În Ilfov, prima ediţie a unui concept bancpost
Banul e rotund. Se rostogolește până își află adevăratul stăpân. E un adevăr verificat, care și-a câștigat faima. Cine îl confirmă? Spiritul antreprenorial de succes – indiferent de calibrul unui întreprinzător. “Atelierele de afaceri” iniţiate de Bancpost constituie dovada unei abordări noi, extrem de utilă mediului economic. E o iniţiativă binevenită și mai mult decât necesară, a momentului actual. “Atelierele de afaceri” vin să dinamizeze și să apropie relaţia dintre întreprinzătorii autohtoni și capitalul bancar. Dar nu numai atât. Nu e singurul front de acţiune, după cum veți vedea.
Marţi, 28 octombrie, spre seară, Clubul Cortina din Corbeanca a fost gazda unei întâlniri a aproape 60 de întreprinzători, majoritatea din Ilfov și câţiva din Capitală. Invitaţi de către Bancpost – iniţiatorul evenimentului – ei l-au avut ca oaspete pe deputatul Andrei Daniel Gheorghe, din grupul parlamentar al PNL și membru al Comisiei permanente pentru politică economică, reformă și privatizare a Camerei Deputaţilor.
Promotorii “Atelierului“
Multe dintre intenţiile acestei întruniri le-am aflat de la Mircea Pariza, care – până în urmă cu câteva zile – a fost timp de cinci ani directorul sucursalei Ilfov, din Otopeni, a acestei bănci. Promovat acum la sucursala Unirii din București, el l-a prezentat asistenţei pe înlocuitorul său, Florentin Vencu.
Iniţiativa întâlnirii a fost supervizată de Aristidi Lungu, directorul executiv al reţelei bancare. Un invitat important a fost și Andrei Scutelnicu, președintele Comisiei de buget, finanţe și previziuni economice, din cadrul Consiliului Judeţean Ilfov (CJI).
Supriza adevăratului motiv al adunării
Care să fie prilejul notabil al întâlnirii dintre oficialii Bancpost și reprezentanţii firmelor din zonă? Primul lucru la care te-ai putea aștepta ar fi expunerea unor produse bancare recente, noutăţi, puse la dispoziţia partenerilor economici. Dar nu asta a fost ţinta. Ci, una cu totul specială: aplicarea unei strategii de apropiere și cunoaștere între ei, a clienţilor de top ai băncii. Asta pentru crearea unor legături noi, cu potenţial folositor și avantajos, pentru oricare dintre invitaţi.
Întrevederea tuturor, într-un cadru relaxat, prietenos și ospitalier, a fost menită să creeze ocazii favorabile pentru creșterea legăturilor de afaceri existente între firme. Dar și a explorării altora noi. Iar banca – cea care a mijocit întrevederea – nu are decât de câștigat din revigorarea activităţii economice și sprijinirea altor parteneriate, nou ivite.
Nu contează câte idei ai, ci pe câte le înfăptuiești
Spirirul antreprenorial e un capital de esenţă al dinamicii economice. Uneori, mai important chiar decât resursele bănești puse în joc. Mircea Pariza afirmă: «Debutul “Atelierului de afaceri” din Ilfov e un element decisiv pentru viitor. Avem sucursale în Otopeni, Măgurele, Bragadiru și Pipera – Voluntari. Și i-am poftit aici pe întreprinzători, din toate aceste locuri. De exemplu, sunt zone cu o bună reprezentare a construcţiilor de ansambluri rezidenţiale. Cum e cazul firmei „Histria Residence”, de aici, din Corbeanca. Agenţiile imobiliare sunt la celălalt capăt al business-ului. Aceste tipuri de afaceri se dezvolă dinamic și promiţător. Iar reprezentanţii lor trebuie să se cunoască, să stabilească legături de lucru.
Apoi, am invitat oameni de afaceri pe care ni i-am dori în portofoliul nostru. Un exemplu este firma „OTOPRINT”, din Otopeni. E cea care face revista „Info Otopeni”, între multe altele. E un client pe care eu mi-l doresc. Și sunt convins că și alţi colegi de-ai mei. E o firmă foarte bună. Sau firma „A & A Medical Vet”, din București. Și exemplele sunt numeroase», conchide el.
În relaţie directă cu autorităţile
Bancpost a înţeles că succesul dezvoltării Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) are influenţe majore în societate. Statistica arată că peste 60% din forţa de lucru din sectorul privat românesc e angajată în companii cu cifra de afaceri mai mică de 2 milioane de euro, anual. Andrei Scutelnicu e unul dintre specialiștii pentru IMM – din cadrul Consiliului Judeţean – care cunoaște, în detaliu, realitatea acestui segment economic. În plus, realizările multor obiective concrete l-au avut ca partener însemnat, din pespectiva strategiei dezvoltării judeţului.
O voce pentru Ilfov – deputatul Andrei Daniel Gheorghe
Iată, succint, câteva puncte din cuvântul lui: „Eu văd această întâlnire ca pe o încurajare a iniţiativei și responsabilităţii.
Recesiunea din acești ani ne-a învăţat că trebuie să mizăm tot mai mult pe investiţii locale, investiţii directe și pe creșterea productivităţii. Pentru că România suferă, în primul rând, de decapitalizare economică. Ea s-a produs din cauza incapacităţii noastre de a absorbi investiţii și de a credita întreprinzătorul român, pentru a produce mai departe plusvaloare și locuri noi de muncă.
În România persistă blocajele. Birocrația e la cote înalte. Cred că sistemul ar trebui debirocratizat total – la formula prin care acești oameni pot atrage credite – atât din mediul privat cât și din cel public, spre a genera producţie.
Trebuie să luăm exemplul Poloniei sau Ungariei, care au mizat pe producătorul autohton. (…) Să ne concentrăm pe întreprinzătorul român! Avem nevoie de o politică nouă, care să încurajeze folosirea capitalului autohton și cred că e foarte bine că Bancpost susţine mediul nostru de afaceri, stimulează productivitatea. Pentru că acest lucru e cel mai important.
(…) Apoi, avem o lipsă de oportunităţi pe piaţă și întreprinzătorul român nu își poate pune încă în valoare resursele și capacităţile. Avem nevoie de capital pentru economie. E un element esenţial, menit să unească resursa umană existentă cu resursele materiale și naturale, din ţara noastră.
Acum, ceea ce faceţi dv. e un demers de a „reveni la natură”. La situaţia reală, din economie. Statul român trebuie să-i respecte pe întreprinzătorii români, la fel ca pe cei de la corporaţiile transnaţionale.
De aceea, susţin un capitalism întemeiat pe responsabilitate, libertate și implicare. Mult succes, tuturor! Vă doresc să reușiţi să faceţi ce v-aţi propus, să vă dezvoltaţi afacerile capitalului autohton, de care avem mare nevoie și care a fost neglijat într-un mod de-a dreptul iresponsabil, în toţi acești 25 de ani de la revoluţie încoace”, a punctat el, între multe altele.