Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a a subliniat necesitatea întocmirii și depunerii de urgență a proiectelor pentru fonduri europene întrucât banii vor fi alocați în baza principiului „primul venit, primul servit”. 

Dar, a a tras atenția ministrul, Proiectele fi­nanțate din fondurile europene alocate pentru perioada 2014 – 2020 trebuie să fie concepute în vederea dobândirii de către tineri a unor calificări profesionale recunoscute pe piața muncii.

„Pentru programarea următoare există bani speciali dedicați de Uniunea Europeană pentru formarea tinerilor, mai precis pentru acțiunea denumită „Garanția pentru tineri”. Suma este între 6 și 10 miliarde lei și se dorește a fi consumată începând cu 2014. (…) Între activitățile care stau la baza garanției pentru tineri se numără plasarea în stagii sau în programe de ucenicie, asistență în vederea dezvoltării unei afaceri, formare prin dobândirea unor calificări efective și recunoscute pe piața muncii. Dacă nu vom îndrepta proiectele viitoare spre rezultate concrete în angajarea tinerilor, în formarea directă cu aptitudini care să fie verificate la finalul cursului, rata de ocupare va fi în continuare scăzută iar veniturile și nivelul nostru de trai redus”, a spus ministrul Muncii. 

Ministrul consideră că ar fi păcat ca România care are zone unde șomajul în rândul tinerilor este de peste 25% să nu acceseze bani care sunt la îndemână. 

Declaraţiile ministrului muncii au fost făcute în cadrul unor dezbateri organizată de Blocul Național Sindical pe tema politicilor și strategiilor în domeniul tineretului, precum și a măsurilor pe care actorii sociali, economici și instituționali pot și trebuie să le ia pentru ca România să evite perspectiva șomajului cronic și a sărăciei în rândul tinerilor. 

În cadrul dezbaterii, care face parte din proiectul „Caravana carierei”, au fost prezentate rezultatele unei cercetări pe un eșantion de 18.000 de elevi și studenți cu vârste între 15 și 25 ani. De asemenea a fost lansată platforma electronică www.voof.ro, un instrument de comunicare între tineri și cei care îi pot sprijini în procesul de integrare în piața muncii.