Călătorești cu trenul și obișnuiești să-ți cumperi biletele de la automatul din gară? Societatea Națională de Transport Feroviar CFR Călători, a întrerupt serviciul de plată a legitimațiilor de călătorie, cu card bancar, începând de duminică, 25 ianuarie.

Întreruperea va fi doar temporară și este cauzată de schimbarea provider-ului care asigură plata cu cardul bancar. Emiterea biletelor prin automatele din gări va fi reluată în câteva zile. “Călătorii pot achiziționa online bilete de pe pagina de internet www.cfrcalatori.ro, sau direct de la casele de bilete din gări și agențiile de voiaj, puse la dispoziție de către Societatea Na­țională de Transport Feroviar CFR Călători”, anunță reprezentanții CFR Călători. Accesând acest site, se pot obține și informații cu privire la costurile legitimațiilor și facilitățile de călătorie. 

 Tichetele de călătorie pot fi cumpărate și de la personalul de tren

Cei care nu își rezervă biletele din timp, fie în sistem online, fie direct de la ghișeele din gări sau de la agențiile de voiaj, își pot cumpăra tichetele de la personalul de tren. Acestea însă, au costuri mai mari. “Călătorii care se urcă în tren din puncte de oprire ale trenurilor unde nu există posibilitatea procurării de legitimații de călătorie de la personal autorizat, sau automate de vânzare, pot solicita imediat după urcare, de la personalul de tren, bilete la tarif de casă.  În caz contrar se aplică tariful suplimentar de taxare în tren”, atenționează reprezentanții CFR Călători.   

Elevii și studenții călătoresc cu bani puțini

Copiii și tinerii cuprinși în sistemul de învățământ de stat sau privat acreditat, beneficiază de reduceri importante la călătoria cu trenul. Astfel, studenții la zi, care dețin legitimația de student “reducere la transport”, plătesc mai puțin cu până la 50% din costul biletelor și au dreptul la un număr nelimitat de călătorii cu trenurile Regio. Dacă dețin carnet de cupoane, aceștia pot efectua și 24 de călătorii cu trenurile InterRegio, pe an, la jumătate de preț. Mai mult, dacă fac naveta zilnic, pot să obțină călătoriile reduse cu 75% la trenurile Regio, la clasa a doua. De asemenea, elevii până în clasa a XII-a beneficiază, în baza carnetului de elev sau a adeverinței (în cazul micuților aflați la clasa pregătitoare pentru școală), de o reducere de 50% pentru biletele de tren Regio și de o scădere de până la 30% la cumpărarea biletelor InterRegio. Condiția este ca aceștia să aibă legitimațiile sau carnetele vizate pentru anul școlar 2014-2015.

 Și pensionarii iau biletele la preț redus

 

Pensionarii au dreptul la șase călătorii la jumătate de preț, în cazul în care călătoresc cu trenurile Regio sau InterRegio. Soțul sau soția titularului pensionar au aceleași facilități. Însă, dacă nu este însoțit de titular în timpul călătoriei, va fi nevoit să prezinte, pe lângă legitimația proprie de călătorie, cartea de identitate personală, și talonul special de călătorie al soțului care este titular.