Specialiștii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) sesizează că numărul copiilor care au murit în incendii în primele patru luni din 2017 este mai mare față de întreg anul trecut și le atrag atenția părinților să nu-i mai lase pe cei mici singuri acasă.

Articol apărut în nr. 348 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Cătălin Chircă, purtătorul de cuvânt al ­IGSU, a declarat, pentru Agerpres, că anul trecut au murit în incendii nouă copii, iar în aceste patru luni din 2017 au decedat deja zece. „Vrem să tragem un semnal de alarmă (…).Trei copii au murit arși în această dimineață (n.r. – pe 20 aprilie 2017), într-un incendiu (…)  și șapte în perioada ianuarie – martie. Avem o campanie națională derulată de IGSU – „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii“ – și reamintim că, în incendii, principalele cauze sunt lăsarea copiilor nesupravegheați în apropierea unor surse de foc deschis sau a echipamentelor electrice, manevrarea necorespunzătoare a aparatelor electrice, a celor care funcționează pe bază de gaz sau alte tipuri de combustibil, utilizarea unor coșuri de fum fără protecție, neetanșate sau obturate și care nu permit evacuarea gazelor arse“, a explicat Cătălin Chircă.

În anul 2016, în urma celor 6.803 incendii la locuințe, au fost rănite 659 de persoane, dintre care 50 de copii, și au murit 258 de persoane, nouă fiind copii. În primele trei luni ale acestui an au fost înregistrate 2.551 de incendii – 281 de victime, dintre care 15 copii (8 răniți și 7 decedați – statistica dinaintea zilei de 20 aprilie a.c.).

Aveți grijă de copii!

incendii 1

Pentru ca astfel de situaţii tragice să nu se mai producă, sunt extrem de importante supravegherea copiilor şi educaţia antiincendiu, precum şi necesitatea respectării principalelor reguli de apărare împotriva incendiilor la locuinţe:

Nu lăsaţi niciodată mijloacele de încălzire (sobele cu sau fără acumulare de căldură, radiatoarele electrice) în funcţiune sau nesupravegheate!

Nu utilizaţi mijloacele de încălzire cu defecţiuni sau deteriorate!

Nu apelaţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice sau cu gaze!

Nu lăsaţi nesupravegheate lumânările, candelele sau alte mijloace ori aparate cu flacără deschisă!

Curăţaţi şi verificaţi coşurile de fum, apelând doar la personal autorizat! Aceste operaţiuni se recomandă a fi făcute de două ori pe an, o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece;

NU LĂSAŢI COPIII SINGURI ACASĂ! Apelaţi la rude, cunoştinţe sau vecini, atunci când sunteţi nevoiţi să părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru o perioadă scurtă!