Volkswagen: 1.200 de decese premature din cauza motoarelor trucate și vândute în Germania (studiu)

Emisiile poluante suplimentare provocate de mașinile Volkswagen ale căror motoare au fost trucate și care au fost vândute în Germania între anii 2008 și 2015 vor determina 1.200 de decese premature în această țară și în țările vecine, potrivit unui studiu recent publicat și preluat de AFP.

”Cercetătorii estimează că 1.200 de persoane din Europa vor muri prematur, putând pierde chiar până la zece ani din viață, din cauza emisiilor generate în exces”, față de emisiile preconizate, notează Massachusetts Institute of Technology, care a luat parte la acest studiu, publicat în Environmental Research Letters.

Cercetătorii au avut în vedere impactul medical legat de cele 2,6 milioane de autoturisme Volkswagen vândute în această perioadă în Germania sub diferite mărci ale grupului (VW, Audi, Skoda, Seat).

Potrivit lor, ”emisiile produse în exces, comparativ cu testele de valori limită, au avut un efect semnificativ asupra să­nă­tății publice, nu doar în Germania, ci și în Europa”, având în vedere că poluarea nu ține cont de frontiere.

Astfel, decesele premature vor viza probabil în proporție de 40% Germania, dar și țările vecine, mai ales Polonia, Republica Cehă și Franța.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 341