Reumatismul cuprinde afecțiuni și simptome având cauze dintre cele mai diverse – printre care și infecțiile bacteriene, virale, sau parazitare, la nivelul încheieturilor și coloanei vertebrale. Cu alte cuvinte, o artrită poate avea drept cauză un abces dentar neglijat, sau o gripă, avertizează medicii.

Cum îți dai seama că ai reumatism?

Dacă suferi de reumatism ai dureri intense și pulsatile în zona articulațiilor, a tendoanelor și a mușchilor din imediata vecinătate a părților afectate. „Durerile sunt, de multe ori migratoare, putând trece de la o articulație la alta. În majoritatea cazurilor, acestea se manifestă dimineața, printr-o așa-numită senzație de înțepenire, redoare. În cazurile mai avansate pot apărea limitări ale mobilității, deformarea articulațiilor și senzația de oboseală”, explică dr. Iulia Belc, directorul medical Bio Ortoclinic, cea mai mare clinică de vertebrologie din România.

 

Artrita poate fi cauzată de o infecţie bacteriană

Artrita provoacă inflamația articulațiilor în formă acută sau cronică.
„În cazurile acute, aceasta se poate manifesta ca urmare a unei infecții bacteriene. Agenții patogeni ajung în articulații ca urmare a unei leziuni externe și prin sânge, declanșând inflamații. O afecțiune cronică legată de inflamația articulațiilor este artrita reumatoidă, provocată de o afecțiune autoimună, sau spondilartropatiile seronegative”, spune specialistul Bio Ortoclinic. În ambele cazuri, ai dureri medii sau severe care pot fi persistente, profunde sau ascuțite. În cazul unei artrite acute, inflamatorii, infecțioase sau metabolice articulația ţi se măreşte, se înroșeşte și arde, fiind posibil ca aceasta să își piardă din mobilitate sau să ajungă chiar în poziție anormală. Neglijarea acestor simptome poate conduce la anchiloză.

 

Artroza, favorizată de suprasolicitarea articulaţiilor

Dacă suferi de artroză, trebuie să ştii că aceasta apare în urma uzurii articulațiilor, ca urmare a suprasolicitării lor (după un sport de performanță, din cauza kilogramelor în plus, a unor accidente sau afecțiuni inflamatorii ori a artritei reumatoide, spre exemplu). Să nu uităm că ea poate să apară și în mod natural, din cauza îmbătrânirii. „Procesul de uzură se manifestă în special la nivelul cartilajului articular, care nu dispune de o rețea proprie de vase de sânge, ci are un lubrifiant pe baza căruia funcționează. În cazurile de artroză nu se face alimentarea cu acest lubrifiant și starea cartilajului se înrăutățește, se subțiază, se degradează și se fragmentează”, mai spune dr. Iulia Belc, medic primar medicină fizică şi recuperare medicală. Durerile apar la nivelul articulațiilor suprasolicitate sau la efectuarea anumitor mișcări. Dimineața, acestea sunt legate de punerea în mișcare. Se poate ajunge şi la limitarea mobilității, la înțepenire sau la deformare. Aceste simptome sunt legate frecvent și de starea vremii, mai ales la temperaturi scăzute.

 

Dr. Iulia Belc, directorul medical Bio Ortoclinic: „Gimnastica medicală ameliorează mobilitatea articulară”

Dacă problemele de mobilitate și durerile nu vă dau pace câteva zile la rând, este necesar să vă adresați medicului, înainte ca articulațiile să fie grav afectate. ”Gimnastica medicală sau alte tipuri de terapii manuale au rolul de a ameliora mobilitatea, troficitatea țesuturilor articulare. Ajută și exercițiile de relaxare, dar și aportul de alimente bogate în Omega 3 ori sporturi precum nordic walking, înot, aqua jogging sau ciclism”, mai spune dr. Iulia Belc. Fizioterapia, decompresiile, mobilizările vertebrale și articulare, dublate de o evaluare corectă și de personalizarea programului terapeutic sunt cele mai bune soluții în astfel de cazuri. Mai mult, în cazul în care durerile au apărut după o perioadă în care ai stat mai mult în aer rece sau în încăperi reci, trebuie să te protejezi mai bine de frig! ”Pe termen lung, asigurați-vă că nu aveți focare de infecții și respectați indicațiile de igienă și protejare a articulațiilor! De exemplu, nu ridicați obiecte foarte grele, înainte de a face efort fizic încălziți-vă în mod corespunzător și faceți pauze atunci când efectuați activități fizice solicitante!”, recomandă dr. Iulia Belc.