Persoanele care vor să economisească pe termen lung pot subscrie, în perioada 8-19 iunie, în cadrul primei emisiuni de titluri de stat realizată de Ministerul Finanţelor pentru populaţie, cu o valoare totală de 100 milioane lei, un titlu costând 1.000 de lei, iar pe 25 iunie se vor efectua alocările.

 În perioada 9-12 iunie, reprezentanţii Ministerului Finanţelor împreună cu bancherii de la BRD, Raiffeisen și BCR, care formează consorţiul de intermediere a primei oferte de titluri de stat destinate populaţiei, vor face un roadshow în București, Timișoara și Cluj-Napoca pentru a prezenta programul. „Dobânda va fi stabilită în funcţie de o dobândă de referinţă pentru piaţa obligaţiunilor plus/minus 0,2 puncte procentuale. Vom publica prospectul emisiunii și acolo vom preciza clar care este intervalul de dobândă, iar cumpărătorul poate opta pentru o dobândă mai mică sau mai mare, în acest interval, pe formularul de subscriere. Dacă vom avea cerere foarte mare, adică suprasubscriere, vom merge pe o dobândă competitivă, adică mai joasă, iar cel care a optat pentru limita superioară a dobânzii va pierde”, a declarat șeful Trezoreriei Statului, Ștefan Nanu, în conferinţa de lansare a programului, la Bursa de Valori București.

Pe 22 iunie va fi stabilită rata dobânzii finale și se vor face alocările, pe 23 se va realiza tranzacţia, iar pe 25 iunie cumpărătorii vor avea alocate în cont titlurile achiziţionate.

„În funcţie de cererea care va fi, putem să majorăm suma sau putem să acceptăm o dobândă maximă. Dacă oamenii vor să cumpere neapărat titluri la o dobândă mai mică și vom avea, să spunem suprasubscriere de 500 milioane de lei, noi o să luăm 100 de milioane de lei sau la subscrierea asta ne gândim să luăm 200 de milioane de lei, vom merge cu nivelul cel mai competitiv de dobândă, adică mai scăzut. Dacă ideea cu care te duci la bancă este să cumperi neapărat, este recomandat să treci pe formular o dobândă cât mai mică din intervalul menţionat. Dacă noi ne oprim mai jos, fiind cererea mare, atunci cei care se situează mai sus cu nivelul de dobândă specificat vor pierde”, a spus Nanu.

 

Prioritate pentru „cei mici”

Programul are ca scop obţinerea unei dispersii cât mai mari, respectiv cât mai mulţi investitori, cu un titlu sau câteva titluri fiecare. „Prioritatea o au investitorii mici, cu subscrieri sub 50.000 de lei. Dacă aceștia acoperă toate cele 100 de milioanede lei, ne oprim la ei, investitorii mari vor fi respinși”, a explicat șeful Trezoreriei.

Oamenii pot cumpăra titlurile de stat direct la ghișeul băncii, fără comision la BCR, BRD sau Raiffeisen (băncile din consorţiu), prin completarea unui formular de subscriere în care optează pentru nivelul de dobândă din intervalul precizat și prin depunerea banilor. Plata se poate face în numerar, prin ordin de plată sau transfer bancar. Suma va fi depusă într-un cont de titluri al băncii respective și se așteaptă perioada de subscriere. Dacă respectivul investitor este acceptat, va primi titlurile în proprietate la momentul decontului, însă dacă nu intră în alocare, primește banii înapoi.

Emisiunea de titluri de stat, cu o maturitate de până la trei ani, va fi listată la Bursa de Valori București, pe 26 iunie, când se vor putea realiza primele tranzacţii. În cazul în care emisiunea are succes, Finanţele ar putea să lanseze titluri de stat la vânzare pentru populaţie trimestrial.

În cazul tranzacţionării titlurilor de stat după o perioadă de deţinere, înainte ca acestea să ajungă la maturitate, posesorul va fi bonificat cu dobânda la zi, spre deosebire de un depozit la termen, pentru care nu ar beneficia de dobândă dacă l-ar închide înainte de termen.

 

Programul Fidelis, emisiune de titluri de stat pentru populație, are alocat, deocamdată, un buget de 100 milioane de lei, dar sperăm să-l suplimentăm cu o sumă consistentă, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. „Este un moment istoric, pentru că este prima dată când se derulează un astfel de program prin intermediul Bursei din București. Sunt câteva diferențe notabile față de ultima emisiune de titluri de stat către populație”, a spus Teodorovici, într-o conferință de presă organizată la BVB.