Un cartier situat la periferia oraşului Bruxelles a fost evacuat câteva ore, joi după-amiază, după ce autorităţile au depistat un militant islamist care transporta cu un vehicul butelii de gaz, existând temeri că ar fi intenţionat să comită un atac terorist.

Vehiculul suspect a fost oprit de poliţie în zona Saint-Gilles, o suburbie a capitalei Belgiei. Ofiţerii de poliţie au oprit o maşină care avea câteva lumini roşii, iar când au verificat maşina, ei au descoperit butelii cu gaz şi au chemat echipele de genişti.

Postul public de radio şi televiziune RTBF relatează că şoferul maşinii este un individ despre care există indicii că ar fi radicalizat. Şoferul ar fi un militant islamist condamnat pentru că s-a deplasat în Siria în anul 2014 pentru a se alătura unui grup terorist, a anunțat o purtătoare de cuvânt a poliției.

„Poliţiştii l-au tras pe dreapta pentru viteză excesivă. Au reuşit să intervină şi să îl oprească. Persoana care se afla la volan era pe lista indivizilor radicalizaţi. I-au cerut să deschidă portbagajul, dar el a refuzat. L-au obligat să deschidă şi atunci au descoperit buteliile cu gaz”, a declarat, pentru RTBF, Charles Picqué, primarul districtului Saint-Gilles.

„Nu a fost găsit niciun mecanism pentru detonare, nici alte dispozitive explozive”, a transmis joi seară Parchetul din Bruxelles, citat de cotidianul Le Figaro.

Pe fondul suspiciunilor privind riscul unui atentat, autorităţile au efectuat o serie de percheziţii şi au evacuat temporar zeci de locuinţe. Autoritatea locală de transport a anunţat că o staţie de metrou din apropierea Gare du Midi a fost închisă.

Capitala Belgiei se află încă în stare de alertă la aproape un an de la atacurile teroriste comise de organizaţia jihadistă Statul Islamic la aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem şi la o staţie de metrou. Atentatele din 22 martie 2016 s-au soldat cu 32 de morţi şi sute de răniţi.