pentru angină pectorală, prevenirea tromboemboliei venoase și  hipercolesterolemiei) şi pneumologie pentru bronhopneumotapie obstructivă cronică și fibroză pulmonară.

„S-au făcut toate demersurile în interesul pacienţilor”

 

„De asemenea, ANMDM (n.r. – Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale) a revizuit și 60 de protocoale terapeutice existente pentru următoarele patologii: diabet zaharat, hemofilie, hepatita cronică cu virus C, boala Gaucher, osteoroporză severă, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artrită idiopatică juvenilă, artrită psoriazică, boală Alzheimer, demență asociată cu bolile cardiovasculare, boala Parkinson. Conform legii, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a analizat critic şi a avizat protocoalele terapeutice elaborate şi/sau modificate de comisiile de specialitate ale Ministerului. Instituțiile implicate în acest proces au făcut toate demersurile necesare pentru ca acest proces să se desfășoare cât mai rapid, în interesul pacienților. În felul acesta s-au evitat întârzierile din anii trecuţi. De exemplu, în 2015, elaborarea protocoalelor terapeutice pentru reumoatologie a durat 9 luni”, informează Ministerul Sănătăţii.