Ședința lunară a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Ilfov, condusă de președintele Baicu Valentin, care a avut loc miercuri, 23 iunie, la sediul Consiliului Județean Ilfov, a evidențiat problematica complexă a conducerii sub influența consumului de droguri, situație semnalată de inspectorii Poliției Rutiere Ilfov.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 556, ediția print

În contextul prezentării sintezei principalelor evenimente de pe raza județului Ilfov, în luna mai, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Ilfov, comisar de poliție Cristian Perșinaru, a atras atenția că la capitolul evenimente din regimul circulației, s-a constatat creșterea numărului de cazuri de conducere a autoturismelor pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive. În luna mai, au fost înregistrate 6 astfel de cazuri, spre exemplu. Specialiștii consideră că în ultimul timp se poate vorbi deja despre un fenomen. Numărul poate părea mic, dar trebuie avute în vedere resursele limitate de depistare a unor astfel de cazuri. Ofițerii Poliției Rutiere Ilfov au la dispoziție doar două dispozitive de depistare a drogurilor, iar dacă numărul acestor echipamente ar fi mai mare, cu siguranță că statistica ar indica o creștere semnificativă a cazurilor de consum de droguri. Comisar de Poliție Cristian Perșinaru a precizat că nu se mai poate vorbi despre cazuri punctuale de consumatori de droguri, deoarece ofițerii de poliție au identificat locuri în județ, unde se consumă droguri în mod sistematic.

Acesta este și motivul pentru care reprezentanții IPJ Ilfov au cerut susținere din partea ATOP și a CJ Ilfov pentru  suplimentarea numărului de dispozitive de depistare a drogurilor. Iar un astfel de aparat costă aproximativ 5.000 de euro, o sumă care nu este considerată chiar atât de mare și greu de bugetat, având în vedere importanța și beneficiile intensificării controalelor. ”În județul Ilfov am avea nevoie de cel puțin 9 aparate, numite DRUG Test, pentru că la nivelul IPJ sunt doar două, la Serviciul Rutier, și nu acoperă necesarul. Vrem să putem dota fiecare poliție orășenească”, a precizat șeful Serviciului Poliție Rutieră din cadrul IPJ Ilfov, subcomisar de poliție Gabriel Onofrașc.

”Conducerea unui autoturism sub influența substanțelor psihoactive este o infracțiune prevăzută de Codul Penal, nu este un element de noutate. Singura problemă este că nu aveam cu ce să constatăm această infracțiune. Anterior anului 2019, am identificat în statisticile Poliției Rutiere doar 3 cazuri punctuale de conducători de autoturisme sub influența substanțelor psihoactive”, a spus subcomisarul de poliție. Acesta a explicat că, neavând aparatură, atunci când au fost indicii foarte clare că acele persoane consumaseră substanțe psihoactive, s-a mers cu ele la IML în vederea recoltării de probe biologice. Ulterior, s-a confirmat că acestea consumaseră astfel de substanțe. Situația se schimbă din anul 2019, când au intrat în dotarea Poliției Rutiere două aparate DRUG Test. ”Am început să lucrăm cu aceste aparate care identifică în salivă opt tipuri de droguri: cocaină, opiu, heroină, benzodiazepine, cannabis, anfetamină, metamfetamină, metadonă și ketonal. De când avem aceste aparate, am descoperit că din iulie 2019, până la sfârșitul anului 2019, în urma efectuării a 45 de testări, au fost identificați 11 conducători auto sub influența acestor substanțe. În anul 2020, am identificat 22 de cazuri din 66 de teste, iar în anul 2021, am identificat din 62 de teste până acum, 27 de cazuri. Deci avem creștere exponențială. Testăm dacă sunt indicii clare, pentru că un test efectuat costă 50 lei, așadar sunt costuri ridicate. Nu testăm la liber. Discutând și cu colegii de la Crima Organizată, am constatat că fenomenul nu este nou. Este nou însă pentru Poliția Rutieră și suntem destul de restrânși în efectuarea testării”, a precizat șeful Poliției Rutiere Ilfov.

Acesta a ­semnalat importanța intensificării testării, deoarece spe­cialiștii au observat că, consumul de droguri apare și ca o cauză secundară a accidentelor rutiere grave și foarte grave. ”În Balotești, pe fondul  unei viteze excesive și a consumului de droguri, un conducător auto a accidentat mortal un pieton, ce-i drept angajat neregulamentar în traversarea străzii. Dar avem acum și alte situații deosebite cum este faptul că într-o singură dimineață, sâmbăta, am avut 4 constatări pe droguri asociate cu alte infracțiuni, permis suspendat, consum de alcool. Problema este la nivelul întregului județ. Este o situație alarmantă, surprinzătoare inclusiv pentru noi. De aceea, avem aceste două aparate, dar ar fi ideal să avem mai multe aparate de acest fel pentru a crește numărul testărilor. Etiloteste sunt disponibile în Ilfov 40 de aparate, deci colegii chiar se străduiesc foarte mult pentru aceste situații. Noi încercăm să facem ceva pentru că fenomenul este într-o foarte mare dezvoltare. Este un cost mare pentru un aparat, dar beneficiile pe termen lung ar fi considerabile”, a mai spus subcomisarul.

Soluții pentru creșterea interesului pentru vaccinarea ­anti-COVID-19

Un alt subiect important l-a reprezentat analizarea situației epidemiologice la nivelul județului Ilfov. Subprefectul Andrei Scutelnicu a semnalat că, din fericire, incidența cazurilor de îmbolnăviri ­COVID-19 a scăzut, atât la nivel național, dar și la nivelul județului. ”Un lucru bun, îmbucurător pe care îl așteptam și speram să se întâmple cât mai repede. Sper că este într-o strânsă legătură cu campania de vaccinare derulată de Guvern, dar și la nivelul județului nostru, campanie care, din punctul meu de vedere, raportată la condițiile noastre naționale, este un succes. Nu putem să ne comparăm cu alte țări din niciun punct de vedere, cred că tot ce s-a făcut s-a făcut astfel încât rezultatele să fie maxime, raportate la forțele disponibile. Incidența de 0,09 la 1.000 locuitori este redusă și gestionabilă medical. Din păcate, campania națională de vaccinare  este pe un trend descrescător. Și, de aceea, ar trebui să ne gândim ce putem face. În Ilfov, sunt centre care vaccinează 2-3 persoane pe zi și atunci vom fi nevoiți să reducem activitatea și vom fi nevoiți să găsim alte modalități. Cred că va fi necesară o campanie mult mai agresivă de conștientizare a populației pentru că aceasta este singura șansa de a gestiona pandemia, mai ales că specialiștii așteaptă  pentru toamnă apariția unui val patru, iar dacă noi îl întâmpinăm cu un procent ridicat al celor vaccinați va fi mult mai ușor de gestionat. Rata de vaccinare în Ilfov este de aproximativ 29%, ceea ce situează județul pe locul 8 la nivel național”, a precizat subprefectul.

Prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, a subliniat, la rândul său că, din păcate, a constatat că tinerii nu sunt interesați să se vaccineze. O explicație ar fi probabil și faptul că simptomele la persoanele tinere sunt mai ușoare și atunci boala nu îi mai sperie, dar și ­fake ­news-urile ”Poate că și noi trebuie să schimbăm puțin mesajul, să reformulăm, să facem în așa fel încât să conștientizeze pericolul și celelalte categorii de persoane care nu s-au vaccinat. Împreună trebuie să ne asumăm această muncă de convingere a celor care nu s-au vaccinat. Să nu uităm că județul Ilfov a avut 28 de localități care au fost în carantină. Niciun județ nu a trecut prin această situație care a dat peste cap viața oamenilor. Suntem într-o etapă mult mai bună și ar fi păcat să pierdem ocazia de a rămâne în afara riscului. Numărul de persoane nou contaminate este mic, gestionabil, viața economică reintră în normalitate” a încheiat prefectul.