Sâmbătă 25 noiembrie. În ziua prăznuirii Sfintei Mucenițe Ecaterina, model de trăire creștină pentru noi toți, cei de astăzi, clericii Protopopiatului Ilfov Nord au organizat, la Centrul Cultural ”Ion Manu”, din Otopeni, conferința pastorală ”Repere ale vieții autentice într-o societate tehnicizată”. În prezența unui public numeros, format în special din tineri, a fost reiterată ideea că, în fața avântului tehnologic de care societatea noastră este tot mai absorbită, suntem chemați să cultivăm o legătură cât mai profundă cu divinitatea și să ne întărim în credință. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Protopopiatului Ilfov Nord.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 680

 

Cu acest prilej, prof. univ. dr. Adrian Lemeni, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul”, din București și istoricul Daniel Gheorghe, deputat PNL de Ilfov, ne-au transmis tuturor un mesaj foarte clar: să nu permitem ca strălucirea lumii digitale să umbrească lumina credinței noastre interioare și să nu uităm că bucuria de a fi împreună, față în față cu semenii noștri, de a simți căldura și autenticitatea prezenței lor, rămâne o binecuvântare, într-o lume adesea dominată de interacțiunile virtuale.

Prin reperele prezentate ca remedii, prof. Lemeni a subliniat nevoia de a căuta liniștea și înțelepciunea aduse de credința în Dumnezeu, căci adevărata împlinire vine din adâncurile spirituale, nu din superficialitatea lumii digitale. Să ne exprimăm cu tărie și fără rezerve credința, să ne împărtășim valorile spirituale și să rămânem fideli adevărurilor noastre interioare au constituit câteva dintre îndemnurile prof. Adrian Lemeni. ”Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru faptul că suntem împreună și ne privim față în față. Chiar dacă pare un lucru minor, nu este, mai ales în societatea în care trăim. Vă rog să mă credeți. Aceste gesturi care par că nu sunt realități mari, înseamnă foarte mult în vremurile în care trăim. Atunci când oamenii sunt împreună și se împărtășesc unii de alții și încearcă să fie efectiv nemijlocit, nemediat împreună, se crează o stare de spirit care ne orientează către ceea ce este profund în fiecare dintre noi și, îndrăznesc să spun, pentru că vorbim de o societate tehnicizată în care iată, existența ne este tot mai alienată, întâlnirea nemediată între oameni este o formă de rezistență deasupra vieții, în ceea ce este profund uman în fiecare dintre noi, în ceea ce ține de demnitatea cea mai specială pe care o avem și care este conferită de chipul lui Dumnezeu din fiecare dintre noi. Din păcate, de multe ori noi cedăm, renunțând la existențele acestei demnități și, poate fără să conștientizăm ajungem să preluăm tot mai mult chipul impersonal al unei existențe din ce în ce mai artificializate. Această artificializare este generată și amplificată de mediile tehnologice actuale, într-un fel în care, omul în istoria lui nu a mai cunoscut până acum. Nimic și nimeni nu influențează mai mult viața la nivel personal sau la nivel comunitar decât realitatea tehnologiei actuale. În ciuda posibilităților de tot felul pe care, într-adevăr, omul nu le-a avut până acum și, cu toate acestea, există o anumită apăsare, există un deficit de viață, de bucurie autentică, ceea ce înseamnă până la urmă valoarea de a trăi ca un dar fiecare clipă care ne este dată, de a descoperi motivația foarte profundă a fiecărui gând, a fiecărui cuvânt, a fiecărui gest”, a spus prof. dr. Adrian Lemeni.

Printr-o scurtă incursiune în lumea tehnologiei, istoricul ­Daniel ­Gheorghe a adresat un avertisment și o chemare la reflecție totodată, subliniind importanța menținerii echilibrului între progresul tehnologic și esența spirituală a ființei umane. ”Expunerea pe care domnul profesor Lemeni a făcut-o reprezintă doar o parte sintetică și, în același timp, foarte pătrunzătoare și profundă, bine ancorată în teologia noastră creștină a ipostazelor acestui fenomen, un fenomen care nu este străin pentru nimeni dintre noi și care vine în timpurile pe care le trăim, pe undeva, să împlinească perspectivele unui om, unei civilizații, în care parcă există această tentație, această ispită a omului care caută să-L copieze pe Dumnezeu și care încearcă să devină replica propriului său creator, într-un mod conștient ori inconștient, asta rămâne mai greu de stabilit. Dar, ceea ce cred că este unul dintre punctele de pornire asupra pers­pectivelor acestei provocări majore a lumii post moderne, marcate de o serie de fenomene culturale, economice, sociologice, ideologice care prind să ne dea imaginea unei complexități un pic ieșite din tiparele lumii pe care o cunoaștem, moștenită de la părinții, moșii și strămoșii noștri. Tehnologia a luat-o mult înaintea altor procese care țin de construcția civilizației, de elementele de gândire, de percepție și în special tehnologia informației este dusă undeva la un nivel la care merge mult în fața altor tipuri de tehnologie. Principalul dar pe care Hristos ni l-a lăsat nouă, lumii, moștenire astăzi, este libertatea. Iar această tehnologie, care pretinde să apropie oamenii, dar în realitate îi îndepărtează, care creează un univers paralel de percepții, de transmisii informaționale și o lume virtuală, în esența sa, nu face decât să ducă în două sensuri: îndepărtarea omului de om, îndepărtarea noastră de esența divină care este vizibilă în fiecare dintre noi și nu în ultimul rând, reprezintă pierderea acelor elemente constitutive care țin de liber arbitru. Tehnologia, astăzi, tinde să devină parte din viața noastră interioară, sufletească. Tindem să ne lăsăm captivi tehnologiei, în loc să controlăm noi tehnologia”, a spus istoricul Daniel ­Gheorghe. La final au fost adresate întrebări pentru conferențiari. ”A fost o seară duhovnicească. Dacă postul este o perioadă de introspecție, de contemplare, de rugăciune și de oprire de la anumite fapte, lucruri și gânduri, cu siguranță vom pleca la casele noastre îmbogățiți duhovnicește și cu intenția de a posti și de tehnologie în următoarea perioadă. Să ne păstrăm intimitatea lăsând un pic deoparte gadgeturile și aplicațiile care ne urmăresc pe toți”, a spus părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, aici, în calitate de moderator al conferinței.