Nu de puţine ori, suplimentele alimentare atât de căutate de românii care doresc să-şi îmbunătăţească imunitatea într-un timp record, să scape de kilogramele nedorite sau chiar să-şi rezolve anumite probleme de sănătate fără să mai treacă pe la cabinetele medicilor, fac mai mult rău decât bine. Avertismentul vine din partea preşedintelui Comisiei pentru Sănătate din Senat, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 554, ediția print

 

Medicul susţine că, de multe ori acestea duc la «interacţiuni medicamentoase în terapie», motiv pentru care ar trebui să existe o lege bine pusă la punct, care să reglementeze eliberarea şi administratea lor.  „Mă uit la televizor şi văd că e plin de reclame de suplimente alimentare, care mai de care mai năstruşnice, poate ar trebui să avem o atitudine faţă de aceste suplimente alimentare (…). De multe ori fac rău şi fac interacţiuni medicamentoase cu terapia pe care o aplicăm pacienţilor noştri (…). Poate ar fi un subiect de dezbătut şi de luat în consideraţie, să legiferăm cumva această problemă“, a spus prof. dr. Streinu-Cercel, cu prilejul lansării rezultatelor studiului „Servicii Farmaceutice în România. Realităţi şi provocări post-pandemice“, eveniment care a avut loc săptămâna trecută, la Palatul Parlamentului.

Legislația în vigoare nu răspunde tuturor problemelor

La rândul său, medicul Diana Păun, consilier prezidenţial, a subliniat faptul că legea în domeniu a „zăcut“ ani de zile în Parlament. „Bănuiesc că toată lumea ştie că după ce, timp de cinci ani, legea suplimentelor alimentare a zăcut în Parlament, ea fost trecută pe repede înainte şi a ajuns la promulgare acum două luni. Domnul preşedinte a trimis-o la Curtea Constituţională, CCR a considerat că legea este constituţională şi a trebuit să fie promulgată, dar ea aduce în discuţie nenumărate probleme pe care, de alt­fel, le-aţi menţionat. Care este concluzia? Cred că e foarte important ca, în momentul în care legea este elaborată, să răspundă tuturor problemelor, să fie o lege de calitate, coerentă, de necombătut din punct de vedere tehnic şi bineînţeles asumarea politică aparţine Parlamentului, tocmai pentru ca să nu ne mai întâlnim cu situaţiile pe care le-aţi menţionat. Şi legea suplimentelor, legea alergiilor, legea prevenţiei, care, după ce au fost promulgate, au fost extrem de contestate de profesioniştii din sistem“, a precizat consilierul prezidenţial, dr. Diana Păun.

Și medicamentele expirate constituie o problemă

O altă problemă semnalată de senatorul PSD a fost cea referitoare la colectarea medicamentelor care au depășit termenul de valabilitate. „Eu aș face campanii de colectare a medicamentelor expirate de la casele oamenilor. Oamenii nu știu ce să facă cu ele și le aruncă la gunoi. Aș da și un bonus, aș da vitamina C, are gust bun și îl pișcă puţin la limbă și atunci să facem o chestie în așa fel încât să-i motivăm să-și adune (medicamentele expirate – n.r.). Dacă vă veţi duce la dulăpiorul din baie din fiecare apartament, unde se ţin medicamentele în mod necorespunzător, o să găsim medicamente expirate și majoritatea sunt antibiotice, pe care la un moment dat le iau, evident, cu efectele secundare neplăcute“, a mai spus prof. dr. Streinu-Cercel.