Șase miniștri demisionari ai Guvernului Grindeanu au făcut cereri de retragere a demisiilor – Sevil Shhaideh, Mihai Tudose, Ana Birchall, Adriana Petcu, Andreea Păstîrnac și Mircea Dobre, potrivit unor surse oficiale, citate de Agerpres.

Cererile de retragere a demisiilor au fost depuse la Cabinetul premierului.

Guvernul a fost demis, miercuri, în urma adoptării în Parlament a moțiunii de cenzură a PSD-ALDE ”România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor”. La art. 110 alin. 2 al Constituției se precizează că ”Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 106, cu excepția revocării, ori este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile mai mult de 45 de zile”.

La alin. 4 al aceluiași articol din textul constituțional se arată că ”Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alin. (1) și (2) îndeplinește numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

Traian Băsescu, despre demers

”Culmea penibilului!
La moţiune, toţi miniştrii PSD au votat pentru căderea guvernului din care făceau parte, urmare a incompetenţei în îndeplinirea programului de guvernare.
La scurt timp după căderea guvernului, Olguţa Vasilescu a anunţat că miniştrii demisionari, dar şi incompetenţi, îşi retrag demisiile. Oare cum poţi vota că ai fost un ministru incompetent, care nu şi-a îndeplinit programul, după care să anunţi că vrei să fii din nou ministru?
Evident, bunul simţ politic, simţul ridicolului şi al penibilului nu au nicio legătură cu PSD-ul”, scrie Traian Băsescu, pe Facebook.

Victor Ponta – ”neseriozitate și incompetență”

”STOP – nu s-au făcut de râs destul miniștrii care au votat cu bilele la vedere moțiunea de cenzură împotriva Guvernului din care făceau parte?? Nu s-au făcut destul de râs miniștrii care au ascultat cuminți și au aprobat Raportul Dragnea – Vâlcov care spunea că sunt toți niște incapabili catastrofali??? Nu se fac destul de râs miniștrii care acum stau lipiți de Liviu Dragnea să îi pună în viitorul Guvern la loc în pozițiile în care Raportul spunea că nu au făcut nimic?”, a scris, la rândul său, Ponta, de asemenea, pe Facebook.

El a subliniat că, potrivit legii, demisiile sunt irevocabile.

”Mai trebuie să îi facem de râs chiar pe vecie punându-i să își retragă demisiile și să revină într-un guvern demis chiar cu voturile lor – deși Legea 90/2001 de organizare a Guvernului spune clar că sunt ”irevocabile”?!?! (fac precizarea că au fost anunțate public, prezentate în scris primului ministru și ”s-a luat act de depunerea lor” de către fostul secretar general Busuioc – ghinion). Atâta neseriozitate și incompetență e greu de găsit…”, este de părere Ponta.

Lia Olguța Vasilescu – ”Pentru a fi clară situația, pentru că am constatat tot felul de interpretări… Mâine (astăzi, n.r.) miniștrii demisionari își vor retrage demisiile și vor asigura funcționarea ministerelor, PÂNĂ LA DATA INVESTIRII UNUI ALT GUVERN DE CĂTRE PARLAMENT, care poate însemna o săptămână sau două. Se întâmplă acest lucru deoarece premierul nu a transmis la Președinție decât demisiile a doi miniștri și nici măcar pentru acestea nu s-a emis decret. În cazul în care nu ne retragem demisiile, activitatea ministerelor va fi blocată până la investirea noului guvern pentru că nu mai are nimeni drept de semnătură și nu se mai pot delega atribuții nici măcar către secretarii de stat. Este singura soluție posibilă din punct de vedere juridic pentru a nu interveni blocaj instituțional. Miniștrii rămân în funcție doar până la data constituirii unui nou guvern care va fi aprobat de Parlament în cel mai scurt timp.
PS: Grindeanu a somat miniștrii să își vadă de activitate, sub iminența unor sancțiuni penale, pentru că nu le-au intrat demisiile în vigoare, nefiind emis decret prezidențial. Victor Ponta zice că, de fapt, le-au intrat si nu le pot retrage. Nici macar intre ei doi nu se pot pune de acord, deși au fost doar trei în guvern… Ce se făceau dacă erau 27, cu păreri diferite? Întrebarea este ce se întâmplă la Ministerul Dezvoltării unde Grindeanu a demis în bloc secretarii de stat, secretarul general și secretarii generali adjuncți și nimeni nu mai are drept de semnătură? Punem lacăt? Sau asigurăm funcționarea până la investirea noului guvern? Dacă tot vorbim de responsabilități și de cine se face de râs…”, afirmă Lia Olguța Vasilescu.