Sezonul căpușelor a început mult mai devreme din cauza căldurii. Primii pacienți mușcați de căpușe au ajuns la camerele de gardă încă de la jumătatea lunii februarie. Medicii se așteaptă ca, pe fondul vremii extrem de calde, fenomenul să ia amploare în perioada următoare, zonele din sudul și vestul țării fiind cele mai afectate.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 698, ediția print
”Deoarece căpușele sunt foarte mici și, de obicei, mușcătura lor nu este dureroasă, acestea pot trece ușor neobservate pe corp. De aceea, este important să vă controlați cu atenție după ce ați vizitat locuri în care pot exista căpușe. Controlați tot corpul, acordând atenție specială zonei axilare, inghinale, picioarelor, zonei ombilicale, gâtului și capului. În caz de mușcătură, notați data la care ați fost mușcat de căpușă și în perioada următoare fiți atent la simptome caracteristice bolilor transmise de căpușe. În cazul în care vă îmbolnăviți în termen de o lună de la data mușcăturii, trebuie să informați medicul despre data și locul acesteia”, atenționează specialiștii în domeniu. Temperaturile neobișnuit de ridicate înregistrate în ultimele săptămâni și pe tot parcursul iernii au creat un mediu propice pentru căpușe. Aceste insecte parazite au supraviețuit iernii în condiții favorabile și își încep activitatea încă de la începutul primăverii, pe măsură ce temperaturile cresc. Căpușele devin active atunci când temperatura medie zilnică depășește în mod constant pragul de aproximativ 7°C, ceea ce s-a întâmplat deja în multe regiuni ale țării, în special în sud și vest. Climatul cald, însă nu foarte umed, este perfect pentru căpușe, iar lunile de primăvară sunt momentul ideal pentru activitatea lor. Este esențial să fim atenți în prezența acestor mici dăunători atunci când vă aflați în zonele lor de habitat natural. Căpușele pot fi purtătoare de boli grave, cum ar fi encefalita cu căpușe sau boala Lyme.
Cum ne protejăm?
Specialiștii recomandă evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu căpușe. În cazul în care totuși ieșim în parc sau în spații deschise, este recomandat să purtăm haine de culori deschise care să acopere brațele și picioarele. Culorile deschise facilitează identificarea căpușelor prin contrast. Este esențial să purtăm pantaloni lungi, tricouri, bluze sau cămăși cu mâneci lungi. Încălțămintea nu ar trebui să aibă decupaje pentru a proteja picioarele. La fiecare una-trei ore, este recomandat să aplicăm un spray pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, brațe, antebrațe, ceafă). În lipsa acestui produs, putem aplica un insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manșete, ciorapi și pe mâneci. După activitățile desfășurate în zone cu risc (unde pot exista animale parazitate de căpușe și vegetație bogată), este important să ne examinăm corpul la câteva ore după încheierea activității. Nu trebuie neglijate nici zonele acoperite cu păr, deoarece căpușele pot să se atașeze și să se hrănească fără a provoca disconfort.
Cum tratăm mușcăturile de căpușă?
În cazul în care constatăm că am fost mușcați de o căpușă, nu trebuie să intrăm în panică! Este indicat să mergem la cel mai apropiat cabinet medical pentru a îndepărta căpușa fără să o strivim. De obicei, căpușele sunt foarte mici, aflate în stadiul de larvă sau nimfă. Ele trebuie îndepărtate din piele printr-o tracțiune ușoară și continuă cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele pentru a evita rămânerea de părți ale aparatului bucal al căpușei în piele. În acest timp, mâinile ar trebui să fie protejate cu mănuși sau cu părți din îmbrăcăminte. Zona afectată trebuie spălată imediat cu apă și săpun și dezinfectată cu alcool sanitar (spirt). De asemenea, se poate aplica un unguent cu antibiotic cu spectru larg. Dacă apare o pete sau indurație roșie de peste cinci centimetri în diametru, care se extinde în inele concentrice, însoțită de stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzație de ceafă și gât înțepenit, sau dureri la nivelul articulațiilor, este necesar un consult medical de urgență. De asemenea, trebuie acordată o atenție deosebită îmbrăcămintei și încălțămintei atunci când sunt identificate căpușe. Dezinsecția, înmuierea, spălarea și uscarea rufelor trebuie efectuate cu mare atenție.