Hepatita de cauză necunoscută descoperită la copii, nu are legătură cu formele cunoscute până acum ale noului coronavirus. Informarea vine din partea președintelui Centrului pentru Inovație în Medicină care a făcut publice rezultatele primelor cercetări realizate până acum în domeniu.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 598, ediția print

Pag. 23, jurnalul de Ilfov nr. 598, Hepatita severă a copiilor nu are legătură cu noul coronavirus

Cazurile de hepatită severă la copii, cresc îngrijorător, la nivel mondial! Până la jumătatea săptămânii trecute erau raportate 190 de astfel de cazuri, în lumea întreagă. Primele cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit la începutul lunii aprilie. De atunci însă, au fost depistate cazuri în 12 state din întreaga lume. În cadrul unei ședințe virtuale de informare, directorul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, Andrea Ammon, numai în statele member ale Uniunii Europene aproximativ 40 de cazuri. Potrivit specialiștilor, aceste cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică și icter.

  • Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină: „Nu se confirmă nici asocierea cu vaccinarea anti-Covid-19”

Deși, mulți se temeau că aceasta ar fi una din sechelele provocate de noul coronavirus, experții nu au stabilit însă, o legătură între boala COVID-19 și acest tip de hepatită. „În prezent, nu este identificată o cauză pentru cazurile de hepatită, dar câteva ipoteze sunt luate în calcul: coinfecția dintre un anumit subtip de adenovirus și un alt virus (cum ar fi SARS-CoV-2), în care adenovirusul să acționeze că un declanșator, infecția cu o variantă de adenovirus care să fi suferit mutații, infecția cu o nouă variantă SARS-CoV-2, infecția cu un agent patogen nou, expunerea la substanțe toxice, neidentificate încă prin anchetele epidemiologice. Este important de spus că nu se confirmă asocierea nici cu vaccinarea anti-Covid-19 (în foarte puține cazuri copiii au fost și vaccinați), și până acum nici asocierea doar cu infectarea cu variantele cunoscute ale SARS-CoV-2 (în special, Omicron, varianta dominantă acum)”, spune dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

  • Semnele care trebuie să vă trimită cu micuțul de urgență, la spital

În mod normal, hepatita severă caraterizată prin inflamația ficatului, esteo afecțiune rar întâlnită la copii. De aceea, experții Organizației Mondiale a Sănătății fac tot posibilul să afle care este acum cauza apariției bolii, la copiii sub 16 ani. Coordonatorul departamentului de investigație din cadrul Agenției de Securitate Sanitară din Marea Britanie, Meera Chand pune această situație pe fondul restricțiilor din pandemie care au făcut ca micuții să nu mai fie expuși la virus în primii ani de viață și să nu mai dezvolte anticorpi în mod natural. Când trebuie să mergeți cu micuțul de urgență la spital? „Dacă un copil cu vârstă între o lună și 16 ani prezintă dureri abdominale, icter, urină de culoare închisă, scaunul deschis la culoare (alb), diaree, vărsături și uneori chiar febra, atunci are un tablou sugestiv pentru hepatită și trebuie să se prezinte la camera de gardă a unui spital de pediatrie pentru confirmare”, precizează dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.