La sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Ilfov a avut loc, săptămâna trecută, prezentarea evaluării activității desfășurate și a rezultatelor obținute în cursul anului 2017.

Articol apărut în nr. 387 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Jandarmii i-au avut ca invitați la eveniment pe Marius Ghincea, prefectul județului, și Lau­renția Tortora, subprefect, vicepreședintele Con­siliului Județean Ilfov (CJI) și președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Ilfov, Rizia Tudorache, din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei – șeful Direcției Ordine și Siguranță Publică, col. Liviu Uzlău, reprezentanți ai principalelor instituții din domeniul siguranței naționale, partenere ale IJJ Ilfov în îndeplinirea atribuțiilor legale (SRI, DGPI, DGA, Poliția Română, ISU, MApN, Garnizoana MAI), ai instanțelor și parchetelor militare și civile, instituțiilor publice din județ și ai altor structuri din Jandarmerie (Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București sau Școala de Aplicație).

În 2017, la nivelul IJJ Ilfov au fost executate 13.272 misiuni de ordine şi siguranţă publică, cu 26.941 jandarmi, media zilnică fiind, așadar, de circa 40 de misiuni, executate cu efective din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil, Secției de Jandarmi ”Aeroportul Henri Coandă” și De­tașamentului 6 Jandarmi, care au înregistrat, în perioada evaluată, un deficit de personal de 15,7%, 10%, respectiv – 13,64%. Misiunile executate au fost pentru asigurarea sau menținerea ordinii publice, de intervenție pentru aplanarea unor conflicte și pentru asigurarea funcţiilor de sprijin la producerea unor situaţii de urgenţă, pentru punerea în aplicare a unor mandate de aducere sau misiuni în cooperare cu alte instituții. O problematică complexă este dată de amplasarea Aeroportului Internaţional Henry Coandă Bucureşti în Otopeni, ceea ce înseamnă că, de multe ori, componenta de intervenţie antiteroristă, respectiv Grupa I Jandarmi Acţiuni Speciale şi Antiteroriste, este prezentă în acel spaţiu public, independent sau alături de structurile partenere.

Ca rezultate obținute la nivelul IJJ Ilfov, pe linie de ordine și siguranță publică s-au menționat acte premergătoare întocmite cu ocazia constatării comiterii unor fapte antisociale pe timpul executării misiunilor specifice – 10; acte premergătoare întocmite cu ocazia executării patrulelor mixte în baza Ordinului MAI 60/2010, actualizat – 335; sancțiuni contravenționale aplicate – 2.178, din care 1.770 amenzi și 408 avertismente.

Pază și protecție instituțională

În 2017, la nivelul IJJ Ilfov s-a asigurat paza și protecția instituțională pentru 22 de obiective cu exceptare de la plată. La acestea s-au adăugat misiuni de pază, protecţie, supraveghere şi intervenţie pe traseul conductelor magistrale de transport produse petroliere aparţinând CONPET S.A., paza transporturilor de produse cu caracter special executate în beneficiu propriu; paza transporturilor de produse cu caracter special executate în beneficiu UM 0999 sau paza transporturilor de valori în beneficiul Trezoreriei Ilfov.

Cel mai important fapt care trebuie precizat în cadrul acestei evaluări – este lipsa evenimentelor negative în perioada analizată, iar acest lucru se datorează modului de gestionare și de management al activităților.

Deficit de personal și mai puțini bani pentru achiziții

Deficitul pe care îl înregistrează IJJ Ilfov în acest moment este de 12%, ofițeri și subofițeri, ”iar acest lucru își pune amprenta în desfășurarea misiunilor și activităților specifice”. Asta chiar dacă s-a reușit cumva suplinirea acestui deficit de cadre militare prin folosirea tuturor pârghiilor manageriale, prin motivarea morală a tuturor jandarmilor din post care își execută serviciul! De aceea, jandarmii ilfoveni consideră că problema trebuie avută în vedere la modul cel mai serios și rezolvată grabnic de conducerea eșaloanelor superioare.

Pe partea de asigurare logistică, gradul de dotare cu autospeciale transport efective, la momentul actual, se ridică la aproximativ 85%, o situație foarte bună în comparație cu anii anteriori. Însă, referitor la activitatea de marketing și achiziții, aceasta a fost marcată de acţiunile desfăşurate pentru susţinerea din punct de vedere logistic a misiunilor de ordine şi siguranţă publică executate. Astfel, raportat la 2016, când bugetul a fost de 1.060.000 lei, în 2017, bugetul a fost de 316.000 lei, ceea ce reprezintă o scădere cu 71% a fondurilor.

Misiuni care implică aglomerări mari de persoane, în grija IJJ Ilfov

 •  Festivalul Familiei ”Zurlandia” – Buftea;
 •  Concursuri sportive de tip ”triathlon” și ”biatlon” – Buftea;
 • Festivalul ”Summerwell” – Buftea;
 • Miting aviatic la Aerodromul Clinceni;
 • Festivalul Ziua Cucilor – Brănești;
 • Plecarea enoriașilor din Voluntari, la Iași, cu ocazia Sf. Parascheva;
 • Sărbători religioase la Mănăstirea Cernica, în principal, dar și la mănăstirile Pasărea, Căldărușani, Samurcășești sau Țigănești;
 • Zilele localităților;
 • Organizarea unor concursuri sportive pe bicicletă în partea de nord a județului, având ca start – aleea din fața Academiei de Poliție, ca zonă de desfășurare – județul Ilfov și sosire la hotel ”Astoria” din Capitală. La ultimul eveniment, organizatorul a folosit 3 elicoptere – demers edificator pentru a releva amploarea evenimentului;
 • Sosiri și plecări ale suporterilor echipelor sportive străine și ale delegațiilor oficiale, precum și sosirile/plecările înalților demnitari pe/de pe Aeroportul internațional ”Henry Coandă”;
 • Manifestările de protest pentru construirea pasarelei la intersecția DNCB cu șos. Prelungirea Ghencea.

Ținte pentru 2018

Jandarmii ilfoveni spun că și-au propus puține, pentru anul în curs, ”pentru a reuși să facem cât mai multe”. Pe lista obiectivelor se regăsesc, astfel: desfășurarea unor programe de pregătire la nivel detașament, în domeniul „ordine și siguranță publică”; desfășurarea unor programe de pregătire la nivelul subunităților de pază și protecție instituțională adecvate specificului fiecărei structuri; cunoașterea permanentă a situației operative din zona de competență, în vederea luării măsurilor necesare în timp oportun; asigurarea gradului de siguranță necesar pentru cetățenii care locuiesc în zona de competență a Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov sau care tranzitează județul; completarea statului organizatoric al IJJ Ilfov și identificarea unor soluții/parteneriate pentru completarea asigurării logistice necesare executării misiunilor în condiții foarte bune.

Jandarmul anului 2017

Plt. adj.șef Rîbalcă Marinel a primit din partea conducerii IJJ Ilfov diploma cu titlul onorific de ”Jandarmul anului 2017”, ca semn de recunoștință pentru cei 24 de ani de carieră militară în cadrul unității, timp în care ”a dovedit în mod constant responsabilitate și profesionalism”.