Căldura, transpirația, înotul și alte elemente pot fi surse de îmbolnăvire a organelor genitale, mai ales acum, în sezonul estival. De aceea, pe lângă igiena sporită, este foarte important ca lenjeria intimă să fie aleasă cu atenție. O lenjerie intimă din mătase sau materiale asemănătoare reține umiditatea, ducând astfel la iritații sau infecții genitale.

Cel mai indicat este să porți lenjerie intimă din materiale care permit pielii să respire, cum ar fi bumbacul. “Optând pentru lenjerie intimă din bumbac, nu faci decât să contribui la sănătatea genitală, păstrând zona uscată și curată, lucru care reduce semnificativ riscul apariției infecțiilor genitale”, spune dr. Silviu Istoc, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, din București. De asemenea, nu este bine să porți prea mult timp costumul de baie, pentru că și el poate fi o sursă de infecție. “La piscină, la mare sau oriunde alegi să înoți, este bine să nu porți ore în șir un costum de baie umed, pentru a evita apariția afecțiunilor genitale”, mai spune dr. Istoc. Purtarea costumului de baie mai multe ore facilitează apariția infecțiilor urinare din cauza umidității și a căldurii care se păstrează mult timp la nivelul organelor genitale. Este nevoie să-ți speli costumul de baie după fiecare folosire, pentru a îndepărta din țesătură sau excesul de sare sau alte elemente care pot favoriza apariția iritațiilor și a infecțiilor.

 

Hainele strânse pe corp, irită

 

Chiar dacă ții neapărat să fii în pas cu moda, în zilele toride de vară evită să porți haine strânse pe corp. Blugii și alte obiecte vestimentare mulate, purtate în aceste zile, nu fac decât să crească disconfortul termic la nivelul corpului. Și, evident, apar multe alte neplăceri. “Frecarea, căldura și umezeală pot cauza de asemenea, iritații și infecții, acestea fiind accentuate de transpirația care apare din cauza temperaturilor ridicate. Dacă îți este imposibil să nu porți astfel de haine, măcar încearcă să nu le porți în fiecare zi. Optează pentru o vestimentație din materiale naturale, destul de lejeră pentru a nu favoriza transpirația și pentru a permite pielii să respire”, adaugă dr. Silviu Istoc.