Pacienții care au nevoie de transplant și cei care au fost deja supuși unei intervenții chirurgicale atât de complexe, urmăresc cu îngrijorare dezbaterile din spațiul public cu privire la activitatea de transplant din România. Vă prezentăm, în cele ce urmează, apelul disperat al acestora pentru românii a căror supraviețuire depinde de transplantul de organe și țesuturi.

 

După o perioadă în care România a înregistrat un salt semnificatv în activitatea de transplant, scandalurile și mesajele negative privind donarea, intervenția de transplant și monitorizarea apărute în ultima vreme în mass-media, au dus la scăderea dramatică a numărului de donatori. Cel puțin aceasta este opinia pacienților care fac apel la rațiune pentru ca activitatea de transplant să intre în normal.

„Semnalăm că toate comentariile făcute cotidian în diferite spații media, toate cu tentă negativă asupra activității de donare, transplant și monitorizare, afectează în primul rând șansa la o nouă viață pentru pacienții înscriși pe listele de așteptare. Acest lucru poate fi confirmat de către medicii specialiști și coordonatorii de transplant, prin faptul că aparținătorii pacienților în moarte cerebrală, în cea mai mare parte, nu-și mai dau consimțământul pentru donare, reducând astfel șansa celor care așteaptă un transplant. Datele statistice europene, arătau că în 2016 România se situa pe penultimul loc ca nr. de donatori la 1 milion de locuitori. Acum, în 2018, cu certitudine, suntem pe ultimul loc (și tindem să picăm și de pe acesta!!!), urmare a faptului că în anul trecut nr. donatorilor a scăzut dramatic, ajungând la cca 50% față de 2016. Poate nu întâmplător această scădere a început, a continuat și continuă, de când s-a adus în dezbatere publică activitatea de la ICUTR Cluj (n.r. Institutul de Transplant Renal din Cluj). Apelul nostru este ca în cadrul dezbaterilor să participe  medicii specialiști, dar și pacienți beneficiari de transplant, pentru ca informația transmisă să fie corectă și completă. În același timp, considerăm că mesajele ar trebui să prezinte și partea pozitivă a activității: beneficiile activității de transplant, caracterul legal și benefic al actului donării, nevoia și importanța donării pentru salvarea de vieți. Prezentarea continuă și repetată doar de informație negativă, apărută în diferite medii jurnalistice, determină, pe de o parte, ca publicul să nu mai fie de acord cu donarea, iar pe de alta afectează prestigiul întregului corp medical și performanțele medicale obținute în decursul anilor (unele în premieră). În plus, induce și neîncredere în rândul pacienților pentru a se mai înscrie pe listele de așteptare în vederea efectuării unui transplant. Încrederea se câștigă greu și se pierde repede. Efectul pozitiv generat de o sută de știri reale despre transplanturi reușite poate fi anulat de o singură informație negativă. Ne dorim ca organele competente să investigheze și să probeze orice încălcare a legii în materie, cei care au dovezi, probe, să le prezinte celor în drept pentru a se clarifica acuzele vehiculate în spațiul public, iar activitatea de transplant să se înscrie într-un ritm normal în concordanță cu nevoile pacienților”, spun reprezentanții Asociației Transplantaților din România.