Paștele se apropie cu pași repezi. Rafturile magazinelor sunt pline deja, de produse alimentare specifice marii sărbători a Învierii Domnului. Dar, ca să te bucuri cu adevărat de frumusețea sărbătorilor, e important să alegi alimentele pe care le vei pune pe masa de Paște, cu maximă atenție. Comercianții profită de aceste zile importante și scot la vânzare chiar și produse care ți-ar putea pune viața în pericol.

Direcția de Sănătate Publică Ilfov (DSP), prin Serviciul de Control în Sănătate Publică demarează în această perioadă ample acțiuni de control în piețe, în marile magazine, cofetării, patiserii, depozite alimentare, laboratoare, fabrici de pâine. Controalele inspectorilor DSP vizează respectarea prevederilor legale în vigoare privind sacrificarea mieilor, comercializarea cărnii de miel și a altor produse specifice cum ar fi, ouă, vopsea de ouă, produse de patiserie și cofetărie. Practic, tot ce intră în unitățile de alimentație publică de pe raza județului Ilfov va fi controlat la sânge de specialiștii Direcției de Sănătate Publică. Vor fi verificate condițiile igienico-sanitare, păstrarea și expunerea produselor la temperaturile recomandate de producător, respectarea prevederilor legale la comercializarea vopselei de ouă (încadrarea coloranților în lista celor admiși conform Ordinului Ministerului Sănătății 438/2002). Până la Paște, inspectorii fac controale și în ceea ce privește starea de sănătate a angajaților. Se verifică fișele de aptitudini și efectuarea cursurilor de noțiuni fundamentale de igienă. “Ca urmare a aspectelor semnalate în cadrul unor emisiuni TV privind sacrificarea și comercializarea mieilor în locuri neautorizate din localitățile Dascălu și Cernica, în data de 07.04.2013 au fost efectuate controale în cele două locații menționate, constatându-se că procedura de sacrificare nu a început în niciuna din cele două locații. S-a impus măsura sacrificării și comercializării mieilor în locuri special amenajate și autorizate”, spune dr. Dănuț Crăciun, Directorul Executiv al Direcției de Sănătate Publică Ilfov. 

Nu te aprovizionezi din unități autorizate? Uite ce boli poți să faci!  

Pentru orice eventualitate, trebuie să te asiguri că în zilele de Paște, pe masă vei avea produse de calitate. Asta presupune să te aprovizionezi numai din unități autorizate. Prin achiziționarea alimentelor de la ferme instalate în câmp, producători care își comercializează marfa în fața casei sau la marginea străzilor în mașini, tonete, poți face toxiinfecție alimentară, boală diareică acută cu deshidratare severă sau trichineloză în cazul consumului de carne de porc.

Cum recunoști produsele de calitate 

Ca să-ți protejezi sănătatea în această perioadă, trebuie să te orientezi spre produsele de calitate și prospețime. “Calitatea cărnii de miel după sacrificare se poate recunoaște ținând cont de câteva aspecte ale acesteia – culoare, frăgezime, consistență, suculență (ani­­­malele tinere dau o suculență mai mare decât cele adulte datorită fineței fibrelor musculare și a cantității mai mari de apă reținută). De asemenea, ouăle proaspete nu au crăpături sau deformări ale cojii, au coaja curată, mată, fără pete și uscată”, adaugă dr. Dănuț Crăciun. Ai grijă și cât mănânci din deliciile de Paște. Conducerea Direcției de Sănătate Publică recomandă evitarea consumului în exces a alimentelor tradiționale pentru a preveni apariția unor tulburări digestive (dischinezii biliare, indigestii sau enterocolite).