Un bărbat, membru al formaţiunii extremiste ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”, din Ungaria, a fost reţinut, pe 1 decembrie de procurorii DIICOT, el fiind acuzat că a intenţionat să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat, la parada organizată de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorii DIICOT – Structura Centrală – au dispus reţinerea lui Beke Istvan Attila pentru tentativă la acţiuni împotriva ordinii constituţionale și nerespectarea regimului materiilor explozive. ”În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă «Mișcarea de Tineret 64 de Comitate» – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva românilor și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului «Ţinut Secuiesc», ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari», inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat și ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat, pe care intenţiona să-l detoneze în public, în localitatea Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”, se arată în comunicatul DIICOT. Procurorii DIICOT precizează că materialele și dispozitivele ridicate în urma percheziţiilor ar fi putut să pună în pericol românii și bunurile acestora.

 

În acest caz, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii, acţiunea desfășurându-se împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate.