Undă verde pentru unul dintre cele mai mari parcuri naţionale din Europa

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat, zilele trecute, o hotărâre de consiliu și indicatorii tehnico-economici aferenți pentru înființarea Bio Parc Zoo Băneasa, ceea ce înseamnă că au dat undă verde pentru transformarea Grădinii Zoologice din Băneasa într-unul dintre cele mai mari parcuri naționale din Europa. Noul parc zoologic va avea o suprafață de aproximativ 63 de hectare și ar putea fi gata până în 2020.

„Consiliul a aprobat trecerea din administrarea domeniului public în cea a Administrației Grădina Zoologică a unei suprafețe de 57,2 hectare de teren și pădure, situată lângă actuala Grădină Zoologică. Ceea ce înseamnă că actuala suprafață a Grădinii Zoologice, de 5,8 hectare, va fi completată cu cele 57,2 hectare“, a explicat Anca Oprea, directorul Grădinii Zoologice Băneasa. Aceasta a adăugat că, deși nu există, deocamdată, un proiect pentru Bio Parc Zoo Băneasa, consilierii Capitalei au aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului, indicatori care reprezintă însă valori aproximative, stabilite în urma infor­mațiilor culese din alte grădini zoologice, pe o perioadă mai lungă de timp. “De exemplu, directorul grădinii zoologice din Berlin a făcut o aproximare a investiției, de circa 1,5 milioane de euro/hectar“, a spus Anca Oprea.

Proiectul ar putea fi demarat în 2014, iar construcția propriu-zisă a parcului ar putea fi gata în 2020. Iar dacă s-ar lua în calcul estimarea făcută de directorul Grădinii Zoologice din Berlin, o investitie pentru cele 63 de hectare de la Băneasa s-ar putea ridica la fabuloasa sumă de 94,5 milioane de euro.

„Pentru prima parte a proiectului, adică realizarea documentației tehnice, care va fi gata până în 2014, Primăria Capitalei va da bani. Ulterior, se va începe o discuție legată de posibile surse de finanțare“, a spus Anca Oprea.

Garduri electrice și șanțuri pentru delimitare

Bio Parc Zoo Băneasca se va realiza sub stricta monitorizare a IAZA (Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor), care are instituții speciale pentru crearea proiectelor tehnice pentru realizarea grădinilor zoologice. „Se va alege un consultant care va stabili planul colecției de animale, ținându-se cont de zona de amplasare a terenului, condițiile atmosferice, vegetație, tipul de sol, de costurile ulterioare ale întreținerii animalelor“, a mai explicat Anca Oprea.

„Noi am plecat de la premisa că vrem să avem multe animale autohtone, care nu au nevoie de foarte mare investiție, nu trebuie să construim clădiri complicate. În România sunt multe specii de păsări și animale amenințate de dispariție: păsări răpitoare, râși. Vrem să avem un habitat în care să renunțăm la împrejmuiri metalice și să avem șanțuri care delimitează spațiul animalelor de cel al vizitatorilor, să avem garduri electrice care să împiedice animalele să evadeze din spațiul lor“, a mai spus oficialul. La final, Anca Oprea a completat cu faptul că, pe perioada construcției parcului zoologic, activitatea Grădinii Zoologice Băneasa nu va fi întreruptă, având în vedere că amenajarea va fi făcută în afara actualului perimetru.