Noul an a venit cu un număr foarte mare de infecții respiratorii, multe dintre ele care generează complicații severe. Atenționarea vine din partea medicilor specialiști care ne îndeamnă să purtăm mască în această perioadă pentru a nu ajunge să ne îmbolnăvim și, bineînțeles, pentru a evita răspândirea în masă a virusului. De asemenea, specialiștii ne sfătuiesc să consultăm medicul de familie în cazul apariției simptomelor specifice afecțiunilor respiratorii.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 634, ediția print
Numai la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, din Capitală ajung zilnic, la camera de gardă, aproximativ 250 de pacienți, cam cu 50 mai puțini decât în vârful pandemiei de SARS-CoV-2, după cum informează dr. Adrian Marinescu, directorul medical al institutului. Cu toate că, sunt puțini cei care sunt internați la terapie intensivă, mulți dintre pacienții care ajung la camerele de gardă ajung la complicații severe, deoarece aceste cazuri „vin însoțite de pneumonii extinse cu floră rezistentă la antibiotice”. Cel mai grav afectați sunt copiii cu vârste sub cinci ani, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cronice preexistente. „Avem un număr mare de pacienți care ajung la Institutul „Marius Nasta” cu infecții respiratorii cu pneumonii, iar agentul infecțios, cel puţin în ultima săptămână, pare să fie mai frecvent virusul gripal și virusul sincițial respirator decât virusul SARS-CoV-2, așa cum eram obișnuiți în ultimii ani. Formele de afectare sunt severe la persoanele relativ tinere cu comorbidități, adică pacienți care au afecțiuni respiratorii, dar care necesită internare pentru complicații. Complicații respiratorii și una dintre dintre cele mai frecvente este hemoptizia și sigur insuficiența respiratorie. Nu trebuie să uităm de consumul de antibiotice excesiv care s-a produs în acești doi ani de pandemie, iar acum tratăm pneumonii bacteriene secundare infecției virale pentru că pacienții care necesită internare au dublă afectare – atât virală, cât și bacteriană. Pneumoniile acestea mixte trebuie tratate şi din păcate de foarte multe ori ne lovim de rezistenţă la antibiotice, o problemă din nou destul de nouă. Nu era neașteptată, dar este dificil de gestionat, aș spune”, a declarat pentru Agerpres.ro, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din București. De asemenea, dr. Adrian Marinescu de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș atenționează asupra pericolului pe care-l reprezintă infecția cu virusul gripal. „Gripa, categoric, poate să pună probleme, iar mai ales la cei vulnerabili, poate să fie foarte periculoasă. Știm foarte bine că de gripă se poate și muri”, explică dr. Adrian Marinescu, citat de Hotnews.ro.
Aveți boli cronice? Mergeți la controalele medicale periodice!
Unul dintre principalele motive pentru care mulți pacienți ajung în stare foarte gravă la spital este faptul că, deși sunt diagnosticați cu boli cronice, nu păstrează legătura cu medicii curanți și nu-și controlează afecțiunile respective. „Din păcate, încă o parte din pacienții cu boli respiratorii sau cu boli cronice ajung destul de târziu pentru controalele periodice la cabinetele medicilor specialiști. Există o obișnuință, aș spune cu ghilimele de rigoare, a pacientului de abandona tratamentul atunci când se simte puțin mai bine, vorbim de terapie cronică, abandon pe care îl face și din motive financiare, pentru că medicația este scumpă. Pe de altă parte, cred că este nevoie și de mai multă educație, deoarece costurile pe care le presupune echilibrarea unui pacient cu boală acută sunt mai mari decât o terapie cronică. Nu vorbim doar de costurile pe care le presupune medicaţia, ci de costul integral pe care îl impune, inclusiv emoțional și trauma prin care trece, nu doar pacientul, ci și familia la momentul în care starea lui se deteriorează”, a mai spus dr. Mahler, conform aceleiași surse.
V-ați îmbolnăvit? Rămâneți acasă, nu ieșiți în colectivitate!
În condițiile în care preșcolarii, elevii și studenții au revenit pe băncile unităților de învățământ, după vacanța de Sărbători, este posibil ca numărul cazurilor de infecții respiratorii să crească și mai mult în perioada care urmează. „Ce vedem în camerele de gardă acum, după ce o parte din sărbători s-au încheiat, a crescut numărul de pacienți care se prezintă cu infecții respiratorii, după Revelion s-a dublat. Ne așteptăm să avem această creștere și după începerea școlilor. Aici depinde foarte mult de felul în care vom gestiona propria noastră sănătate, fiecare din noi. Dacă avem un copil bolnav sau unul din adulții din casă este bolnav este bine ca acea persoană să nu ajungă în colectivitate, să stea acasă, să aibă grijă de sănătatea lui și să nu transmită infecția pe care o are, indiferent de ce virus este cel care produce infecția”, recomandă dr. Beatrice Mahler.
Sfatul medicului: Purtați mască! Vă protejați și pe dvs. și pe cei din jur
În vederea limitării transmiterii infecției, medicul recomandă purtarea măștii, în special de către cei care prezintă simptome specifice unei asemenea afecțiuni. Desigur, în cazul apariției manifestărilor clinice, se impune consultația la specialist și ulterior, izolarea la domiciliu. Totuși, până se ajunge la doctor, masca de protecție devine indispensabilă. „Dacă iese din casă persoana bolnavă până ajunge la medicul de familie sau la medicul specialist este bine să poarte mască, tocmai pentru a limita transmiterea infecției pe care o are către aceia cu care intră în contact chiar dacă pe o perioadă scurtă de timp”, adaugă dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”. Luați măsuri de prevenție, măcar de prevenire a complicațiilor. Nu așteptați să dezvoltați forme grave de boală! Spitalele deja sunt aproape neîncăpătoare pentru numărul mare de bolnavi. „Legat de locuri, situația este în felul următor și cred că e un răspuns care ar trebui fie valabil pentru orice spital: sigur că toate locurile sunt ocupate în cursul unei zile, dar în zilele următoare se fac externări în dinamică. Eliberăm aceste locuri și sigur că ele se vor ocupa tot în acea zi, da, deci nu rămân locuri disponibile de pe o zi pe alta, dar încercăm să gestionăm situația în așa fel încât lucrurile să fie echilibrate. Pe de altă parte, este evident că nu putem, cu două spitale (de boli infecțioase – Institutul Matei Balș și Spitalul Victor Babeș – n.red.) să rezolvăm situația infecțiilor respiratorii din București și din zona metropolitană. Așa cum s-a discutat, și există o informare clară de la Ministerul Sănătății, toate spitalele trebuie să contribuie cu locuri pentru COVID, toate spitalele, sau măcar cele mari, trebuie să aibă centre de evaluare pentru infecțiile respiratorii, în așa fel încât lucrurile să fie distribuite relativ uniform, pentru a evita timpii de așteptare care pot fi mari, din păcate, la camera de gardă”, mai spune dr. Adrian Marinescu.